Potrivit dreptului italian, cu excepţia cazului de dol sau de denegare de dreptate, se poate angaja răspunderea statului prentru prejudiciile cauzate prin încălcarea dreptului Uniunii de către instanţe numai în cazul culpei grave, care constă într-o „violare gravă a legii rezultând dintr-o neglijenţă nescuzabilă”. Se prevede, de asemenea, că nu pot angaja răspunderea statului interpretarea legii si aprecierea faptelor sau a probelor.
Stimat forumist,
În primul rând, Statul Italian a ratificat Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Protocoalele sale adiționale, fiind ținută, în principal, de acest document european.
Convenția Europeană prevede:
Articolul 5 , Dreptul la libertate şi la siguranţă
...
5. Orice persoană, victimă a unei arestări sau deţineri în condiţii contrare dispoziţiilor acestui articol, are dreptul la reparaţii.
iar ca detaliere și întărire a dreptului la reparații,precum și ca lărgire a cadrului de aplicabilitate există
Protocolul 7 la Convenție, care stipulează:
ARTICOLUL 3 - Dreptul la despăgubiri în caz de eroare judiciară
Atunci când o condamnare penală definitivă este ulterior anulată sau când este acordată graţierea, pentru că un fapt nou sau recent descoperit dovedeşte că s-a produs o eroare
judiciară, persoana care a suferit o pedeapsă din cauza acestei condamnări este despăgubită conform legii ori practicii în vigoare în statul respectiv, cu excepţia cazului în
care se dovedeşte că nedescoperirea în timp util a faptului necunoscut îi este imputabilă în tot sau în parte.
Deci, cadru juridic aveți cu siguranță.
Ceea ce ar trebui să faceți ar fi să luați legtura cu un avocat din Italia pentru a demara procedurile interne necesare, CEDO putând fi sesizată exclusiv după epuizarea căilor interne de atac. Evident, este vorba de căile privind repararea prejudiciului, în cazul arătat.
Cu stimă.