Buna seara,
Sunt divortata de 2 ani si nu am facut inca proces de partaj .Acum, pentru ca lucrurile se precipita, pentru ca , onvetuirea sub acelasi acoperis devine imposibila, as vrea sa deschid proces de partaj.
Am fost la un avocat sa cer o consultatie si mi-a spus ca cel mai intelept lucru ar fi ca noi doi sa cadem de comun acord.Noi nu putem cadea de comun acord, pentru ca daca ar fi dupa sotul meu, ne-ar scoate in strada si pe mine si pe copii ( studenti la facultate).Am consultat un evaluator, care mi-a spus aproximativ suma la care se ridica imobilul, dar a precizat ca evaluatorul trimis de instanta s-ar putea sa spuna o suma mai mare decat spune el.
Intrebarile mele sunt:
1. Atata timp cat casa are 2 intrari, dar numai o bucatarie, o baie si o singura intrare la pod, poate fi considerata ca se poate partaja si locui amandoi in acelasi imobil ( lucrul acesta eu nu- l doresc)?
2. Daca eu solicit instantei, prin cererea mea sa pot cumpara jumatatea lui de casa, deci sa il despagubesc, am sanse de castig, daca acesta refuza acest lucru?
3.Ce se intampla atunci cand cei 2 fosti soti nu cad la invoiala cu impartirea imobilului?
Multumesc !
1) in conditiile expuse de dvs nu se poate partaja comod in natura.
2) cereti sa vi se atribuie casa si sa-l despagubiti. aveti sanse sa castigati si sa-l evacuati apoi. aveti nevoie de avocat
trebuie sa aveti banii de sulta sa-l puteti despagubi
3) ii costa mult mai mult si dureaza in timp procesul de partaj
Este evidnt ca in situatie in care fostii soti nu se inteleg pe cale amiabila cu privire la partajarea bunurilor comune, singura solutie ramane partajul judiciar.
Daca in urma efectuarii expertizei constructor se stabileste ca imobilul nu este comod partajabil, instanta va atribui in natura imobilul uneia dintre parti, urmand ca cel ce primeste imobilul in natura sa fie obligat la plata unei" sulte"= sume de bani, care reprezinta contravaloarea cotei sale ce a fost stabilita de instanta, cota ce poate fi de 1/ 2 sau mai mare in functie de contributia stabilita.
Va multumesc din suflet stimate doamne pentru raspunsurile date.As mai dori o lamurire.
Daca casa este cumparata impreuna si in contractul de vanzare cumparare suntem trecuti amandoi, la fel si in cartea funciara, poate exista posibilitatea ca el sa spuna a in acel moment ( in momentul cumpararii imobilului) a contribuit cu o suma mai mare si sa ceara atribuirea unei parti mai mari de 50% din imobil?
La aceea data salariul meu era mai mic decat al lui, dar mai aveam in grija si cei 2 copiii si gospodaria.
Multumesc.
Partaj
ctanta
buna seara
am o casa facuta impreuna cu fostul meu sot .dar terenul este o parte de la mama mea si ( bunica) mea care a decedat ,avem act vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)