avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntare la succsiune in favoarea mamei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntare la succsiune in favoarea mamei

buna ziua,tatal meu decedat in ianuarie si eu si mama in viata am facut actul succesorial!din pacate nu am stiut ca pot renunta la succesiune in favoare ei si eu fiind stabilit in germania nu am nici un interes la vreun bun!din päcate dupa efectuarea succesiuni mama are greutati din pct de vedere juridic a ridica o pensie facultativa de pe urma tatalui ptr ca are nevoie de acordul meu pe care printro inputernicire notariala am facuta ptr orice priveste bunurile comune deci practic mie numi trebuie nimic!cum pot face cel mai bine sa renunt in favoarea ei mentionez succesiunea a fost facuta!deci doresc neaparat sa fac in asa fel incat sai fie ei cel mai simplu!pot anula succesiunea facuta renuntand eu la totul in favoarea ei?va multumesc! G.P Codlea ,jud Brasov
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 07:29, 22 Februarie 2013
Ii e simplu si asa.. ii puteti da o imputernicire pt orice in general ( administrare, incheiere de contracte, rezilieri.. nu stiu , puneti pe hartie camd ce v-ar trebui), iar daca va mai fi nevoie de ceva in special, ii veti mai da si pt respectiva chestiune. Tot ati dat niste bani, as zice sa ramaneti asa, dupa decesul mamei sa dezbateti mostenirea numai pt ce are mama.

Nu puteti renunta sau anula, dar puteti iesi din indiviziune la notar, adica sa ii dati mamei ce ati mostenit, contra unei sulte pe care sa declarati ca ati primit-o.
Avand in vedere ca sunteti singurul copil, singurul mostenitor din clasa I d mosteniori legali, nu nu ar fi fost recomandat sa renuntati. Cand la mostenire nu sunt mostentori din clasa I ca nu au existat sau au renuntat, este chemata la mostenire clasa a doua II insemnand parinti si frati ai defunctului pana la gradul IV inclusiv. Cand cineva renunta, nu poate renunta in faavoarea cuiva. Ceea ce i s.ar fi cuvenit s.ar fi impartit in mod egal la ceilalti mostenitori. In cazul d fata,bunicilor si unchilor respectiv matusilor dumneavoastra. Cel mai bun sfat, este sa faceti un partaj succesoral la notar, astfel incat impartiti ceea ce ati dobandit (ii cedati mamei) sau d fiecare data cand e nevoie d ceva trimiteti procura speciala facuta la ambasada,consulat sau la un notar acolo. Dar musai, daca faceti la notar acolo, va trebui sa apostilati procura astfel incat sa poata produce efecte la noi. Procurile nu sunt generale. Pt fiecare operatiune, trebuie mandat special. Adica, d ex ,pt un apartament, se face procura pt ceea ce se doreate a se face cu apartamentul. Cea mai generala, ar fi o procura de administrare. La fel si cu sumele de bani.

P.s. Exista patru clase de mostenitori. Deci, chiar nu ar fi fost recomandata renuntarea.
Asupra optiunii succesorale nu se poate reveni, decat in anumite conditii.aici de ex nu se aplica.

Un lucru facut, (dezbaterea succesiunii) ramane bun facut.
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
antonia77, utilizator
va multumesc ptr sfat si voi proceda astfel!!
antonia77 a scris:

Cand la mostenire nu sunt mostentori din clasa I ca nu au existat sau au renuntat, este chemata la mostenire clasa a doua II insemnand parinti si frati ai defunctului pana la gradul IV inclusiv.


Dacă s-ar fi introdus cererea de dezbatere a procedurii succesorale după ce a expirat termenul legal de opţiune, atunci ar fi fost chemat la succesiune doar soţul supravieţuitor, dacă moştenitorii din clasele subsecvente nu au acceptat-o în termenul legal, întrucât oricum ar fi tardiv s-o mai accepte la momentul respectiv.

antonia77 a scris:

Un lucru facut, (dezbaterea succesiunii) ramane bun facut.

Aşa este, după ce vi s-a stabilit calitatea de moştenitor, nu mai puteţi renunţa la ea. Mergeţi pe variantele recomandate - cea mai ieftină (împuternicirea), sau cea mai scumpă (partajul).
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
Biroul Notarial Ionascu Nicolae, Notar
Printr-o procura notariala puteti rezolva situatia.
Nu avea sens sa renuntati la succesiune pentru o chestiune simpla.

Alte discuții în legătură

Succesiunea oanastnc oanastnc Suntem un frate si o sora la parinti(ambii adulti) , tatal nostru a decedat in iunie 2015, mama noastra doreste sa facem succesiunea pina la implinirea unui an ... (vezi toată discuția)
Succesiunea la decesul tatalui, renuntare la mostenire in favoarea mamei rivcolor rivcolor Dupa decesul tatatalui, copiii pot renunta la mostenire in favoarea mamei astfel incat mostenirea sa revina in totalitate mamei? (vezi toată discuția)
Renuntarea la succesiune snowwhait snowwhait As dorii sa stiu in cat timp pot face succesiunea dupa moartea tatalui fara sa trebuiasca sa platesc taxe in plus la stat.Sunt 2 ani sau un an?Eu si fratele ... (vezi toată discuția)