avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen antecontract depasit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen antecontract depasit

Ptr cumpararea unui apartament prin credit bancar s-a procedat la semnarea unui antecontract, in care, printre altele, se specifica "restul banilor vor fi platiti printr-un credit contractat de la BRD pana pe data de ___" si ca, in cazul in care contractul nu se respecta "din vina cumparatorilor, acestia vor pierde contractul." Intre timp, dupa semnarea antecontractului, BNR a scos noi norme de creditare, dar metodologia au aprobata in cursul a doua saptamani. Din aceasta cauza, s-a depasit termenul antecontractului. Credeti ca imi mai pot recupera avansul sau prelungi termenul?

Contractul nu a fost incheiat la notar, ci la agentie, fara prezenta sau supervizarea vreunui consilier juridic sau notar.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 11:41, 31 Martie 2009
incercati sa obtineti prelungirea termenului...din cauza aparitiei noilor norme bancare.
asa ca daca cealalta parte contractanta nu este de acord, ar trebui procedat in instanta.
schimbarea legii nu e din vina nimanui .

av.m. vasilescu
Am incercat, dar proprietarul cred ca deja are un cumparator ce plateste cu cash si tot evita semnarea unui act aditional pt prelungirea termenului.
[EDITAT: va rog sa tineti cont de faptul ca activitatea pe forum nu constituie si nici nu trebuie sa constituie consultanta. Sfaturile se dau pe baza celor relatate de useri si atat, ceea ce face ca cererea dvs sa fie neregulamentara. Va multumesc pentru intelegere!]
Ultima modificare: Miercuri, 18 Februarie 2009
ContSters20980, utilizator
Respingerea dosarului de credit pe baza unor inregistrari gresite in CRB poate fi considerat caz de forta majora sau caz fortuit si, pe aceasta baza, se poate recupera avansul dat in antecontractul de vanzare cumparare?
Forta majora nu intra in discutie (inundatiile, cutremurele, epidemiile, razboiul).

Cazul fortuit este definit in literatura de specialitate ca fiind o imprejurare imprevizibila care face imposibila executarea unei obligatii ori determina rezultatul daunator al unei fapte. Cazul fortuit este independent de constiinta si vointa debitorului sau faptuitorului.

Raportand situatia concreta la definitia de mai sus, s-ar putea spune ca da. Situatia concreta, in amanunt, o cunoasteti numai dvs.
Asteptati si alte raspunsuri, ceva imi spune ca datele prezentate sunt insuficiente pentru a va spune cu siguranta "da".
Ultima modificare: Marți, 31 Martie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare antecontract vanzare-cumparare forta majora coronavirus sorinion61 sorinion61 Buna ziua, Acum 2-3 saptamani, 1 luna am facut un antecontract de vanzare-cumparare pentu o casa si am dat avans 10% din pretul imobiliului. Cand am ... (vezi toată discuția)
Instrainare firma in cadrul perioadei de forta majora ContSters57265 ContSters57265 Buna ziua , Este legal a vinde o firma in perioada in care este instituita forta majora ? Discut din punct de vedere al unui furnizor cu care are contract ... (vezi toată discuția)
Anulare contract auto vsgabriel vsgabriel Buna ziua as dorii sa stiu daca se poate anula un contract auto in conditiile actuale? Mai pe larg in luna Decembrie 2019 am fost la un dealer auto pentru a-mi ... (vezi toată discuția)