avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Se poate schimba NUMELE DE FAMILIE al copilului la ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Se poate schimba NUMELE DE FAMILIE al copilului la nastere ?

Buna, as dori sa stiu daca se poate schimba numele de familie al copilului la nastere. Bunaoara as dori ca fetita mea care se va naste in iunie 2013, sa ia numele de familie al bunicilor mei din partea mamei ( evident diferit de cel pe care il am eu ).
Sunt sigur ca pot sa ii schimb numele DUPA ce eventual ii fac ceritificat de nastere cu numele meu de familie sau al sotiei, sau amandoua combinate, insa as vrea sa stiu daca i-l pot schimba DIRECT la nastere, legal ...
Merci
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2013
transylvae, utilizator
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 21:20, 25 Februarie 2013
Ca sa il puteti schimba, copilul trebuie sa aiba un nume , iar nume ii dati cand inregistrati nasterea copilului si nu puteti sa-i dati numele altora, ci numele unuia din parinti sau reunite.
Abia apoi, puteti sa-l schimbati ( pt motive temeinice).

Ma gandeam eu ca e asa. Face (mult) sens :)
Merci.
Daca ii puteati da la nastere numele bunicilor atunci cum sa mai fiti dvs. inscrisi ca parinti? Art. 449
Numele copilului din căsătorie
(1) Copilul din căsătorie ia numele de familie comun al părinţilor săi.
(2) Dacă părinţii nu au un nume comun, copilul ia numele unuia dintre ei sau numele lor reunite. În acest caz numele copilului se stabileşte prin acordul părinţilor şi se declară, odată cu naşterea copilului, la serviciul de stare civilă.
(3) În lipsa acordului părinţilor, instanţa de tutelă hotărăşte şi comunică de îndată hotărârea rămasă definitivă la serviciul de stare civilă unde a fost înregistrată naşterea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nume copil cu parinti necasatoriti flavius1980 flavius1980 Buna ziua, As dori sa stiu ce nume de familie ia un copil nou-nascut in cazul in care parintii nu sunt casatoriti iar tatal recunoaste copilul. Multumesc, (vezi toată discuția)
Numele de familie a copilului July_toma July_toma Dacă după căsătorie, soția își păstrează numele ei de familie și nu ia numele soțului, viitorul copil o sa aibă Numele de familie dublu? Sau îl ia ... (vezi toată discuția)
Modalitatea de a prelua numele tatalui - parinti necasatoriti Kitte Kitte Buna ziua Ma intereseaza care este procedura (si ce acte sunt necesare) pentru ca un copil sa preia de la nastere numele tatalui. Parintii nu sunt ... (vezi toată discuția)