avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie

tatal meu este decedat,a fost pensionat pe caz de boala
anul acesta ar fi facut 62 de ani
a cotizat Lg19/2000 35 de ani
cu grupa are 44 de ani 7 luni si 4 zile
m-ai am un frate de 12 ani care beneficiaza de pensie de urmas
jumatate din pensia pe caz de boala a lui tata
mama are 55 de ani
are si ea 18 ani vechime
5 nasteri
vreau sa stiu daca mama se incadreaza sa sa iasa la pensie sau sa ia pensie de urmas
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 16:21, 20 Februarie 2013
Precizati,luna si anul nasterii,mamei.
12 august 1958 e anul nasteri al mamei
Pensie propie,sau de urmas,la 61 ani si 2 luni.Daca vor fi 2 urmasi vor imparti 75% din cea a titularului.

Legea 263/2010

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas militara mihaela2102 mihaela2102 Buna ziua, Aş dori să ştiu şi eu în condiţii poate să iasă mama mea la pensie după cea a tatălui? Tatăl meu a fost cadru militar, decedând în ... (vezi toată discuția)
Pensie rotarugeorgeta rotarugeorgeta Buna ziua!Sotul mamei mele a decedat, acum un an si noua luni.poate lua mama pensia lui?Sa renunte la a ei ?persoana fizica (vezi toată discuția)
Salariu sau pensie? AllyD AllyD Tatal meu a fost diagnosticat recent cu tumoare cerebrala, iar decesul poate surveni in orice moment. Are varsta de 62 de ani si este salariat. In ultimele 3 ... (vezi toată discuția)