avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la cota parte de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la cota parte de mostenire

Buna ziua.Detin calitatea de mostenitor de pe urma defunctului meu tata.
Masa succesorala:Bunuri imobile:1.-suprafata de 400 mpteren din care,200mp categoria de folosinta curti-constructii si 200 mp categoria de folosinta livada.Teren dobandit de peste 30 de ani prin inzestrare verbala.
1.Cota de 1/2 dintr-o casa cu suprafata de 88 mp,situata pe terenul de la punctul 1,edificata din BCA-uri,acoperita cu tigla,compusa din beci,parter,sufragerie,2dormitoare,bucatarie,baie,hol,terasa si etaj cu sufragerie,2 dormioare,bucatarie,baie,hol.Casa edificata in timpul casatoriei cu sotia supravietutoare(mama mea).Restul de 1/2 din averea de mai sus reprezinta cota de bun comun a sotiei supravietuitoare.Astfel ca Mostenitorii mama detine cota de 2/8.eu detin cota de 3/8 si fratele meu cota de 3/8.
Am dorit sa va detaliez pe larg situatia.La acest moment doresc sa renunt la cota mea de3/8 in favoarea fratelui meu.Care este calea cea mai usoara pentru a putea face acest lucru si puteti sa-mi spuneti in linii mari niste costuri practicate de biroaurile notariale?

Va multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: ralu1981 , utilizator 14:55, 20 Februarie 2013
declaraţie de renunţare la notar.Costul : depinde de valoarea cotei la care renunţaţi, vi-l poate spune notarul după zona în care se află amplasată cota de moştenire.
Pentru a putea realiza declaratia de renuntare trebuie sa ma prezint la notar doar cu fratele meu, in favoarea caruia doresc sa cedez cota mea,nu este necesar sa se mai prezinte si mama?Va multumesc.
Cum declaratie de renuntare dupa ce a acceptat si cred ca s-a si dezbatut succesiunea? Apoi daca ar fi fost vb de renuntare, nu puteati renunta in favoarea unui mostenitor, ci de renuntare ar fi profitat ambii mostenitori ramasi.
Partaj faceti ( iesire din indiviziune)- ii dati cota dvs contra unei sulte sau ii donati cota dvs, iar despre costuri va interesati la notar.
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2013
gi-jane2, moderator
succesiunea s-a dezbatut.Da banuiesc ca vom proceda la donatie.Multumesc.
Buna ziua. o nelamurire.Este obligatoriu sa se efectueze partajul(iesirea din indivizune)ca eu sa pot renunta la cota mea de mostenire.?Eu la acest moment am o cota de 3/8 dintr-o mostenire si vreau sa renunt la ea,care este calea cea mai usoara?

Alte discuții în legătură

Succesiune gigelas gigelas Buna ziua, -Dupa decesul persoanei X,au ramas mostenitori: sotia lui X si cei 2 copii majori ai lui X. -Sotia si unul dintre copii doresc sa dezbata ... (vezi toată discuția)
Ipoteca pe casa elena1900 elena1900 Buna seara, in 2012 sotul meu impreuna cu fratele lui au girat pentru un imprumut la banca cu casa lor.La aceea data erau amandoi proprietari(fratele avand ... (vezi toată discuția)
Moștenire casa părintească Danaioana Danaioana Bună ziua, In situația în care 4 frați sunt moștenitorii unei case la țară unde de 16 ani nu locuiește nimeni. (succesiunea s-a făcut, fiecare are ... (vezi toată discuția)