Avocatul care ma reprezinta intr-un proces m-a informat ca la urmatorul termen e posibil sa mergem la mediere.Deja au fost 4 termene,s-au administrat probe,s-au interogat partile,la viitorul termen era posibil sa se dea o solutie.E obligatoriu sa mergem la mediere?Eu nu-i vad rostul in procesele aflate pe rol,mai ales in faza avansata.Si daca mergi la mediere si nu te intelegi,ce faci,reiei procesul de unde l-ai lasat?
trimiterea la mediere ramane la latitudinea judecatorului ( in cazul dumneavoastra ar fi mai greu sa va trimita la mediere ) . daca va trimite la mediere , procesul se suspenda si daca nu v-ati inteles la mediator , procesul se reia din acelasi punct de unde a ramas.
daca va intelegeti la mediator si daca nu este vorba de transferul dreptului de proprietate asupra unui imobil , puteti cere restituirea taxelor de timbru platite in instanta .
Pentru procesele deja incepute sau inregistrate pana la 14 februarie inclusiv, se aplica vechiul cod de procedura civila, iar medierea nu este obligatorie.
Oricum, sa intelegeti ca medierea NU este obligatorie, ci doar INFORMAREA cu privire la mediere este obligatorie, adica prezentarea la mediator pentru a va informa cu privire la procedura medierii ca alternativa de solutionare a proceselor.
Daca av. dv. doreste sa rezolve problema prin mediere poate este calea cea mai simpla de a rezolva litigiul, ar trebui sa discutati cu acesta sa va explice motivul pt care doreste medierea.
Pe langa cele adaugate de colegii mei, cateva lamuriri tehnice la intrebarea dvs.
- daca pe parcursul procesului intervine incercarea de rezolvare prin mediere, aceasta nu schimba cursul procesului, decat daca chiar s-a reusit sa se ajunga la o intelegere totala sau macar partiala
- avocatul este posibil sa cunoasca potentialul de succes in procesul dvs si sa estimeze ca ati putea avea un avataj mai bun daca rezolvati amiabil. Sau macare ati rezolva mai repede ( este doar al 5-lea termen, insa partea cealalta dn proces are la indemana si caile de atac, dupa prima pronuntare - se prevad la orizont mai multe termene...) La urma urmei, indiferent de calea aleasa, obiectivul lui este sa va conduca spre succes in cauza dvs.
- un detaliu important: daca reusiti sa obtineti un acord amiabil, prin mediere, aveti apoi dreptul sa solicitati , odata cu pronuntarea hotararii care sa consfinteasca acordul , si restituirea taxei judiciare de timbru ( depinde de natura cauzei, la cauze privind transferuri de proprietate sunt niste exceptii). In final, poate sa fie un mic castig pt dvs, sau macar sa va acoperiti costurile de mediere.
- un alt detaliu tehnic, care nu stiu daca va stimuleaza direct, este ca , la cerere, pe perioada medierii se poate suspenda procesul; termenele se suspenda si se reiau doar dupa terminarea medieri ( daca ea nu aduce , poate, succes) . Cum spuneati dvs, "reluati procesul de unde a ramas". Suspendarea maxima admisa este de 3 luni.
Multumesc pt raspunsuri.
Inainte de a ajunge la tribunal,am fost notificati de avocatul reclamantului,ne-am confruntat deci cu partea adversa si nu am ajuns la o intelegere amiabila.Asta a fost tot un fel de mediere,zic eu,fortand un pic nota.Mediatorul ce face,de fapt,asculta ambele parti si incearca sa schimbe parerea uneia din ele?Are vreo putere sa decida cine are dreptate?Reclamantul isi plateste taxa de timbru in rate,deci presupun ca vrea sa continue procesul.Probabil ca vom refuza amandoi medierea.