avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... exproprierea pentru cazuri de utilitate publica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

exproprierea pentru cazuri de utilitate publica

Buna seara
La periferia unui mare oras primaria a repartizat locuitorilor, in extravilan, loturi de 500-1000 mp, strazile (drumurile) avand o latime de 4-5 m. Ulterior terenul a fost introdus in intravilan si s-au executat diferite constructii fara a se face efectiv o sistematizare a zonei. Astfel unii s-au retras cu gardurile dupa voia lor 1-2-3 m. unele autorizatii de constructii prevedeau in plan garduri la 5,5 m de axul drumului fara alte specificatii (baza in care se largeste drumul). Recent a inceput racordarea zonei la utilitati precum gaze, apa curenta, canalizare, iar firmele care le executa conditioneza instalare utilitatilor de retragerea proprietatii (largirea strazilor) fara sa aduca nici un document pentru justificarea solicitarilor.
Este corecta aceasta atitudine, trebuie sa ne coformam neconditionat cererilor primarilei sau firmelor? Exista o procedura legala pentru rezolvarea acestui tip de probleme sau metodele sunt la libera alegere a autoritatilor locale?
Multumesc pentru rabdare si lamuriri!
Cel mai recent răspuns: cretzustancu , utilizator 18:19, 19 Februarie 2013
Nimeni nu poate sa va oblige sa va rstrangeti dreptul dvs. de proprietate sau dreptul de folosinta asupra terenului detinut cu just titlu. O firma privata in nici un caz nu poate intra pe terenul dvs. Daca vor sa foloseasca o parte din teren, autoritatile trebuie sa indeplineasca procedura legala a exproprierii si in nici un caz nu poate sa intre pe terenul dvs. inainte de a va plati despagubirea. Daca va propun o despagubire prea mica, puteti sa o refuzati, iar valoarea ei va fi stabilita de instanta.
multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de proprietate - expropriere pentru nevoi de utilitate publica cretzustancu cretzustancu Buna ziua, Situatia este urmatoarea: - intrun cartier limitrof al Constantei, strada trecuta din extravilan (4 metri latime) in intravilan (proiectata ... (vezi toată discuția)
Dreptul de proprietate - expropriere pentru nevoi de utilitate publica cretzustancu cretzustancu Buna ziua, Situatia este urmatoarea: - intrun cartier limitrof al Constantei, strada trecuta din extravilan (4 metri latime) in intravilan (proiectata pentru ... (vezi toată discuția)
Neexecutarea unui branºament de apã victor1208 victor1208 Bună ziua, în 2006 am contractat societatea de construcţii-reparaţii a primăriei din localitatea de reşedinţă pentru executarea extinderii reţelei de ... (vezi toată discuția)