avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara plata si indemnizatia de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara plata si indemnizatia de somaj

Buna ziua!
Va rog! Cum afecteaza concediul fara plata stagiul de cotizare pentru indemnizatia de somaj? Concret, daca 12 luni din 24 sunt compuse din 10 luni lucrate si 2 luni concediu fara plata am dreptul la somaj?
Multumesc,
Ira
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 09:31, 17 Februarie 2009
Daca cele 12 lucrate in ultimele 24 nu sunt luni efectiv lucrate nu beneficiati de somaj. Perioadele in care CIM este suspendat ( perioada concediului fara plata) se scad din stagiul de cotizare pentru dreptul la somaj.
Cu alte cuvinte daca aveti lucrate efectiv doar 10 luni in ultimele 24 nu beneficiati de somaj.
Una dintre conditiile necesare deschiderii dreptului la indemnizatie de somaj este realizarea unui stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii.
Potrivit art. 35 alin (1) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru persoanele care au avut raporturile de munca sau de serviciu suspendate, cu exceptia suspendarii pentru incapacitate temporara de munca, daca aceasta nu depaseste 30 de zile, stagiul minim de cotizare se realizeaza prin cumularea perioadei de asigurare realizata inainte de suspendare cu perioada de asigurare realizata dupa reluarea activitatii.
Deci perioada de 2 luni in care ati fost in cocediu fara plata nu va intra in calculul celor 12 luni necesare realizarii stagiului complet pentru deschiderea dreptului la indemnizatie de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de indemnizatie de somaj? damiela damiela Am fost in CIC timp de 2 ani , la intoarcearea la servici mi s-a defiintat postul cu art 65 Problema mea este alta: Inainte de CIC am avut lucrate astfel Am ... (vezi toată discuția)
Acordarea din nou a indemnizatiei de somaj dupa somaj si contract pe perioada nedeterminata roxanagritu roxanagritu Dupa o perioada de doua luni in care am beneficiat de indemnizatie de somaj m-am angajat cu contract pe perioada nedeterminata la o firma la care am lucrat o ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de venituri pentru somaj ralucaene ralucaene buna ziua. Ma numesc Raluca si intampin o problema.. pana la data de 28 ian 2015 am beneficiat de indemnizatie crestere copil pe durata de 2 ani. ulterior am ... (vezi toată discuția)