avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Fisa de aptitudine=decizie a org.comp.de expertiza ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Fisa de aptitudine=decizie a org.comp.de expertiza medicala?!

Buna ziua!

De cateva zile "sap" cu indarjire la lamurirea unui aspect:

- fisa de aptitudine este echivalenta cu o „decizie a organelor competente de expertiza medicala”, in contextul prevederilor art.61 litera c) din Codul Muncii si daca aceasta fisa de aptitudine, vizata de medicul de medicina muncii, este suficienta pentru a demara procedura de concediere pentru inaptitudine fizica si/sau psihica a unui salariat?

In cazul in care considerati ca fisa de aptitudine nu este suficienta pentru inceperea procedurii de concediere pentru inaptitudine fizica si/sau psihica, va rog sa indicati :

a)organismul legal („organele competente de expertiza medicala”) ce vor emite decizia privind inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului;

b) procedura legala de expertizare a capacitatii de munca a unui salariat in vederea confirmarii/infirmarii concluziei medicale din fisa de aptitudine.

OBSERVATII: Nu sunt interesat de procedura in sine de concediere pt.inaptitudine care este clara (notificare AJOFM, preaviz, loc de m-ca vacant, decizie emisa in 30 de zile de la constatarea inaptitudinii, etc) ci doar de natura actului formal care atesta inaptitudinea (acea deciziei a organelor competente de expertiza medicala).
Am facut adresa si la Insititul National de Expertizare a Capacitatii de Munca si la serviciile lor teritoriale, din subord.Caselor Jud.de Pensii...dar...nimic.O fi vorba de MEDICINA LEGALA?
Mai stiu ca art.12 (2) din Hotararea 355 din 11.04.2007 precizeaza ca „toate cazurile de inaptitudine permanenta vor fi rezolvate de catre medicii de medicina muncii in colaborare cu medicii de expertiza capacitatii de munca, care se vor informa reciproc asupra rezolvarii situatiei de fapt”;de aici incolo...pauza.

Multumesc foarte mult pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:39, 12 Iulie 2016
Va recomand lecturarea Deciziei nr.7/2016 a ICCJ

Domunule utilizator smeagull practica instantantelor pana aparea aceasta decizie erau de pro si contra relatate de dvs mai sus uite va dau un exemplu care este pro ;-vezi Decizia civila nr.124/R/2009 a Curtii de Apel Cluj Sectia Civila de munca si asigurari sociale,deci revin pana la aceasta decizie instantele nu aveau o practica unitara pe aceasta tema deci altadata sa nu mai fiti atat de categoric cu stima
Ultima modificare: Marți, 12 Iulie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Sa nu uitam ca Decizia ICCJ este din 2016, iar comentariile la aceasta discutie s-au facut in anul 2009-2010, motivul aparitiei acestei decizii fiind tocmai acela de a sigura o practica unitara pentru instantele de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legala concedierea pt inaptitudine fizica a unui angajat apt conditionat Anastasia12 Anastasia12 Buna ziua! In cazul unui angajat cu probleme de sanatate multiple ce ocupa un post ce presupune munca fizica, iar angajatul in mod cert nu mai face fata, ... (vezi toată discuția)
Examen medicina muncii-rezultat negativ luizaioana_luizaioana luizaioana_luizaioana Buna ziua. Am si eu o intrebare referitoare la examenul de medicina muncii. Ce se intampla cand in urma examenului anual medicul spune despre un angajat ca nu ... (vezi toată discuția)
Angajatorul e obligat să facă analizele angajatului. in cazul ... Magie1 Magie1 Angajatorul e obligat să facă analizele angajatului. In cazul in care angajatul este inapt temporar, inapt condiționat sau inapt definitiv acesta poate ... (vezi toată discuția)