avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intretinere depusa la CEC prin virament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intretinere depusa la CEC prin virament

Buna ziua!
Un proprietar motivand ca nu ajunge la timp sa plateasca intretinerea conform orarului de incasari, solicita sa i se dea contul asociatiei de la CEC, pentru a depune contravaloarea intretinerii conform listei afisate, prin virament.
Intrebare ?
Care sunt avantajele sau dezavantajele asociatiei din acest punct de vedere?
Trebuie hotararea ad.gen sa comitet executiv pentru a i se da contul?
Am fost atentionati ca oricum o sa ne trezim cu banii in contul asociatiei, indiferent de ce hotarare luam noi.
Multumesc!









Cel mai recent răspuns: Maria2143 , utilizator 17:20, 4 August 2015
johnpescar a scris:

Majoritatea asociatiilor au contul sau conturile blocate. Ei nu doresc ca proprietarii sa achite intretinerea direct in cont, pentru ca de acolo nu mai pot scoate salariile lor.


Nu este regula generala referitor la blocarea conturilor asociatiilor de proprietari
Sunt multe asociatii de proprietari care prin reprezentantii legali desfasoara demersuri concrete astfel incat si in situatia delicata financiar cu care ne confruntam sa existe posibilitati variate la indemana proprietarilor buni platnici de a-si achita in termenul stabilit cotele individuale lunare de intretinere

Contul bancar al unei asociatii poate folosi atat administratorului pentru a face plati catre furnizori, cat si proprietarilor pentru a depune banii de intretinere in acest cont.

Atasat acestui cont curent, asociatia poate face si depozite bancare in care sa stocheze banii din fondul de reparatii sau surplusul fondului de rulment, daca e cazul. Banii din dobanda depozitelor ar putea in parte sa suporte comisioanele de transfer cand se fac platile facturilor.
Chiar si fara aceste dobanzi, comisioanele transferurilor catre conturile furnizorilor nu sunt mari.
E de preferat sa folositi cat mai mult transferurile prin banca, banii depusi de locatari in aceste conturi putand fi folositi la plata acestor facturi, fara a mai fi scosi din cont in numerar si apoi sa mergeti la casieria furnizorilor sa platiti.

Banii pentru cheltuielile pe care le faceti in numerar ii puteti rezerva din incasari, restul depunandu-i la banca.

Sunteti obligati sa informati locatarii cu privire la contul bancar, chiar sa-l afisati la avizier astfel incat oricine doreste sa faca depunere in contul asociatiei s-o poata face liber. Este umilitor pentru cineva sa se roage pentru ceva la care are tot dreptul, iar dv., ca asociatie aveti obligatia de informare.
Contul asociatiei nu este secret, asa cum nici contul furnizorilor sau prestatorilor nu este secret.

Comisioanele sunt achitate de asociatie pentru ceea ce inseamna iesire de bani din contul asociatiei. Toate persoanele juridice platesc aceste comisioane si sunt obligate legal sa lucreze prin banca.
E cazul ca si asociatiile sa se modernizeze. Administratorul nu are voie sa tina in casa sume mari de bani. Fiti prevazatori si tineti banii sub cheia bancii, nu-i mai lasati razletiti prin apartamente de administratori.

Toate bancile au acum si internet banking, astfel incat administratorul cu calculator si internet acasa poate intra in cont oricand doreste de-acasa, sa faca plati, sa vada cine a mai depus bani si sa-l scada din lista intretinere.
Pentru plata intretinerii prin banca, aceasta suma se opereaza numai din lista de cote, nu se da chitanta, extrasul de cont bancar sau raportul transferurilor fiind "chitanta bancara", dovada ca la ap. N s-a platit suma X de lei.

Daca doriti informatii mai multe, lamuriri, suntem aici pentru dv. sa va ajutam.:)

Multumesc elga50.Eu sunt un om serios si am avut nevoie de un raspuns serios.Este logic ce mi-ati scris si ca atare ii voi da nr. de cont proprietarului sa -si depuna intretinerea la CEC
Nu dati numarul de cont proprietarului ci tuturor proprietarilor afisandu-l pe lista de plata. Ocupa doar un rand scris oriunde pe lista de plata, langa data, langa programul casieriei, langa adresa, sub tabel... oriunde.
Comisioanele retinute de banca sunt cheltuieli administrative, de functionare ale asociatiei si se trateaza ca orice alta cheltuiala.
Multumesc, asa este, dar momentan un singur proprietar mi-a cerut nr cont.De asta am vb. la singular.Este normal ca toti proprietarii sa cunoasca nr.de cont.

Alte discuții în legătură

Comisioane banca incasari si plati (asociatie proprietari) Almaris Almaris Am o nelamurire legata de comisioanele percepute de banca la care asociatia are deschis cont. Mai exact modul de repartizare a acestora pe lista de plata. ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere in cont bancar asociatie proprietari cyan cyan Pentru plata intretinerii direct in contul bancar al asociatiei de proprietari este suficient sa fie indicat doar contul IBAn sau trebuie trecut si CUI-ul? (vezi toată discuția)
Comision bancar marianionescu1 marianionescu1 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti cine trebuie sa platesca comisionul aferent de depunere si de incasare, in cazul in care un proprietar face plata ... (vezi toată discuția)