avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua,

Am 23 de ani si sunt student anul 1 la a doua facultate, prima am absolvit-o in vara lui 2012.
Parintii mei s-au desapartit acum 6 ani. In urma divortului tatal meu a fost obligat sa plateasca pensie alimentara pana la majoratul meu, pensie pe care nu a platit-o niciodata, iar mama mea nu a vrut sa faca plangere impotriva lui. Avand in vedere faptul ca mama mea de curand a iesit la pensie care este foarte mica si nu mai are posibiliatea sa se intretina nici macar pe ea, si dat fiind faptul ca tatal meu refuza categoric sa contribuie in orice fel la intretinerea mea as vrea sa il dau in judecata pentru pensie.
1. In ce masura as putea obtine obligarea lui la plata pensiei? Am inteles ca ar fi obligat sa plateasca pana la varsta de 26 de ani.
2. Tatal meu este navigator si are contract de munca cu o firma din Romania pe care este trecut salariul minim, iar salariul adevarat i se vireaza lunar intr-un cont la banca. As vrea sa stiu la care din sume se va raporta pensia in cazul in care as avea castig de cauza? Eventual daca ar fi nevoie sa cer ceva de la banca?
3. Este obligatoriu sa fiu reprezentat in instanta de avocat sau pot depune si eventual sustine cererea si personal?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 17:54, 26 Februarie 2013
Vei putea obtine plata pensiei cuvenite de la data introducerii actiunii in instanta, raportat la nivelul veniturilor tatalui. Pe care nu le declara el singur, ci instanta va face o adresa la locul de munca al paratului si va solicita veniturile cu caracter constant pe ultimele 6/12 luni.

Conditiil epentru abeneficia de pensie pana la 26 de ani sunt frecventarea cursurilor de zi ale unei facultati (de stat/private autorizate - nu conteaza), sa te afli in stare de nevoie (sa nu realizezi venituri care sa iti permita sa te intretii sau sa ai bunuri personale).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu marirea unei pensii alimentare iulian_simplu iulian_simplu Buna ziua. Vreau sa va cer si eu un sfat in legatura cu o pensie alimentara. Eu in varsta de 22 de ani student in Iasi beneficiez de o pensie alimentarea ... (vezi toată discuția)
Cum se acorda pensia alimentara a copilului dupa 18 ani daca acesta este inca elev carro carro Copilul meu implineste luna acesta 18 ani si este inca elev , trece in clasa XII. Mai are un an de liceu si apoi, sper sa merga la facultate. Primeste pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara pentru un copil major student la id attic attic Imi cer scuze ca redeschid subiectul pe un topic nou dat este o situatie diferita fata de cele care se dezbat pe topicul de pensie alimentara. Dupa cum am ... (vezi toată discuția)