avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general pocedura de inventariere
Discuție deschisă în Contabilitate în general

pocedura de inventariere

ma puteti ajuta cu ce trebuie sa cuprinda procedura de invetariere?
cum ar trebui formulata?
Cel mai recent răspuns: katica , utilizator 22:16, 10 Noiembrie 2009
S.C. ....... SRL
NR.REG.COM. J / /200
C.I.F. ...........
SIBIU, STR. FABRICII NR. ..





DECIZIA NR. 4
din 31.12.2008

Subsemnata ........., in calitate de administrator al SC .......... SRL, avand in vedere Legea societatilor comerciale 31/1991, statutul societatii, Legea contabilitatii 82/1991 si OMF 1753/2004 privind organizarea si efectuarea inventarierii patrimoniului


DECID :


Art. 1 Inventarierea generala a patrimoniului societatii la data de 31.12.2008

- Obiecte de inventar
- Disponibil in casa si banca
- Mijloace fixe


Art. 2 Comisia de inventariere va fi formata din

........................... - presedinte
......................... - membru

Art. 3 Inventarierea va incepe la data de 31.12.2008 si se va incheia la data de 05.01.2008

Art. 4 Rezultatul inventarierii va fi comunicat departamentului finaciar-contabil in termen de 3 zile de la data incheierii.


ADMINISTRATOR,

.....................................


DECLARATIE
data la data de 31.12.2008


Subsemnata ..............., domiciliata in Sibiu, str..............., nr. .., identificata prin CNP ............., la cererea comisiei de inventariere dau urmatoarea declaratie :

- Nu cunosc sa am plusuri sau minusuri in casa;

- Nu am acte neinregistrate in registrul de casa atat la incasari cat si la plati;

- Nu am in caserie numerar ce nu apartine societatii Carisma SRL;

- Nu am altceva de adaugat





Gestionar
PROCES VERBAL

Incheiat astazi 31.12.20



Subsemnatul .............., in baza deciziei de inventariere nr. 4 din 31.12.20, am efectuat inventarierea caseriei .

La inventariere am constatat:

Numerar existent:

10 X 50 lei = 500 lei
8 X 10 lei = 80 lei
5 X 1 lei = 5 lei
3 X 10 ban = 30 bani
1 X 1 ban = 1 ban
TOTAL = 585,31 lei

Sold scripticconstatat in casa: 585,31 lei. Nu exista diferente intre soldul scriptic sic el faptic



Comisia de inventariere

............................... _________________
.............................. _________________


Gestionar-Casier

............................ __________________
multumesc pentru formulare sunt utile insa cf noului mod de efectuare al inventarierii, tb sa existe o procedura scrisa a procesului de inventariere si aici nu stiu ce trebuie sa scriu, nu am model de procedura
model care trebuie revizuit

PROCES VERBAL DE INSTRUIRE
Privind modul de efectuare a inventarierii, conform Legii contabilitatii nr. 82/1991 si OMF nr.1753/2004.

Anexa la decizia nr..../.....

Scop principal al inventarierii il constituie stabilirea situaţiei reale a patrimoniului unităţii şi cuprinde toate elementele patrimoniale, precum şi bunurile şi valorile deţinute cu orice titlu, aparţinând altor persoane juridice sau fizice, în vederea întocmirii bilanţului contabil care trebuie să asigure o imagine fidelă, clară şi completă a patrimoniului, a situaţiei financiare şi a rezultatelor obţinute.

Inventarierea patrimoniului se efectueaza de comisia de inventariere, formate din cel puţin două persone, numite prin dispozitia scrisa a conducatorului unitatii economice, la propunerea conducatorului compartimentului financiar contabil in care se arata: componenta cu desemnarea responsabilului comisiei, bunurile supuse inventarierii, data de incepere si terminare a inventarului.

La unităţile mici, inventarierea poate fi efectuată de către o singură persoană.

Din comisia de inventariere nu pot face parte gestionarii depozitelor supuse inventarierii şi nici contabilii care ţin evidenţa gestiunii respective, cu excepţia unităţilor mici.

