avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Care este procedura referitoare la informarea cu ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Care este procedura referitoare la informarea cu privire la avantajele medierii?

Buna ziua

Am depus o plangere la politie impotriva unei alte persoane,ca politia sa ma ajute sa obtin cea ce doresc. Politia mi-a dat raspuns,in care mentioneaza ca nu ma pot ajuta,si m-au indrumat sa imi rezolv problema in instanta.

Intrebare: Mai trebuie sa merg la mediator spre mediere,sau sa ma adresez direct instantei?
Eu stiu ca instanta nu ma va primi la judecata pana nu am trecut pe la un birou de mediere pentru rezolvarea situatiei,dar stiu ca politia trebuie sa aiba si o lista cu mediatorii si adresele unde isi ofer serviciile mediatorii,insa politia mi-a scris ca cazul sa-l rezolv in instanta,fara sa ma trimita la mediere si sa imi ofere lista cu mediatorii.
Care este procedura?

Multumesc anticipat
Nu toate dosarele necesita mediere. Va trebui sa ne precizati care este obiectul dosarului dvs, ce doriti sa obtineti , ce tip de actune , pt a vedea daca in cazul dvs este sau nu nevoie de mediere.

Obligatorie este parcurgerea procedurii privind informarea asupra avantajelor medierii.

Puteti apela la orice mediator doriti, gasiti pe net adrese si telefoane.Nu este treaba politiei sa va indice mediatori, cum nu va vor indica nici avocati, de exxemplu.
gerberga a scris:


Puteti apela la orice mediator doriti, gasiti pe net adrese si telefoane.Nu este treaba politiei sa va indice mediatori, cum nu va vor indica nici avocati, de exxemplu.


Atunci ce sa mai inteleg de aici? Puteti sa cititi ce am gasit pe internet.Titlul este:

De astăzi, medierea părţilor este obligatorie înainte de judecată ...


De astăzi, medierea părţilor este obligatorie înainte de judecată.Cum îi găsim pe mediatorii care ne scapă de procese
Publicat de Ziarul de Vrancea 2013-02-01 11:24:00 613 vizualizari 0 comentarii
Dimensiune text:

De astăzi, nimeni nu va mai putea ajunge în faţa judecătorilor până nu face o vizită obligatorie, de informare, la mediator
Poliţistul la care vom depune începând de astăzi o plângere penală este cel care ne va da şi lista cu cele mai apropiate cabinete de mediatori la care suntem obligaţi să apelăm înainte de un proces.
De astăzi, nimeni nu va mai putea ajunge în faţa judecătorilor până nu face o vizită obligatorie, de informare, la mediator. Odată cu intrarea în vigoare a „Legii Medierii“, atât instanţele, cât şi poliţiştii şi procurorii vor fi obligaţi să pună la dispoziţia părţilor aflate în conflict tabloul complet al mediatorilor autorizaţi.

„Procedura este simplă. De exemplu, dacă o persoană se prezintă la Secţia de Poliţie pentru a depune o plângere penală, omul legii este obligat să o înregistreze, iar apoi are obligaţia să informeze reclamantul cu privire la faptul că trebuie să participe la şedinţa de informare care se va desfăşura în prezenţa unui mediator. Tot atunci îi dă şi lista cu mediatorii autorizaţi. În cazul în care se va încheia un contract de mediere, urmărirea penală este suspendată maximum trei luni“, au declarat specialişti din cadrul Consiliului de Mediere.

Medierea poate avea loc şi dacă părţile s-au adresat deja instanţei. În acest caz, procesul aflat pe rolul instanţei se suspendă la cererea părţilor până la finalizarea medierii, dar nu mai mult de 3 luni, în cauzele penale.

„Peste tot pe unde intră justiţiabilul – instanţe sau secţii de Poliţie – trebuie să existe afişat tabloul cu toţi mediatorii autorizaţi. Este dreptul persoanelor implicate să aleagă, de comun acord, din tabelul respectiv mediatorul care va încerca să le prezinte avantajele unei posibile împăcări“, spun oficiali ai Asociaţiei Mediatorilor.
:training: :yeah:

Citind cele de mai sus,nu am putut sa ma abtin sa imi dau cu parerea. Se pare ca fiecare are dreptate,e ca un meci de :training: ptr a se vedea cine are dreptate.

