Am o problema ceva mai incurcata.
Sunt asociat cu un cetatean strain care a contactat o firma din tara lui, interesata sa cumpere produse alimentare. Am incheiat cu aceasta firma o intelegere scrisa prin care vom primi un procent din suma totala platita de cumparator.
Am gasit un furnizor printr-un cetatean din Republica Moldova. Prin urmare, nu stiu datele firmei care vinde, moldoveanul se ocupa de comunicarea cu ea, stiu doar ca este dintr-o tara UE. Acest al doilea comisionar (cetateanul moldovean) ne-a trimis, asa cum i-am cerut, un contract de comision in lb. engleza.
Asociatul meu se consulta cu un avocat. Eu credeam ca acesta ne va trimite un contract in care sa fim mentionati atat noi, cele doua parti comisionare, cat si cele doua firme. Ei bine, nu, mi s-a cerut ceva destul de vag pentru mine. Oricum, nu am inteles care ar fi, din punct de vedere juridic, denumirea documentului pe care trebuie eu sa i-l cer moldoveanului. Mi s-a spus ca ar fi bine sa-i cer un fel de contract de colaborare intre el si noi, deci intre cei doi comisionari. Si apoi sa trecem mai departe, la semnarea contractelor propriu-zise cu firmele.
Exista vreun tip de contract uzual in aceste situatii? Ce ar trebui sa-i cer acestui al doilea comisionar? Cum se numeste un astfel de document?
Pe de alta parte, m-ar interesa sa stiu daca exista o procedura mai simpla care sa ne lege din punct de vedere juridic pe toti cei implicati in eventuala tranzactie. Ce ne recomandati?
Va multumesc pentru amabilitate.
nu se intelege exact speta dvs astfel ca, inainte sa va dau un raspuns, am sa va dau un sfat mult mai valoros : consultati si dvs un avocat - veti primi un raspuns documentat si care va va proteja interesele (asa veti iesi mult mai ieftin decat daca veti intra in aceasta afacere "dupa ureche").
Daca nu veti face acest lucru, atunci incercati sa semnati un contract cu persoana fizica sau juridica de la care urmeaza sa va luati banii si detaliati cat mai conrect cand va luati banii si mai ales in ce conditii.