avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... RENUNTAREA LA SUCCESIUNE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

RENUNTAREA LA SUCCESIUNE

As dorii sa stiu in cat timp pot face succesiunea dupa moartea tatalui fara sa trebuiasca sa platesc taxe in plus la stat.Sunt 2 ani sau un an?Eu si fratele meu dorim sa renuntam la partea noastra de succesiune in favoarea mamei ....in acest caz costurile succesiuni ar trebui sa fie mai mari ori acest lucru nu influenteaza costul succesiuni?Cum se face renuntarea la succesiune in favoarea mamei?Printr-o scrisoare semnata la notar sau acesta trebuie sa faca act de vanzare cumparareintre noi si mama(asa a zis notarul.....mie mi se pare ca nu prea e logic sa fac acest act .....si bineanteles ca va costa mai mult).Va multumesc pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: snowwhait , utilizator 14:29, 14 August 2009
renata_c a scris:

mai exista si varianta sa asteptati trecerea celor 6 luni(odata scurs acest termen, notarul nu va mai chema ceilalti mostenitori subsecventi, frati, surori, etc) si apoi sa faceti declaratiile de renuntare, mama sa ramana singura mostenitoare de pe urma tatei.

Notarul are obligaţia de a cita toţi succesibilii cărora legea le dă drept de moştenire. Nu stă în puterea notarului să procedeze altfel. Nu este el îndreptăţit să înlăture pe cineva de la succesiune şi nici ă stabilească alte reguli decît cele impuse de codul civil şi de L.36 din 1995.

Pe de altă parte, după expirarea termenului de 6 luni se prescrie dreptul de opţiune succesorală, deci şi acela de a renunţa. Singura declaraţie pe care ar putea să o dea ar fi aceea că nu au făcut acte de acceptare, considerîndu-se astfel străini de succesiune.
Va multumesc pentru raspunsuri,am inteles foarte bine ce avem de facut eu si fratele meu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare renuntare la mostenire darek40 darek40 Buna ziua, In urma decesului bunicului meu urmata de cel al tatalui meu ne-am prezentat in fata notarului pentru dezbaterea succesiunii. Masa succesorala a ... (vezi toată discuția)
Succesiune corina stancu corina stancu tata a murit, mama traieste si noi sintem 2 copii. daca exista un testament facut intre cei 2 soti (prin care isi lasa unul altuia bunurile dupa moarte), este ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu forta? cineva_eu cineva_eu buna seara! acum o luna tatal meu a murit,mama traieste,suntem 5 frati.ce as putea face daca eu nu doresc nici un fel de mostenire nici de pe tata,nici de pe ... (vezi toată discuția)