Inventarierea valorilor materiale se efectueaza la locul de depozitare si pastrare a bunurilor supuse inventarierii, in prezenta obligatorie a gestionarului sau a persoanei care il reprezinta pe gestionar.
Inainte de inceperea operatiei de inventariere gestionarul trebuie sa prezinte comisiei o declaratie scrisa din care sa rezulte:

In afara de bunurile unitatii economice al carui salariat este, mai are asupra sa bunuri apartinand tertilor.
• Are plusuri in gestiune despre a caror cantitate si valoare are cunostinta.
• A primit sau eliberat bunuri fara documente.
• Are bunuri nereceptionate sau care trebuiesc expediate pentru care s-au intocmit documentele aferente.
• Are documente de primire – eliberare care nu au fost operate la zi in evidenta gestiunii care nu au fost predate la contabilitate.
• Gestioneaza valori materiale si in alte locuri de depozitare.
• Detine numerar din vanzarea marfurilor aflate in gestiune.
Declaratia se semneaza de catre gestionar si comisie.
Inainte de a proceda la stabilirea stocurilor faptice, comisia de inventariere este obligata sa verifice exactitatea instrumentelor si aparatelor de masura, sa bareze fisele de magazie.

Stabilirea stocurilor faptice se face prin numarare, cantarire, masurare sau evaluare, dupa caz. Bunurile aflate in ambalaje originale intacte nu se desfac decat prin sondaj, acest lucru urmeaja a fi mentionat si in listele de inventariere respective si in procesul verbal.

Inventarierea bunurile aflate asupra angajatilor se face pe liste separate, specificandu-se persoanele care raspund de pastratea lor.

Cu ocazia inventarierii se identifica si se consemneaza stocurile de bunuri care sunt deteriorate total sau partial, precum si cele fara miscare.

Toate bunurile care se inventariaza se inscriu in listele de inventariere, care trebuie sa se intocmeasca pe locuri de depozitare.

Bunurile apartinand altor unitati (închiriate, în leasing, în custodie, cu vânzare în consignaţie, spre prelucrare etc.) se inventariaza si inscriu in liste separate. Listele de inventariere pentru bunurile în custodie
vor conţine informaţii cu privire la numărul şi data actului de custodie şi ale documentului de livrare (factură), precum şi alte informaţii utile. O copie de pe aceste liste se trimit si unitatilor economice carora le apartin bunurile respective, in termen de cel mult 15 zile de la terminarea inventarierii.

Creanţele faţă de terţi sunt supuse verificării şi confirmării pe baza extraselor, soldurilor debitoare şi creditoare ale conturilor de clienţi şi furnizori care deţin ponderea în totalul soldurilor acestor conturi sau punctajelor reciproce în funcţie de necesităţi. Fac excepţie de la această regulă creanţele curente ale agenţilor economici a căror pondere nu depăşeşte 1% din totalul creanţelor. Pentru creanţele cu o vechime mai mare de 6 luni confirmarea soldurilor se face în mod obligatoriu pe bază de adresă cu confirmare de primire. Nerespectarea acestei proceduri, precum şi refuzul de confirmare constituie abateri de la normele privind organizarea si efectuarea inventarierii.

Disponibilităţile aflate în conturi la bănci se inventariază prin confruntarea soldurilor din extrasele de cont emise de bănci cu cele din contabilitate. În acest scop, extrasele de cont din ziua de 31 decembrie puse la dispoziţie de unităţile bancare clienţilor vor purta în mod obligatoriu ştampila oficială a băncii.

Disponibilităţile în lei şi în valută din casieria unităţii se inventariază în ultima zi lucrătoare a exerciţiului financiar, după înregistrarea tuturor operaţiunilor de încasări şi plăţi privind exerciţiul respectiv, confruntându-se soldurile din registrul de casă cu cele din contabilitate.

Pentru toate celelalte elemente patrimoniale, de activ şi pasiv, cu ocazia inventarierii, se verifică realitatea soldurilor conturilor respective, iar pentru cele aflate la terţi se fac cereri de confirmare, care se vor ataşa la listele respective, după primirea confirmării.

Pentru bunurile depreciate, inutilizabile sau deteriorate, fără mişcare sau greu vandabile, precum şi pentru creanţele şi obligaţiile incerte ori în litigiu se întocmesc liste de inventariere separate.
Inventarierea terenurilor se efectuează pe baza documentelor care atestă proprietatea acestora şi a schiţelor de amplasare.

Clădirile se inventariază prin identificarea lor potrivit titlurilor de proprietate, a dosarului acestora prin inspectarea şi compararea constatărilor cu datele prevăzute în documentele respective.
Construcţiile şi echipamentele speciale cum sunt: reţelele de energie electrică, termică, gaze, apă, canal, telecomunicaţii şi altele similare se inventariază potrivit regulilor stabilite de deţinătorii acestora.

În listele de inventariere a imobilizărilor necorporale şi corporale aflate în curs de execuţie se menţionează pentru fiecare obiect în parte, pe baza constatării la faţa locului: denumirea obiectului, descrierea amănunţită a stadiului în care se află acesta, pe baza valorii din documentaţia existentă (devize), precum şi în funcţie de volumul lucrărilor realizate la data inventarierii.