In cazul acesta parerea mea este ca se poate merge direct la instanta,fara sa mai fie nevoie la mediere. Actul de la politie in care spune sa se adreseze instantei,pentru mine este clara. Ca a facut plangere la politie spre rezolvarea situatiei este tot cu rezolvarea situatiei la mediere. Daca politia a indicat la instanta,atunci la instanta sa mergeti. Puteti arata instantei actul de trimitere a politiei spre rezlvarea cazului la instanta.
Succes

Dar asa cum a spus si @gerberga,nu toate cazurile necesita mediere. Trebuie sa ne spuneti cazul,totusi parerea mea este sa nu mai pierdeti timpul,adresati-va instantei si aratati ca politia v-a indemnat la instanta nu la mediere. E mai bine ptr.dvs ca sa nu pierdeti timpul.....care costa nervi,stres,amanari,etc.

OUG nr. 4/2013 prevede ca dispozitiile OUG nr. 90/2012 referitoare la sanctiunea inadmisibilitatii se aplica numai proceselor incepute dupa data de 1 august 2013.

"Art. III. - Dispozitiile art. 2 alin. (12) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata, se aplica numai proceselor incepute dupa data de 1 august 2013."

Asta inseamna ca, intre 15 februarie – 1 august, cererile de chemare in judecata nu vor fi respinse in caz de neparticipare la sedinta de informare. Asa inteleg eu. Poate mai sunt altii care inteleg mai bine procedura dvs.de urmat.

Ultima modificare: Vineri, 26 Aprilie 2013
Tarzan2012, utilizator
Medierea este o procedura voluntara si nicidecum obligatorie. In afara de conflictele care se refera la drepturi strict personale ori drepturi asupra carora partile nu pot dispune, orice alt tip de conflict poate fi dedus medierii.
Justitiabilul care considera ca poate solutiona pe cale amiabila conflictul in care se afla, poate apela la un mediator.
Nici instanta si nici organul de politie nu prezinta liste de mediatori, ori recomanda un mediator anume. Justitiabilul este cel care intra pe Tabloul mediatorilor si alege mediatorul pe care il doreste. Este posibil ca sa faca informarea asupra medierii cu acest mediator (procedura gratuita) si sa intre in procedura medierii propriu-zise cu alt mediator.
Aici gasiti tabloul mediatorilor: www.­cmediere.­ro

Daca doriti informatii pertinente si reale, este indicat sa contactati un mediator si sa le solicitati, astfel nu riscati sa fiti dezinformata de presa.

PS: cand spuneti "Politia mi-a dat raspuns,in care mentioneaza ca nu ma pot ajuta,si m-au indrumat sa imi rezolv problema in instanta", va referiti la faptul ca au dat NUP la plangerea penala depusa?
Nu reiau informatiile deja oferite mai sus, doar subliniez inca o data: medierea nu este obligatorie inainte de a introduce actiunea in instanta, doar informarea privind medierea (informarea fiind o intalnire a partilor cu mediatorul, impreuna sau separat, pentru a primi informatii legate de procedura medierii, in scopul de a aprecia daca aceasta varianta ar fi sau nu preferabila instantei).

In al doilea rand, nici macar informarea nu este obligatorie in orice tip de litigiu.

In cazul celor din sfera penalului (nici aici toate, ci doar acelea care ar putea fi rezolvate prin mediere, respectiv cele pentru care retragerea plangerii sau impacarea partilor determina inlaturarea raspunderii penale) aceasta procedura nu este inca obligatorie. Va deveni obligatorie la intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Penala, probabil anul viitor.

Deci, daca actiunea dumneavoastra este in penal, mergeti linistita mai departe, nu trebuie sa mergeti la mediator pentru informare.

Puteti incerca insa medierea daca aveti pretentii civile, nu ca o obligatie, ci ca o recomandare, pentru ca poate fi mai rapid si mai avantajos sa rezolvati asa, cu conditia ca si cealalta parte sa fie de acord.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Aprilie 2013
mediator_comeaga, utilizator

Alte discuții în legătură

E obligatorie medierea sau nu ? LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua. Intr-o cauza de raspundere civila delictuala prin care se urmareste repararea pagubelor suferite, este obligatorie medierea mai inainte ca ... (vezi toată discuția)
Schimbarea mediatorului si neprezentarea in urma invitatiei v51 v51 Buna Ziua! se poate schimba mediatorul din motive obiective?,Ce se intimpla prin neprezentarea la mediator?, Cum se poate introduce cerere chemare in judecata ... (vezi toată discuția)
Mediere recomandata de instanta - pasi de urmat Luoana Mihaela Luoana Mihaela Societatea noastra s-a format prin divizare in urma procesului de privatizare . Astfel , s-a incheiat un protocol de divizare si doresc ca terenurile care sunt ... (vezi toată discuția)