avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Model proces verbal inventariere
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Model proces verbal inventariere

Va rog sa ma ajutati cu un model de proces verbal de inventariere anuala, pentru stocurile de materii prime cu minusuri la inventar
Cel mai recent răspuns: Mirela Durnea - Expert contabil , Contabil 15:14, 22 Februarie 2013
SC ...................... S.R.L.
Cod fiscal : RO …....................
Nr. Reg. Com. : …............................

PROCES VERBAL
De valorificare a inventarierii la 31.12.2012


Comisia de inventariere formata din :
Presedinte …....................................
Membru/i ….........................................
Desemnata prin decizia nr. …....... din …...................., a finalizat inventarierea reala a patrimoniului societatii comerciale SC. ….................... S.R.L., la data de …................
Constatarea existentei elementelor patrimoniale, s-a efectuat de catre comisia de inventariere, pe baza de observare directa, prin numarare, cantarire, cubare – pentru bunuri corporale.
Toate bunurile inventariate s-au inscris in listele de inventar diferentiate in raport de felul si natura activelor si pasivelor constatate efectiv pe teren, active fixe, stocuri.
In ceea ce priveste evaluarea elementelor patrimoniale inventariare, aceasta s-a facut la nivelul valorii actuale, denumita valoare de inventar aplicandu-se Legea 82/ 1991, normele din Regulamentul de Aplicare a Legii Contabilitatii nr. 82/ 1991, Legii 31/ 1990 si norme privind organizarea si efectuarea inventarierii patrimoniului, publicate in Ordinul 2861/2009.
Comisia de inventariere a constatat urmatoarele :
Ca urmare a inventarierii faptice, fata de evidenta scriptica a datoriilor si creantelor ( cont 401, 403, 404, 408, 409, 411, 419, 421, 423, 425, 426, 428, 431, 437, 441, 442, 444, 446, 447, 448, 455, 457, 461, 462, 471, 473) precum si a disponibilitatilor financiare in lei si valuta si a efectelor de comert (cont 5112, 5121, 5124, 5125, 5191, 5311, 5314, 5324, 542, 581) nu au rezultat plusuri sau minusuri in inventar.

Evaluarea acestor elemente s-a facut la valoarea reala care este si si valoarea contabila.

Prezentul proces verbal, intocmit la terminarea inventarierii, la care s-a atasat originalul listelor de inventariere, a fost depus la Serviciul Contabilitate la data de 20.01.2013

Presedinte Inventariat,
…..................
Membru
…...................





P.S. Acesta este un proces verbal intocmit pentru clasa 4 si 5. Il puteti adapta pentru toate celelalte clase, la care atasati listele de inventar (in cazul claselor 4 si 5, se ataseaza lista analitica a partenerilor, copii dupa extrase de cont si alte acte care pot demonstra existenta sau nu a diferentelor la inventariere, in functie de caz).
De asemenea dosarul privind inventarierea trebuie sa contina si decizia de numire a comisiei de inventariere, dispozitia de stabilire a perioadei de inventariere si declaratiile gestionarilor.
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
Mirela Durnea - Expert contabil, Contabil
As dori un model mai explicit pentru materii prime
SC ….......................... S.R.L.
Cod fiscal : RO..................................
Nr. Reg. com. : J........................................

PROCES VERBAL
De valorificare a inventarierii la 31.12.2011


Comisia de inventariere formata din :
Presedinte …..........................................
Membru …...............................................
Desemnata prin decizia nr................. din ….................., a finalizat inventarierea reala a patrimoniului societatii comerciale SC. …...................S.R.L., la data de 31.01.2012.
Constatarea existentei elementelor patrimoniale, s-a efectuat de catre comisia de inventariere, pe baza de observare directa, prin numarare, cantarire, cubare – pentru bunuri corporale.
Toate bunurile inventariate s-au inscris in listele de inventar diferentiate in raport de felul si natura activelor si pasivelor constatate efectiv pe teren, active fixe, stocuri.
In ceea ce priveste evaluarea elementelor patrimoniale inventariate, aceasta s-a facut la nivelul valorii actuale, denumita valoare de inventar aplicandu-se Legea 82/ 1991, normele din Regulamentul de Aplicare a Legii Contabilitatii nr. 82/ 1991, Legii 31/ 1990 si norme privind organizarea si efectuarea inventarierii patrimoniului, publicate in Ordinul 2861/2009.
Comisia de inventariere a constatat urmatoarele :
Ca urmare a inventarierii faptice, fata de evidenta scriptica a elementelor de stoc (cont 302, 303, 371), nu au rezultat plusuri sau minusuri in inventar

Evaluarea elementelor de capital s-a facut la valoarea contabila.

Prezentul proces verbal, intocmit la terminarea inventarierii, la care s-a atasat originalul listelor de inventariere, a fost depus la Serviciul Contabilitate la data de 31.01.2012.

Presedinte Gestionar,
…............................. ….................................

Membru
…................................



* sau: au rezultat urmatoarele diferente:....,
*sau: au rezultat diferente asa cum rezulta din listele de inventar atasate
* sau....il adaptati in functie de nevoie









Multumesc mult. As mai avea o intrebare: cu ocazia inventarierii am sesizat lipsa unor materiale. Este obligatia mea, ca si presedinte de comisie de inventariere sa propun recuperarea prejudiciului, sau in procesul verbal precizez doar ca am gasit minus la inventar, fara alte propuneri, urmand ca propunerea de recuperare sa fie facuta de catre directorul economic?.
Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2013
jacquelline, utilizator
Pentru toate plusurile, lipsurile si deprecierile constatate, precum si toate pagubele determinate de expirarea termenelor de prescriptie a creantelor sau din alte cauze, comisia de inventariere trebuie sa primeasca explicatii scrise de la persoanele care au raspunderea gestionarii.
In cazul constatarii unor lipsuri in gestiune, imputabile, administratorii vor lua masura imputarii acestora la valoarea lor de inlocuire.

Sper sa va ajute si aceste informatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pocedura de inventariere mmanu mmanu ma puteti ajuta cu ce trebuie sa cuprinda procedura de invetariere? cum ar trebui formulata? (vezi toată discuția)
Inventarierea patrimoniala sadaka sadaka #-o#-o buna, are cineva o idee despre asta , cu ce se incepe aceast inventar si cum ....sa arate . ajutorrrrrrrrrrrr!!!!!!!! (vezi toată discuția)