avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

buna seara
am o casa facuta impreuna cu fostul meu sot .dar terenul este o parte de la mama mea si ( bunica) mea care a decedat ,avem act vanzare cumparare amandoi pe teren, nu iam dat nici un ban pe el cum scrie in acte am platit doar o taxa la cec va rog frumos sa imi spuneti cum sa procedez. sa mi ramana casa mie am 2 copii unul major unul minor care au ramas la mine ,el vrea sa vindem casa sa ia jumate din bani,va rog dati mi niste sfaturi ,am vreo sansa .
Aveti sansa sa pastrati in deplina si exclusiva proprietate imobilul, dar numai daca il veti despagubi pe fostul sot pentru cota lui parte stabilita prin decizia instantei in urma probatoriului administrat in dosar referitor la cota parte a fiecaruia dintre soti.

Vor face obiectul partajului atat casa, cat si terenul. Nu veti putea face cu succes dovada in contra mentiunilor actului autentic cu privire la plata pretului.

Asta cunoasteti doar dvs partile si poate ca veti ajunge la o intelegere mai avantajoasa pt dvs cu sotul, cunoscand cum au stat faptele in realitate.
Din pacate si dansul are dreptul la 1/2 din Casa si teren, pt ca ziceti ca nu ati facut donatie ci vanzare cumparare fiind casatorita. Singura Sansa este sa partajati si sa I dati sulta pe cota dansului sau ambii sa donati copiilor Casa si terenul rezervandu va uzufruct viager, ma gandesc ca asa copiilor le ar dori binele si dvs nu ati fi nevoita sa parasiti Casa.
Partea sotului nu o puteti lua,decat daca renunta la ia de buna voie.
Daca nu renunta la partea lui,cereti partajul in instanta.
Daca raman copii la dumneavoastra este posibil ca instanta sa va acorde un drept de abitatie asupra casei pana veti gasii o alta locuinta,sau cel putin un an de la pronuntare.
In instanta se mai poate stabili ca dumneavoastra, daca doriti sa locuiti in continuare in acea casa,sa despagubiti pe fostul sot cu o anumita suma (stabilita de instanta printr-o expertiza ,sau evaluare) pentru partea sa,care poate fi mai mica,tinand cont ca dumneavoastra aveti copii carora trebuie sa le asigurati un spatiu de locuit.
multumesc pentru raspuns
dar as dori sa mai stiu daca se tine cont de salariile care le am avut amandoi si daca instanta pune pretul cat ar trebui sai dau in mare parte in rate sau toti odata si daca nu este de acord ce pot sa fac.

partajul este depus de fosul sot
da doresc sa raman in casa dar cine trebuie sa plateasca evaluarea si expertiza casei
el a zis ca totul se imparte pe jumate, copii nu au dreptul la nimic Multumesc astept sfaturi
in continuare .
Ultima modificare: Miercuri, 20 Februarie 2013
gi-jane2, moderator
Nu se va tine cont de existenta copiilor la stabilirea cotelor de contributie a imobilului, ci doar atunci cand instanta va decid ecare dintre fostii soti va ramane sa locuiasca in imobil pe mai departe.

Daca veti fi dvs aceea atunci va trebui sa va despagubiti sotul pt cota sa de contributie.

Cota de contributie va fi stabilita in functie de mai multi factori, binenteles ca se va tine seama si de cuantumul veniturilor, dar si de munca sotiei in gospodarie si la cresterea copiilor.

Cheltuielile privind taxa de timbru si onorariul de expert vor fi avansate de reclamant. Sunt instante care pun in vedere partilor sa plateasca jumatate-jumatate avand in vedere ca interesul partajarii este unul comun.

Sulta (suma de bani reprezentand cota d econtributie) o va stabili instanta si ea va trebui platita ori imediat dupa ramanerea definitiva a solutiei, ori intr-un termen dispus de instanta, la cererea partii care urmeaza sa o achite.

Oricum, parerea mea, este ca dvs ar trebui sa va angajati un avocat specializat, intrucat un proces de partaj nu este unul usor, in care sa va descurcati singura, in plus este vorba despre acoperisul de deasupra capului dvs si copiilor si inglobeaza munca dvs de pana acum.

Va trebui sa faceti dvs cereri, inclusiv cea de atribuire a imobilului, sa propuneti probe, sa le combateti pe ale reclamantului, obiectiuni la raportul de evaluare etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj bunuri comune admin12 admin12 Buna seara, Sunt divortata de 2 ani si nu am facut inca proces de partaj .Acum, pentru ca lucrurile se precipita, pentru ca , onvetuirea sub acelasi acoperis ... (vezi toată discuția)
Impartire bunuri comune  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Sunt in divort si dupa ce voi termina divortul voi deschide o actiune de partaj. Am discutat cu fosta sotie si aceasta sustine ca nu o poate da nimeni afara ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament aura19731991 aura19731991 buna seara.sint divortata.nu am partajul facut.am vorbit cu un avocat si mia explicat ca si daca fac partajul si poate judecatorul imi da mai mult de jumatate ... (vezi toată discuția)