avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Mediere intre SRL fara contract
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Mediere intre SRL fara contract

Buna ziua,
va prezint urmatoarea situatie:
Am fost angajat al unei firme de comert multinationale cu depozite in mai multe orase din tara. In august 2012 aceasta firma a decis sa inchida depozitele proprii si ne-a propus celor ce administrau depozitele sa le preia sub forma de SRL.
Nu s-a facut intelegere scrisa ci doar verbala, care a fost cam asa:
-preluarea portofoliului de clienti (pe care fiecare dintre noi l-am creat)
-stoc tampon oferit (nu s-a pus problema de garantii sau instrumente de plata la acel moment)
-modalitate de plata catre ei prin girarea instrumentelor de plata primite de noi de la clienti
-exclusivitate pe zona

Bun, pana aici. Recent au decis sa se retraga de pe piata din Romania si sa dea distributia unei firme (concurente noua, cu depozite si redistribuitori in majoritatea oraselor).. urmand ca noi sa cumparam marfa de la acest nou furnizor in alte conditii.
Problema este ca e o incalcare a intelegerii verbale avute. Mai mult, calculele facute de noi au fost pe perioada lunga de timp (astfel ca lunile noiembrie, decembrie, ianuarie si februarie au fost pe pierdere iar noi ne bazam pe faptul ca vom recupera aceste pierderi in lunile de vara si toamna).

Datorita tuturor celor de mai sus am ajuns in situatia de a datora catre primul furnizor un total de 170.000 lei din care dispun de stoc de marfa in valoare de 100.000 lei. Nu am datorii la stat sau catre alt furnizor!!

Acum, furnizorul initial imi cere garantii mobile si imobile pentru acoperirea soldului avut catre ei. Nu avem contract de colaborare unde sa fie stipulate conditii de rezolvare ale acestor situatii.

La aceste datorii care le am catre ei si in aceste conditii, care este cea mai buna solutie de inchidere a situatiei?

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 09:11, 21 Februarie 2013
Avand in vedere ca ati postat intrebarea la aceasta categorie, cred ca v-ati gandit si dumneavoastra la mediere. Este si cea mai buna solutie, de altfel, cu conditia ca furnizorul dvs. sa o accepte.

In principiu, veti adresa o cerere catre un mediator in vederea demararii procedurii de mediere cu firma in cauza, acesta va transmite catre dumnealor o invitatie scrisa cu precizarea ca dvs. doriti, in principiu, medierea si rezolvarea acestei situatii, pe care sunt convinsa ca nici ei nu o doresc.

Firma se poate prezenta in urma invitatiei (prima situatie) si va parcurge informarea, ca si dvs. de altfel. In urma acestei prime situatii se poate accepta procedura medierii si atunci se semneaza un contract de mediere si se demareaza procedura, sau se poate ca din anumite considerente sa nu fie acceptata procedura, situatie mai putin probabila, cred eu. In lipsa acordului ambelor parti, medierea nu poate avea loc si ramane sa apelati la alte cai.

O a doua situatie, tot improbabila, ar fi ca firma sa nu raspunda invitatiei, caz in care iarasi nu se poate desfasura medierea.

In general, in relatiile de afaceri, mai ales indelungate si bazate pe incredere, cum este cazul dvs., se incearca evitarea ajungerii in instanta sau a deteriorarii definitive a relatiilor, deci cred ca aveti sanse sa rezolvati prin mediere.
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2013
mediator_comeaga, utilizator
in caz de mediere ce se intampla cu diferenta de bani pe care o am de dat catre ei? Nu am si nu vreau sa platesc aceasta diferenta de bani.
In plus, daca fac stornare de facturi pe marfa din depozit eu voi avea de platit tva la stat. se [poate ajunge in situatia ca tot ei sa suporte aceste cheltuieli?

daca nu vreau sa le dau inapoi marfa ce o mai am ce variante ar mai putea exista?
Toate aspectele se negociaza cu ei in cadrul medierii. Nu mediatorul da solutiile, ci dumneavoastra si cei cu care va angajati in mediere. De asemenea, mediatorul nu va poate nici consilia, este interzis de procedura. Medierea presupune ca dvs. sa cautati impreuna cu reprezentantii celeilalte firme cea mai buna solutie, reciproc avantajoasa, care sa rezolve problema. Mediatorul asista negocierea.
Ar fi recomandabil sa se discute in prealabil de partile implicate asistate de avocati.
Ar fi cam greu sa se discute mult timp la mediere fara ca mediatorul sa poata face ceva.
Daca va intelegeti perfect cu privire la toate aspectele nu vor fi probleme.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorie catre furnizor fara contract mps mps Buna ziua, va prezint urmatoarea situatie: Am fost angajat al unei firme de comert multinationale cu depozite in mai multe orase din tara. In august 2012 ... (vezi toată discuția)
Mediere - habar nu am ce ma asteapta adela05 adela05 Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi!! Am incheiat un ctr de custodie cu o firma de la care am cumparat materiale de constructie. Eu am platit Marfa de ... (vezi toată discuția)
Conditie plata onorariu Ramona24 Ramona24 Este legal ca invitatul la mediere( o banca) sa conditioneze plata onorariului mediatorului la 50% din valoarea totatala si doar daca se va ajunge ... (vezi toată discuția)