avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1099 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Nevinovat arestat in Italia - obtinere despagubiri
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Nevinovat arestat in Italia - obtinere despagubiri

Locuiesc in italia pe 20 februarie am terminat un proces unde sunt nevinovat,am facut 5 lun in puscarie si retul pe arest domiciliar.Acuma cum pot sa-mi fac dreptate pentru acest an pierdut din viata nevinovat am 22 de ani si nu am experienta ,daca ati putea sami dati niste sfaturi va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: andreirazvan22 , utilizator 19:45, 28 Februarie 2013
Sincer, nu cunosc legea italiana, dar in Romania statul raspunde pentru erorile judiciare.
Cred ca cel mai bine ar fi sa intrebati un avocat de acolo.
Poti lua legatura cu ambasada Romanie in Italia sau cel mai apropiat Consulat al Romaniei . Ambasadele Romaniei in strainatate au rolul sa-si protejeze cetatenii impotriva abuzurilor statului strain .
Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Potrivit dreptului italian, cu excepţia cazului de dol sau de denegare de dreptate, se poate angaja răspunderea statului prentru prejudiciile cauzate prin încălcarea dreptului Uniunii de către instanţe numai în cazul culpei grave, care constă într-o „violare gravă a legii rezultând dintr-o neglijenţă nescuzabilă”. Se prevede, de asemenea, că nu pot angaja răspunderea statului interpretarea legii si aprecierea faptelor sau a probelor.
Stimat forumist,

În primul rând, Statul Italian a ratificat Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Protocoalele sale adiționale, fiind ținută, în principal, de acest document european.

Convenția Europeană prevede:

Articolul 5 , Dreptul la libertate şi la siguranţă
...

5. Orice persoană, victimă a unei arestări sau deţineri în condiţii contrare dispoziţiilor acestui articol, are dreptul la reparaţii.

iar ca detaliere și întărire a dreptului la reparații,precum și ca lărgire a cadrului de aplicabilitate există

Protocolul 7 la Convenție, care stipulează:

ARTICOLUL 3 - Dreptul la despăgubiri în caz de eroare judiciară

Atunci când o condamnare penală definitivă este ulterior anulată sau când este acordată graţierea, pentru că un fapt nou sau recent descoperit dovedeşte că s-a produs o eroare
judiciară, persoana care a suferit o pedeapsă din cauza acestei condamnări este despăgubită conform legii ori practicii în vigoare în statul respectiv, cu excepţia cazului în
care se dovedeşte că nedescoperirea în timp util a faptului necunoscut îi este imputabilă în tot sau în parte.

Deci, cadru juridic aveți cu siguranță.

Ceea ce ar trebui să faceți ar fi să luați legtura cu un avocat din Italia pentru a demara procedurile interne necesare, CEDO putând fi sesizată exclusiv după epuizarea căilor interne de atac. Evident, este vorba de căile privind repararea prejudiciului, în cazul arătat.

Cu stimă.
Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2013
andreigrigoriu, moderator
Iti multumesc mult tie si tuturor pentru raspunsuri si indrumari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Condamnare in grecia irinamihaelastanila irinamihaelastanila Buna ziua. Verisorul meu a fost arestat in Grecia, condamnat la fond si achitat in apel. Pe toata perioada procesului a fost arestat, adica aproximativ un an. ... (vezi toată discuția)
Sa intelegem mai bine legea si procedura legala! Just-drept Just-drept A) = Art.52, alin.3 din Constitutia Romaniei, spune: Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Răspunderea statului ... (vezi toată discuția)
Lege neintrata in vigoare rezonanta rezonanta hi, am si eu o nelamurire. Am dat peste o hotarare pronuntata in recurs in anul acesta candva prin martie in care am gasit un lucru ciudat; Un judecator a ... (vezi toată discuția)