As dorii sa stiu in cat timp pot face succesiunea dupa moartea tatalui fara sa trebuiasca sa platesc taxe in plus la stat.Sunt 2 ani sau un an?Eu si fratele meu dorim sa renuntam la partea noastra de succesiune in favoarea mamei ....in acest caz costurile succesiuni ar trebui sa fie mai mari ori acest lucru nu influenteaza costul succesiuni?Cum se face renuntarea la succesiune in favoarea mamei?Printr-o scrisoare semnata la notar sau acesta trebuie sa faca act de vanzare cumparareintre noi si mama(asa a zis notarul.....mie mi se pare ca nu prea e logic sa fac acest act .....si bineanteles ca va costa mai mult).Va multumesc pentru raspuns
Daca succesiunea se finalizeaza in termen de 2 ani de la data decesului, NU datorati Statului nici un impozit.
Daca se depaseste termenul de 2 ani si nu se finalizeaza succesiunea, va trebui sa platiti impozitul datorat Statului,
conform Codului Fiscal de 1% calculat asupra valorii masei succesorale
:D
Renunţarea în favoarea mamei se poate face doar acceptînd succesiunea şi încheind un act de partaj.
Din punct de vedere succesoral, nu există renunţarea în favoarea cuiva. Renunţarea nu poate fi decît pur abdicativă. Dar, dacă veţi da o astfel de declaraţie de renunţare, legea cheamă la succesiune, alături de soţia supravieţuitoare, în lipsa altor descendenţi, rudele din clasa a doua de moştenitori (părinţii, fraţii şi surorile defunctului) care, dacă au acceptat succesiunea, vor deveni moştenitori alături de mama dumneavoastră.
Ceea ce v-a spus notarul este corect. Mai trebuia doar să vă ofere, alături de varianta vînzării, pe cea a partajului.
Renuntarea la succesiune o puteti face in fata notarului dand o declaratie in acest sens.Actul de vanzare-cumparare recomandat de notar se refera la vanzarea cotelor dvs. de proprietate mamei dvs., dupa dezbaterea succesiunii si eliberarea certificatului de mostenitor.
Probabil o cheltuiala (onorariu notar de ex. si impozit) in plus pentru dvs. daca urmati recomandarea notarului#-o
Dar daca aceasta este dorinta dvs., d-l Liviu S. Bordas v-a dat explicatia completa:)
mai exista si varianta sa asteptati trecerea celor 6 luni(odata scurs acest termen, notarul nu va mai chema ceilalti mostenitori subsecventi, frati, surori, etc) si apoi sa faceti declaratiile de renuntare, mama sa ramana singura mostenitoare de pe urma tatei.
Succesiune
corina stancu
tata a murit, mama traieste si noi sintem 2 copii. daca exista un testament facut intre cei 2 soti (prin care isi lasa unul altuia bunurile dupa moarte), este ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu forta?
cineva_eu
buna seara!
acum o luna tatal meu a murit,mama traieste,suntem 5 frati.ce as putea face daca eu nu doresc nici un fel de mostenire nici de pe tata,nici de pe ... (vezi toată discuția)