Buna, as dori sa stiu daca se poate schimba numele de familie al copilului la nastere. Bunaoara as dori ca fetita mea care se va naste in iunie 2013, sa ia numele de familie al bunicilor mei din partea mamei ( evident diferit de cel pe care il am eu ).
Sunt sigur ca pot sa ii schimb numele DUPA ce eventual ii fac ceritificat de nastere cu numele meu de familie sau al sotiei, sau amandoua combinate, insa as vrea sa stiu daca i-l pot schimba DIRECT la nastere, legal ...
Merci
Ca sa il puteti schimba, copilul trebuie sa aiba un nume , iar nume ii dati cand inregistrati nasterea copilului si nu puteti sa-i dati numele altora, ci numele unuia din parinti sau reunite.
Abia apoi, puteti sa-l schimbati ( pt motive temeinice).
Daca ii puteati da la nastere numele bunicilor atunci cum sa mai fiti dvs. inscrisi ca parinti? Art. 449
Numele copilului din căsătorie
(1) Copilul din căsătorie ia numele de familie comun al părinţilor săi.
(2) Dacă părinţii nu au un nume comun, copilul ia numele unuia dintre ei sau numele lor reunite. În acest caz numele copilului se stabileşte prin acordul părinţilor şi se declară, odată cu naşterea copilului, la serviciul de stare civilă.
(3) În lipsa acordului părinţilor, instanţa de tutelă hotărăşte şi comunică de îndată hotărârea rămasă definitivă la serviciul de stare civilă unde a fost înregistrată naşterea.