avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediere individuala
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediere individuala

buna seara !
o mamica, revine la munca inainte sa faca 1 an copilul. astfel beneficiaza de stimulentul de insertie. unitatea desfiinteaza postul prin externalizarea seviciului respectiv, si nu are alt post similar. potrivit art. 25 alin.(2) din OUG 111/2010, Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b)salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
(3)Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate

Va rog frumos, sa ma lamuriti, ce fac cu mamica, in aceasta situatie. ce vrea sa spuna art. 25 alin. (3) din acelasi act normativ. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: murdareai , utilizator 22:41, 21 Februarie 2013
1. - Acea expresie, "cu pana la 6 luni", inseamna si o zi, o saptamana, o luna de la revenirea salariatei di CCC.
- Reglementarea ar trebui sa se regaseasca in CCM al unitatii sau in Regulementul intern al acesteia, unse sa va stabili perioada in care salariatul/uacare vine din CCC nu poate fi concediat/a )termenul maxim fiind de 6 luni).

2. - Salariatei dvs. ii puteti oferi si un alt loc de munca (nu neaparat similar cu primul) daca ea il accepta.
- Daca nu, atunci o veti concedia, cu art.65 din Codul muncii si va beneficia de indemnizatie de somaj.
- Dar pe perioada de somaj indemnizat nu va mai primi stimulentul de insertie.
- Plata stimulentuui de insertie se va relua cand va avea iar un venit din salariu.
tudorvaleriu a scris:

1. - Acea expresie, "cu pana la 6 luni", inseamna si o zi, o saptamana, o luna de la revenirea salariatei di CCC.

Nu cred ca poate fi o zi sau o saptamana... angajatorul fiind obligat sa acorde salariatei un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 zile lucratoare...
De asemeni, prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Ultima modificare: Miercuri, 20 Februarie 2013
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
vindictive a scris:

tudorvaleriu a scris:

Nu cred ca poate fi o zi sau o saptamana... angajatorul fiind obligat sa acorde salariatei un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 zile lucratoare...
De asemeni, prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Sunt de aceiasi parere, dealtfel aceasta masura a fost luata in ideea de a proteja salarita/salariatul. Daca ar insemna o zi, atunci majoritatea angajatorilor s-ar prevala de aceasta prevedere si ar renunta foarte usor la salariatii respectivi, trimitandu-i in somaj.
Pe de alta parte nu cred ca se poate reglementa in CCM sau RI prevederi contare legislatiei in vigoare.
Eu cred ca potrivit art. 25 alineatul (3) din OUG 111/2010 Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate, este destul de clara in sensul ca nu ai voie sa concediezi salariatul revenit din CCC pe o perioada de maxim 6 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent insertie grigiuli grigiuli Sunt o mamica care beneficiaza de stimulent de insertie . Din luna decembrie 2012 angajatorul m-a dat in somaj. De la AJPIS am primit o decizie de debit ... (vezi toată discuția)
Concediere dupa revenirea din concediul crestere copil titip5 titip5 Buna ziua, Am revenit la ucru din maternitate dupa un an si am observat ca nu mai sunt dorita pe postul pe care l-am ocupat. Chiar am primit alte sarcini ... (vezi toată discuția)
Intoarcere din cic ctinescucristina ctinescucristina Daca am optat pentru a sta in CIC 1 an pana in mai 2013, la intoarcerea in societate aceasta mai este obligata sa ma tina cele 6 luni? Care este baza legala? ... (vezi toată discuția)