avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1386 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj apartament

buna seara.sint divortata.nu am partajul facut.am vorbit cu un avocat si mia explicat ca si daca fac partajul si poate judecatorul imi da mai mult de jumatate din casa aducind acte doveditoare ca este casa cumparata din banii mei daca ex sotul nu vrea sa vinda nu pot face nimic.decit sa vina un evaluator si sa evalueze casa la o suma mai modica si atunci pierdem amindoi.problema mea este ca eu am si baiatul cu handicap si nu am unde ma duce in alta parte,pentru ca nu am pe nimeni,el are si unde locui dupa si familia linga el.vreau sa va intreb.pot face un imprumut la o banca pt a imi cumpara o casa cu garantie imobiliara?va multumesc
Cel mai recent răspuns: aura19731991 , utilizator 19:57, 5 Iulie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Se poate cere si IESIREA din indiviziune in temeiul art 1143 c.civ..
Daca nu picati la o intelegere sa vindeti casa de comun acord se poate vinde prin executor si ... nimeni nu stie la cat se va avinde fiind vorba de licitatie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă dvs vi se atribuie imobilul în natură dovedind ca ați avut o contribuție mai mare la dobândirea acestuia, nu vă trebui sa vindeți apartamentul. TB doar sa-i plătiți o sulta soțului. Puteți face ulterior credit pt a plăti sulta soțului.
dar dupa partaj dacă eu doresc sa vin pot face lucrul ăsta dacă el nu va fi nici atunci de acord?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chiar dacă nu este dansul de acord, conform legii nimeni nu poate fi obligat sa rămână în indiviziune. Dacă puteți demonstra ca aymti avut o contribuție net superioara soțului dvs la dobândirea imobilului, aveți toate șansele ca instanta sa vi-l atribuie în natură. Sulta se poate plăti și în rate.
Va puteti adresa instantei de judecata, in vederea dispunerii impartelii.



Conform legii, nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune.


Actiunea de partaj poate fi promovata oricand.


Dumneavoastra, in calitate de coproprietar, puteti solicita stabilirea unor cote de contributie diferentiate, in ceea ce priveste dreptul de proprietate.(prezumtie de contributie egala a sotilor, la dobandirea bunurilor comune, nu este una irefragrabila, ci poate fi stabilita prin orice mijloc de proba).



Proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre codevalmasi nu are individualizata cota-parte din dreptul de proprietate, aceasta urmand a fi determinata prin partaj.


Instanta de judecata poate dispune atribuirea bunului indiviz dumneavoastra, urmand a fi stabilita in sarcina dumneavoastra obligatia de a plati o sulta, o suma de bani cu titlu de despagubire, in favoarea fostului sot.


Sulta poate fi platita intr-un interval de 6 luni, de la ramanerea definitiva a hotararii, ori in termen de 3 ani de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, esalonat.



In vederea imparelii, instanta de judecata are in vedere anumite criterii generale precum : sumele de bani investite la plata pretului, veniturile salariale realizate de fiecare dintre soti, actele de administrare si de conservarea realizate , in ceea ce priveste bunurile comune, situatia locativa a fiecaruia, plata impozitelor si a taxelor.



Munca prestata in gospodarie este avuta in vedere la imparteala.


Vanzarea poate fi realizata dupa partaj.



Succes.


Ultima modificare: Marți, 4 Iulie 2017
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Despre partaj - dovada bunului propriu Vera10 Vera10 Buna ziua m_am casatorit in 1990 eu singura am cumparat apartament 1992 pe sentinta de divort definitiva 2001 scrie ca din 1991 lipsea de acasa ... (vezi toată discuția)
Pot trece pe numele meu partea de 50% din apartament a unuia dintre părinți, în caz de divorț, fără ca celălalt să fie de față? Horatiu79 Horatiu79 Aș dori să aflu dacă aș putea să trec pe numele meu partea de 50%din ce i se cuvine unuia dintre părinți, fără ca celalalt sa fie de față dacă ei ... (vezi toată discuția)