avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conventie civila soferi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conventie civila soferi

Buna ziua,

Reprezint o firma de transport si doresc sa angajez 50 de soferi suprimentar pentru o saptamana. Intrebarea mea este: pot sa le fac conventie civila pentru a nu le mai face CIM? In afara de codul civil care este ambiguu, mai exista o alta lege care sa reglememteze acest aspect?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:25, 19 Februarie 2013
Buna ziua,

Conform Codului Muncii, orice raport de munca se face in baza unui CIM.
Persoanele fizice neautorizate pot realiza activitati in baza conventiilor civile care trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
- au caracter ocazional;
- exclud subordonarea prestatorului muncii fata de beneficiarul acesteia;
- nu se realizeaza in timp (prin prestatii succesive), ci se realizeaza uno ictu (dintr-o data).

Conventia civila se incheie pentru servicii unice, ocazionale, intamplatoare, care nu au caracter de repetitivitate si nu sunt in legatura dependenta cu beneficiarul serviciilor.

Conventia civila este supusa dispozitiilor Codului Civil , iar veniturile realizate in baza unui astfel de contract dispozitiilor Codului Fiscal.
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspuns.
Imi puteti da si baza legala a raspunsului dumneavoastra?
In prezent, reglementarea legala a contractelor civile de prestari servicii, cunoscute in practica si sub denumirea de conventii civile, este data de art. 1.851 din Noul Cod Civil.

Regula este ca pentru veniturile din contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil , se datoreaza contributie la sistemul asigurarilor sociale si contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, plus impozit pe venit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contracte de prestari servicii flori1981 flori1981 buna ziua cine imi poate spune si mie care este legea care prevede incheierea de contracte de prestare service va multumesc (vezi toată discuția)
Conventie civila standan54 standan54 Este valabila conventia civila pentru Asociatiile de proprietari? (vezi toată discuția)
Cine poate oferi informatii despre contractul de locatiune servicii? gugalex gugalex Este contractul de locatiune servicii o alternativa la contractul individual de munca? (vezi toată discuția)