În cazul producţiei în curs de execuţie se inventariază atât produsele care nu au trecut prin toate fazele (stadiile) prelucrării impuse de procesul tehnologic de producţie, cât şi produsele care, deşi au fost terminate, nu au trecut toate probele de recepţionare tehnică sau nu au fost completate cu toate piesele şi accesoriile lor.
În cadrul producţiei în curs de execuţie se cuprind, de asemenea, lucrările şi serviciile, precum şi studiile în curs de execuţie sau neterminate.

Formularele cu regim special se înscriu în listele de inventariere în ordinea codurilor, pentru a se putea stabili cu uşurinţă integritatea acestora, în conformitate cu dispoziţiile legale.

Pe ultima fila a listei de inventariere, gestionarul trebuie sa mentioneze daca toate cantitatile au fost stabilite in prezenta sa, daca bunurile respective se afla in pastrarea si raspunderea sa, precum si eventualele obiectiuni pe care le are de facut si pe care comisia are obligatia sa le analizeze, mentionand la sfarsitul listei de inventariere concluziile la care a ajuns.

Listele de inventariere se semneaza pe fiecare fila de catre membri comisiei de inventariere si de catre gestionar.
Determinarea rezultatelor inventarierii in plus sau in minus se face direct pe listele de inventariere semnate de comisie.

Rezultatele inventarierii se înscriu de către comisia de inventariere, după confirmarea de către compartimentul de contabilitate a soldurilor scriptice, într-un proces-verbal.

Procesul-verbal privind rezultatele inventarierii trebuie să conţină, în principal, urmămoarele elemente: data întocmirii; numele şi prenumele membrilor comisiei de inventariere; numărul şi data actului de numire a comisiei de inventariere; gestiunea inventariată; data începerii şi terminării operaţiunii de inventariere; rezultatele inventarierii; concluziile şi propunerile comisiei cu privire la cauzele plusurilor şi ale lipsurilor constatate şi la persoanele vinovate, precum şi propuneri de măsuri în legătură cu acestea; volumul stocurilor depreciate, fără mişcare, cu mişcare lentă, greu vandabile, fără desfacere asigurată şi propuneri de măsuri în vederea reintegrării lor în circuitul economic; propuneri de scoatere din uz a obiectelor de inventar şi declasare sau casare a unor stocuri; constatări privind păstrarea, depozitarea, conservarea, asigurarea integrităţii bunurilor din gestiune, precum şi alte aspecte legate de activitatea gestiunii inventariate.

Compensarea se admite numai pentru aceiasi perioada de gestiune si acelasi gestionar, aspecte pe care comisia le va consemna in dosarul de efectuare a inventarierii ce se va depune la registratura firmei ce va contine:
• proces verbal de inventariere
• decizia de inventariere
• decizia de inventariere
• declaratia gestionarului
• listele de inventar
• notele explicative ale gestionarului.
Rezultatele inventarieri trebuie inregistrate atat in evidentele depozitelor cat si in contabilitate, in termen de 5 zile de la data primirii deciziei de la organele competente, termen in care acestea trebuie comunicate in scris gestionarului si celor interesati.

Registrul-inventar (cod 14-1-2) este un document contabil obligatoriu, de înregistrare anuală şi de grupare a rezultatelor inventarierii patrimoniului. În el se înregistrează toate elementele de activ şi de pasiv, inventariate potrivit prezentelor norme şi grupate după natura lor, conform posturilor din bilanţul contabil.

Elementele patrimoniale înscrise în registrul-inventar au la bază listele de inventariere centralizatoare şi procesele-verbale de inventariere care justifică conţinutul fiecărui post din bilanţul contabil.



Director Economic Comisia de inventariere
(Contabil Sef)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inventarierea patrimoniala sadaka sadaka #-o#-o buna, are cineva o idee despre asta , cu ce se incepe aceast inventar si cum ....sa arate . ajutorrrrrrrrrrrr!!!!!!!! (vezi toată discuția)
Inventarierea elementelor ce nu reprezinta bunuri katica katica Conform OUG 1753/2004 \" 32 Pentru inventarierea elementelor de activ şi de pasiv ce nu reprezintă bunuri este suficientă prezentarea lor în situaţii ... (vezi toată discuția)
Raspundere membru in comisia de inventariere! rexhunt rexhunt Am semnat la un moment dat acel document care rezulta in urma inventarierii generale a patrimoniului (cu elementele de activ, de pasiv, credite, bunuri ... (vezi toată discuția)