avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Cetatenie - casatorie cu cetatean marocan
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Cetatenie - casatorie cu cetatean marocan

Buna ziua.
Sora mea se afla momentan in Italia.
Ea vrea sa se casatoreasca cu un marocan (aflat si el in Italia) in Romania.
Intrebarea este: daca vin in Romania si se casatoresc la starea civila, pot pleca imediat inapoi in Italia? Ii este cumva ingradita sotului libertatea de miscare prin Uniune tinand cont de faptul ca el este cetatean extracomunitar? In urma casatoriei, el dobandeste libertate de miscare in uniune?
Cel mai recent răspuns: mihai_adrian , utilizator 21:38, 19 Februarie 2013
Daca ea domiciliaza in Italia, se poate casatori in Italia.

Libertatea de miscare a membrilor de familie ai cetatenilor europeni e explicata pe [ link extern ]

Atat ca aceasta libertate nu este absoluta, daca marocanul are interdictie in anumite tari din UE nu-i va fi permis sa intre in ele. Adica beneficiaza de libertatea de miscare daca nu s-au luat si nu se iau masuri administrative prin care anumite state din UE ii restrang aceasta libertate.

Cei doi trebuie sa convietuiasca impreuna, altfel frauda de imigrare se numeste si vor fi expulzati amandoi.
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2013
tgeorgescu, utilizator
Ei deja locuiesc impreuna. Nu se pune problema de frauda.
Din cate am citit, dupa casatorie, sotul trebuie sa obtina permis de sedere in Romania. Numai ca nu stiu cat dureaza formalitatile astea, pentru ca ei vor sa se intoarca in Romania destul de repede dupa casatorie.
A se stabili in Italia e din perspectiva asta mai usor decat a se stabili in Romania, deoarece in Italia se aplica dreptul european, in timp ce in Romania nu se aplica dreptul european decat daca sora a domiciliat (deci nu scurte vacante) in Italia sau alt stat din UE.
Se pot casatori in Italia si la consulatul nostru, astfel ''scapa'' de ceea ce inseamna transcrierea certificatului de casatorie - il obtin pe cel romanesc.

Daca cetateanul marocan are permis de sedere in Italia pot veni in Romania fara sa ceara viza si odata ajunsi aici el poate depune actele pentru permis de sedere in Romania.

Aici
[ link extern ]
gasiti actele de care are nevoie.
Va multumesc mult pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Azil politic in eu tariq tariq buna ziua sunt cetetean straiin casatorit cu o romanca am permis de sedere valabil 5 ani pot eu impreuna cu sotia sa mergem in danemarca si cerem azil acolo? ... (vezi toată discuția)
Drept de sedere ilhamilies ilhamilies cum pot sa ma casatoresc cu un cetatean marocan care are doar pasaport marocan in teritoriul Spaniei? eu am doi copilasi cu el,va rog sa ma ajutati! (vezi toată discuția)
Este adevărat că nu îmi pot deschide cont curent în italia cu ci din românia? RaduDoru82 RaduDoru82 Bună..vreau să îmi deschid un cont curent în Italia(card bancar)pe care să îmi primesc lunar salariul.La bancă mi-au spus că nu îmi pot deschide un ... (vezi toată discuția)