avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune

Sotul meu a decedat in luna septembrie 2012. Din casatoria noastra nu au rezultat copii. Mama lui traieste, dar are un handicap accentuat.
Alte persoane nu mai exista la dezbaterea succesiunii Intrebarea mea este cum pot dezbate aceasta succesiune, soacra mea avand acest handicap?
Ce se intampla daca nu ne incadram in termenul de 6 luni pentru dezbaterea succesiunii decadem din drepturi? Cu cat cresc taxele notariale dupa acest termen?
Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: Biroul Notarial Ionascu Nicolae , Notar 22:24, 19 Februarie 2013
Termenul la care faceţi referire este termenul de opţiune succesorală, şi în situaţia dumneavoastră este de un an.
Succesiunea poate fi acceptată expres sau tacit (prin preluare de bunuri), deci dacă a fost acceptată tacit nu trebuie să vă faceţi griji în această privinţă. Pentru orice eventualitate, puteţi să daţi o declaraţie (autentificată) de acceptare a succesiunii.
Dacă handicapul mamei dumneavoastră este fizic, atunci nu este o problemă în ceea ce priveşte dezbaterea succesiunii, întrucât notarul se poate deplasa la locul unde se află aceasta. Dacă însă handicapul este de altă natură, trebuie să mergeţi la instanţa de tutelă, întrucât aceasta nu se poate reprezenta singură în cadrul procedurii succesorale.

Taxele notariale nu cresc după 6 luni, ci după 2 ani, cu 1% din valoarea bunurilor imobile, proporţional cu cota deţinută de defunct.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen pentru succesiune motraux motraux Cat timp de la survenirea decesului unei rude pot sa deschid succesiunea avand calitatea de unic nepot al persoanei decedate ? (vezi toată discuția)
Succesiune costy69 costy69 TATAL MEU A DECEDAT DE CURAND ,AS DORII SA STIU DACA ESTE OBLIGATORIE DEZBATEREA SUCCESIUNII.UN ANGAJAT DE LA PRIMARIE IMI SPUNE CA TREBUIE DEZBATUTA ... (vezi toată discuția)
Succesiune. ajutati-ma va rog. sava88 sava88 In urma cu aproape 4 luni tatal meu a decedat. Acesta detinea 2 aprtamente dintre care unul l-a trecut pe numele fratelui meu in urma cu cativa ani buni, ... (vezi toată discuția)