Chiar dacă nu este dansul de acord, conform legii nimeni nu poate fi obligat sa rămână în indiviziune. Dacă puteți demonstra ca aymti avut o contribuție net superioara soțului dvs la dobândirea imobilului, aveți toate șansele ca instanta sa vi-l atribuie în natură. Sulta se poate plăti și în rate.
Va puteti adresa instantei de judecata, in vederea dispunerii impartelii.
Conform legii, nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune.
Actiunea de partaj poate fi promovata oricand.
Dumneavoastra, in calitate de coproprietar, puteti solicita stabilirea unor cote de contributie diferentiate, in ceea ce priveste dreptul de proprietate.(prezumtie de contributie egala a sotilor, la dobandirea bunurilor comune, nu este una irefragrabila, ci poate fi stabilita prin orice mijloc de proba).
Proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre codevalmasi nu are individualizata cota-parte din dreptul de proprietate, aceasta urmand a fi determinata prin partaj.
Instanta de judecata poate dispune atribuirea bunului indiviz dumneavoastra, urmand a fi stabilita in sarcina dumneavoastra obligatia de a plati o sulta, o suma de bani cu titlu de despagubire, in favoarea fostului sot.
Sulta poate fi platita intr-un interval de 6 luni, de la ramanerea definitiva a hotararii, ori in termen de 3 ani de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, esalonat.
In vederea imparelii, instanta de judecata are in vedere anumite criterii generale precum : sumele de bani investite la plata pretului, veniturile salariale realizate de fiecare dintre soti, actele de administrare si de conservarea realizate , in ceea ce priveste bunurile comune, situatia locativa a fiecaruia, plata impozitelor si a taxelor.
Munca prestata in gospodarie este avuta in vedere la imparteala.
Vanzarea poate fi realizata dupa partaj.
Succes.