avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ipoteca pe casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ipoteca pe casa

Buna seara,
in 2012 sotul meu impreuna cu fratele lui au girat pentru un imprumut la banca cu casa lor.La aceea data erau amandoi proprietari(fratele avand 7/8 si sotul meu 1/8 din casa) Anul acesta sotul meu a decedat. Daca fratele sotului nu mai plateste ratele la banca aceasta ar putea sa ma oblige pe mine sau pe copii mei sa platim aceste rate?
Cel mai recent răspuns: elena1900 , utilizator 22:04, 7 Octombrie 2014
buna seara,

In primul rand, condoleante pentru sotul dvs.

In al doilea rand, raspunsul pe scurt este : DA, daca ati acceptat (la notar) mostenirea sotului, implicit cota-parte din imobilul respectiv, care apartinea sotului dvs.

In al III-lea rand, exista 2 situatii care pleaca de la premisa ca fratele nu va plati ratele, iar banca va declara creditul scadent anticipat, pentru a putea trece la executare silita :
a) nu ati facut partajul succesiunii cu fratele - banca va cere partajul in instanta, pentru a scoate la executare silita imobilul si a-si recupera creanta principala si accesoriile (dobanda, comisioane, costuri de judecata, etc);
b) ati facut partajul - banca va trece la executare silita

Seara buna!
Ultima modificare: Vineri, 12 Septembrie 2014
Maria Munteanu, Avocat
multumesc pentru condoleante
inca nu am facut succesiunea dar eu as dori sa-i cedez fratelui (cumnatul meu)partea de 1/8 de la sotul meu(a fost si dorinta sotului pe care nu a mai apucat sa o realizeze) .Am inteles ca trebuie acordul bancii pentru asta.
Copii mei rezultati din casatorie intra si ei la succesiune ?Banca ii poate executa silit si pe ei?
V-ar ajuta sa stiti ce calitate a avut fratele in contract.
Daca sotul dvs are doar acea cota si nu ati avut bunuri comune, dati declaratie la notar ca renuntati la mostenire ca banca sa nu va mai bata la cap.
Cu declaratie sau fara, nu veti raspunde cu bunurile dvs proprii pt acea datorie, cu numai in limita valorii mostenirii.
Copiii sunt minori ?
fratele sotului a dobandit 7/8 din casa in felul urmator:5/8 donatie de la mama lui (care traieste cu el in casa).1/8 donatie de la sora lor si 1/8 mostenire de la tatal lor (decedat).
**Daca sotul dvs are doar acea cota si nu ati avut bunuri comune**
cine sa aiba bunuri comune?fratii intre ei sau eu cu sotul meu ?Noi avem un apartament pe
numele nostru si o casa care nu au nimic in comun cu ei
copiii mei si ai sotului au 25 si 21 ani.
Daca dau declaratie la notar ca renunt la mostenirea sotului in favoarea fratelui acesta trebuie sa-si treaca partea de 1/8 (a sotului )pe numele lui?el trebuie sa faca actele?
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Septembrie 2014
elena1900, utilizator
Ati avut, nu au avut.. ma refeream la bunuri comune dvs cu sotul. Nu renuntati la mostenire ca aveti ce mosteni.
Dezbateti succesiunea la notar dvs si copiii dupa sot, respectiv tata.
Dupa ceva vreme, cand creditul va fi achitat, ii dati si optimea din acea casa.
Creditul e de valoare similara cu valoarea casei ? Nu cred ca isi permit sa nu plateasca pt ca vor pierde casa.

Alte discuții în legătură

Succesiune nedezbătută, un moștenitor decedat dator la bancă: ce riscă ceilalți moștenitori? elenadragoi2008 elenadragoi2008 Buna ziua tuturor Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la următoarea speță : Sunt 3 frati care au casa părintească dar fără succesiune făcută. ... (vezi toată discuția)
Renuntare la cota parte de mostenire ralu1981 ralu1981 Buna ziua.Detin calitatea de mostenitor de pe urma defunctului meu tata. Masa succesorala:Bunuri imobile:1.-suprafata de 400 mpteren din care,200mp categoria ... (vezi toată discuția)
Credit nevoi personale neplatit ! luckyvld luckyvld Buna ziua ! As vrea si eu daca se poate sa imi dati niste sfaturi ! Am un credit de nevoi personale in valoare de 15000 lei la o banca si de 8 luni nu am ... (vezi toată discuția)