Esalonarea datoriilor unei asociatii de proprietari fata de regia autonoma de distributie a energiei temice se aproba numai in conditiile asumarii unui angajament de plata semnat de reprezentantul asociatiei, administrator si 50+1 dintre proprietari ?
Pai cum sa apara aceasta suspiciune?
Daca dv. nu aveti restanta, unde se vede pe lista ca ati plati in plus ceva in afara cotei lunare?
De platit plateste asociatia la furnizor pe masura ce recupereaza sumele restante de la proprietarii restanti, nu de la cei care-si platesc constant intretinerea.
Daca la cei care nu au restante nu se vede pe lista nimic de plata in plus fata de cota lunara nici la restantieri nu se vede, poate pe chitanta de plata apare o diferenta in plus fata de cota lunara de plata din lista ce revine restantierului, diferenta care reprezinta cota din rata lunara de reesalonare ce i se repartizeaza?
In mod eronat am presupus ca restantierlor le este repartizata rata de reesalonare lunara pe langa cotele lunare de pe lista de intretinere.Nu imi e clara modalitatea pe a carui baza recupereaza asociatia sumele restante de la proprietari restanti in vederea achitarii ratelor de reesalonare furnizorului.
Nu prea inteleg ce ati inteles si ce nu, ce cunoasteti si ce nu, dar o sa incerc sa clarific acest aspect al esalonarii:
- sumele esalonate la furnizor sunt, deci, niste facturi din trecut neachitate de asociatie. Asociatia nu le-a achitat pentru ca n-a avut bani sa le plateasca, ca n-au platit proprietarii. Deci au ramas restantieri. Furnizorul imparte aceasta suma restanta in rate lunare pe care asociatia are obligatia sa le plateasca lunar, probabil in plus fata de factura curenta.
- pe liste aceasta esalonare nu are niciun fel de repercusiuni, nu se adauga nimic in plus fata de restante si cote curente.
- esalonarea de la furnizor trebuie sa aiba o imagine, sa se produca si in cadrul asociatiei numai la restantieri.
- aceasta esalonare se poate face cu fiecare restantier in parte, in scris, pretinzandu-le plata restantelor intr-un ritm care sa acopere obligatiile luate la furnizor prin esalonarea facuta cu acesta. Acest lucru se poate face prin angajament personal si scris al fiecaruia dintre restantieri.
Acest document ar fi util in cazul in care asociatia, pentru a-si recupera banii de la restantieri, ajunge cu acestia in instanta. Poate demonstra acolo ca exista restante la furnizor cu consecinte in oprirea utilitatilor si cu documentul scris prin care restantierul si-a luat un angajament de plata pe care nu l-a respectat.
Pe de alta parte, insa, administratorul, avand documentul cu esalonarea platilor catre furnizor in fata si lipit pe frigider :), face pe dracu-n patru sa incaseze atatia bani, indiferent de la cine, si sa se duca cu ei in dinti la furnizor sa plateasca rata lunara din esalonare.
Pe chitanta administratorul scrie suma si ce reprezinta ea - restanta (rata lunara esalonata) si cota lunara curenta sau restanta partial (rata lunara esalonata partial)...