avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calculare indemnizatie CIC salariu+PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calculare indemnizatie CIC salariu+PFA

Buna ziua,
Sunt angajata a unei firme de 2 ani, dar am si PFA, prestand servicii pentru aceeasi firma.
Venitul de pe cartea de munca e cam de doua ori mai mic decat cel realizat prin PFA.
Trebuie sa nasc in august/septembrie.
Intrebarea mea:
Daca la calcularea indemnizatiei de crestere a copilului se iau in calcul toate veniturile obtinute de mine in ultimele 12 luni, insemnand astfel cumulul salariului cu PFA-ul sau trebuie sa aleg intre unul din cele doua tipuri de venit?

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:13, 18 Februarie 2013
1. Se iau in calcul toate veniturile profesionale impozabile din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).

2. Pentru veniturile in calitate de PFA vi se elibereaza o adeverinta de la Fisc.
Va multumesc pentru promptitudine!Mai am insa o intrebare: Am cautat decizia de impunere si celelalte acte legate de PFA si am observat ca acolo am un venit anual estimat fix, suma dupa care se calculeaza impozitul, dar suma care e mai mica decat cea reala pe care eu o incasez, deoarece venitul meu creste semestrial sau chiar trimestrial.
Si acum intrebarea:
Adeverinta pe care spuneti ca trebuie sa o ridic de la Fisc va avea in vedere suma aceea fixa declarata, dupa care se plateste impozitul sau cea reala pe care eu o incasez lunar?
Va multumesc anticipat!
1. Cei de la Fisc stiu cum se face o asemenea adeverinta.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 22.
(1) În situaţia persoanelor care realizeazã venituri din activitãţi independente sau agricole, cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului se recalculeazã în baza dovezilor eliberate de organele competente privind veniturile efectiv realizate în perioada pentru care s-a luat în calcul venitul estimat în vederea plãţii anticipate a impozitului sau, dupã caz, pentru care s-a completat declaraţia pe propria rãspundere.

(2) Dovada prevãzutã la alin. (1) se transmite de cãtre persoana beneficiarã la agenţia teritorialã, în termen de 30 de zile de la comunicare.

(3) Dacã din recalculare rezultã un cuantum mai mare al indemnizaţiei pentru creşterea copilului faţã de cel stabilit iniţial, diferenţa de cuantum se acordã pentru toatã perioada de la data stabilirii dreptului.

(4) Dacã din recalculare rezultã un cuantum mai mic al indemnizaţiei pentru creşterea copilului faţã de cel stabilit iniţial, diferenţa de cuantum, stabilitã de la data acordãrii, se recupereazã de la beneficiar.

(5) In vederea verificarii veniturilor din activitati independente sau agricole, agentia teritoriala poate solicita directiei generale a finantelor publice din judet, respectiv municipiul Bucuresti situatia privind veniturile realizate efectiv de persoanele beneficiare ale indemnizatiei prevazute la art. 2 din ordonanta de urgenta.

(6) In situatia in care persoana beneficiara nu transmite in termenul prevazut la alin. (2) dovada prevazuta la alin. (1), pe baza situatiei transmise de directia generala a finantelor publice, agentia teritoriala este indreptatita sa modifice cuantumul indemnizatiei.


3. Va redau si din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
În cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi ai căror copii se nasc în cursul unui an fiscal cum se calculează veniturile realizate de acestea: se iau în calcul veniturile distribuite uniform prin împărţirea venitului anual la numărul de luni în care s-a obţinut (adeverinţă eliberată de administraţia finanţelor publice şi decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractantă, distribuite lunar în cuantum diferit?

Solutie:
Luna luată în calcul la stabilirea dreptului la indemnizaţie pentru creşterea copilului este luna suspendării activităţii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua în calcul numărul de luni în care au fost realizate venituri din activitatea respectivă. De exemplu, dacă persoana naşte pe data de 31 martie 2010 şi abia pe data de 15 aprilie îşi suspendă activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat până la data suspendării activităţii se va ţine cont de informaţiile privind veniturile înscrise în adeverinţa eliberată de Direcţia generală a finanţelor publice (DGFP), pe baza plăţilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoană. Astfel, se va ţine cont de adeverinţa de venit estimată eliberată de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-martie 2010), precum şi de adeverinţa eliberată de aceeaşi instituţie şi care precizează data la care s-a făcut suspendarea efectivă a activităţii. Venitul estimat pe trimestrul I trecut în adeverinţă va fi împărţit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoană.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Veniturile pfa la calcularea indemnizatiei pentru crestere copil nicoleta2014 nicoleta2014 As dori sa stiu cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil in situatia in care obtin venituri in calitate de angajat dar si venituri din activitati ... (vezi toată discuția)
Venit din activitati independente-concediu crestere copil Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua. O persoana care realizeaza venituri din activitati independente, mai exact un pfa [b]pe norma de venit[/b], poate beneficia de indemnizatie ... (vezi toată discuția)
Calcul indeminzatie crestere copil daca am cm + pfa cu norma lidypop lidypop Buna ziua, Urmeaza sa nasc in februarie 2015, si am inteles ca s-ar putea ca de la anul sa se scoata plafonul maxim de indemnizatie. Sper sa fie asa, deoarece ... (vezi toată discuția)