Buna ziua. Verisorul meu a fost arestat in Grecia, condamnat la fond si achitat in apel. Pe toata perioada procesului a fost arestat, adica aproximativ un an. As dori sa stiu cum trebuie sa procedez si daca e bine sa dau statul grec in judecata si care este instanta competenta careia sa ma adresez. Va multumesc.
Din cat cunosc legislatia penala a Greciei, aveti dreptul la despagubiri daca prima instanta a aplicat condamnarea la inchisoare si instanta de apel a acordat achitarea.
Dacă este vorba despre o soluție definitivă, care s-a bazat, în linii mari, pe o eroare judiciară, dreptul de a cere despăgubiri există.
Chiar dacă nu cunosc dreptul intern al Greciei, vă pot spune că există cadru legal pentru asemenea despăgubiri. Astfel, Protocolul nr.7 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului prevede:
ARTICOLUL 3. Dreptul la despăgubiri în caz de eroare judiciară.
Atunci când o condamnare penală definitivă este ulterior anulată sau când este acordată graţierea, pentru că un fapt nou sau recent descoperit dovedeşte că s-a produs o eroare
judiciară, persoana care a suferit o pedeapsă din cauza acestei condamnări este espăgubită conform legii ori practicii în vigoare în statul respectiv, cu excepţia cazului în
care se dovedeşte că nedescoperirea în timp util a faptului necunoscut îi este imputabilă în tot sau în parte.
Este, însă, necesară demararea unei acțiuni în Grecia, în condițiile legislației specifice.
Denunt calomnios
ionharcau
buna seara,
doresc sa aflu cum pot sesiza autoritatile despre un denunt calomnios facut impotriva mea
trebuie precizat ca acest denunt a fost facut de ... (vezi toată discuția)