Buna ziua. In urma cu 4 luni am fost chemata intr-un proces de custodie comuna ,ca si parata ,de fostul meu sot . Acest proces a fost suspendat iar eu l-am repus pe rol. La prima infatisare dupa repunerea pe rol, suntem obligati sa ne prezentam la un mediator.
As dori sa aflu in ce calitate ma aflu acum -parata sau reclamanta - si in privinta mediatorului daca pot alege eu impreuna cu madiatorul ziua in care ne putem intalni cu partea adversa. In caz de neprezentare la mediere ce consecinte as avea?
Sunteti obligata/obligati sa va prezentati la mediator pentru formalitatea sedintei de informare asupra medierii, prealabila procesului. Daca va prezentati impreuna, sau macar din proprie initiativa, informarea este gratuita si vi se elibereaza un certificat.
Nu este direct si o obligatie de mediere. Daca obtineti lamuriri de la mediator, este posibil sa fiti interesata/interesati de a apela la mediere. La urma urmei, se poate ajunge la o intelegere si prin discutie moderata de mediator.
Da, puteti fixa data si ora sedintei de mediere cand doriti dvs si fostul sot. Este uul dintre avantajele medierii, Daca exista o minima comunicare intre dvs, sunt sanse sa rezolvati intr-o sedinta de mediere toata problema.
Daca copilul are peste 10 ani, ii faceti si un servicu si il ajutati sa nu ajunga in sala de judecata, pentru a fi ascultat in cauza custodiei.
[Editat - potrivit Regulamentului forumului, aspectele concrete se discuta prin mesaje private. Multumesc pentru intelegere]
Dv ati cerut repunerea pe rol a unui proces deja inceput, in care nu puteti avea alta calitate decat cea pe care ati avut-o de la inceput - parat.
Daca instanta v-a pus in vedere sa va prezentati la mediator, asta presupune ca mediatorul sa va informeze cu privire la mediere ca alternativa la solutionarea proceselor, mediatorul urmand a va elibera un certificat din care rezulta ca ati fost informat.
Daca nu va prezentati cu certificatul in instanta riscati o amenda de la 100 la 1000 lei.
Calitatea dvs. in proces ramane aceeasi. Si procesul e acelasi, a fost doar repus pe rol.
Ziua in care se face informarea se stabileste de comun acord cu toate partile implicate. Cel care trimite invitatia propune si comunica o zi si o ora, in acord cu programul mediatorului, insa cel invitat poate solicita reprogramarea la o alta data din motive ce pot tine de imposibilitatea obiectiva de a fi prezent in data si la ora propusa.
Daca doriti sa faceti informarea in sedinta separata fata de sot, se pot organiza sedinte separate, cu acordul mediatorului
Certificatul se va elibera insa in momentul in care ambele sedinte de informare vor fi avut loc, deci ambele parti vor fi parcurs informarea, chiar daca nu impreuna.
Va multumesc foarte mult pentru timpul acordat. da, sunt din Bucuresti iar fostul sot lucreaza in Italia. Eu as dori sa stiu ce parte ma constitui acum in proces si daca el este obligat sa vina la data aleasa de mine, nu impreuna cu fostul sot. Precizeze ca de 5 ani incerc sa colaborez cu el si nu reusesc.Acesta deschide preocese unul dupa altul, am ajuns la al 8-lea pentru reducerea pensiei alimentare ;intotdeuna el precizand ca nu are loc de munca , iar in urma cercetarilor facute prin intermediul instantei se constata de fapt ca a beneficiat de loc de munca pe toata perioada. Sigur, pensia nu a fost micsorata dar nici achitata, avand deja un debit destul de mare de plata.
Acum , e important ce ati ati facut dvs., singura sau prin avocat, inainte de suspendare. Adica, daca ati depus o intampinare +Cerere reconventionala, atunci aveti dubla calitate, atat de parat( in prima faza a procesului) cat si cea de reclamant( odata cu depunerea cererii reconventionale, prin care si dvs. aveti pretentii fata de fostul sot).
Daca dosarul s-a suspendat pur si simplu, prin neprezentarea partilor, dar dvs. ati dorit ulterior judecarea acestui dosar si ati solicitat repunerea pe rol, aveti aceeasi calitate de la inceput, adica acea de parat.
Daca instana v-a pus in vedere, prin citatie, ca litigiul se poate solutiona si prin mediere, la primul termen de judecata ( dupa ce timbrati cererea de repunere pe rol!), solicitati sa vi se numeasca un mediator pe care sa il puteti contacta, pentru obtinerea acelui certificat, necesar solutionarii cauzei.Insa, cereti, totodata si judecarea cauzei si fara acel certificat, avand in vedere ca litigiul a fost inceput sub vechiul cod de pr. civila si, cel putin pana in vara, instanta nu va poate respi8nge cererea de continuare a procesului, pe acest motiv.
Si un amanunt extrem de important: ca si dvs., inclusiv noi, cei care slujim actul de justitie, avem o multitudine de nelamuriri, care se vor clarifica, cel putin partial, odata cu trecerea timpului si solutionarea dosarelor in instanta asa ca , daca dvs. doriti continuarea judecatii, cu siguranta veti realiza acest lucru.