avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cedare casa sau vanzare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cedare casa sau vanzare?

Locuiesc cu mama intr-un apartament. Proprietarul casei este mama mea. Mentionez faptul ca mai am doua surori stabilite in strainatate. Poate mama sa ma impropietareasca cu apartamentul in care locuim daca ea este proprietara? Trebuie vreun acord din partea surorilor? Pot deveni unic proprietar?
:sorry:Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Biroul Notarial Ionascu Nicolae , Notar 11:52, 22 Februarie 2013
Da printr-un contract de vanzare cumparare sau donatie.
Nu există "cedare casă". Puteţi face un act de înstrăinare - vânzare, donaţie, contract de întreţinere, rentă viageră... fiecare contract cu specificul lui.

Eu vă recomand să încheiaţi actul real: dacă îi plătiţi mamei un preţ pentru apartament, faceţi vânzare. Dacă vi-l dă gratuit, faceţi donaţie.

În niciunul dintre cazuri nu este necesar acordul celorlalte fete ale mamei. De fapt, nu numai că nu este ncesar, dar nici nu pot să îl dea, întrucât ele nu au un drept de proprietate, iar la dreptul pe care l-ar avea la moştenire nu pot renunţa de pe acum.

Dar atenţie: celelalte două fiice sunt moştenitoare rezervatare. Asta înseamnă că dacă mama dumneavoastră nu mai are avere suficientă (prin suficientă trebuie să înţelegeţi atâta cât prevede legiuitorul ca şi rezervă succesorală, în funcţie de moştenitorii acceptanţi), atunci ele pot să facă reducţiunea donaţiei.

Ideea este că dacă dobândiţi gratuit, pot manifesta pretenţii şi ceilalţi, aflându-vă pe picior de egalitate. Dacă nu dobândiţi gratuit, înseamnă că aţi plătit sau prestat ceva în contul bunului primit, şi ceilalţi moştenitori nu mai pot emite pretenţii (este vorba despre moştenitorii rezervatari, pt. că, ceilalţi, oricum nu puteau).

Dacă doriţi să vă puneţi la adăpost, atunci încercaţi să faceţi ceva pentru mamă. Mergeţi pe varianta unui contract de întreţinere, dacă oricum locuiţi împreună cu aceasta şi dacă o îngrijiţi.

Subliniez încă o dată importanţa actului real. Dacă faceţi vânzare sau întreţinere şi, după caz, nu plătiţi preţul sau nu prestaţi întreţinerea stipulată, actul vă poate fi desfiinţat, în situaţia în care se poate dovedi acest lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire,vanzare-cumparare sau donatie alfonso alfonso buna ziua,as vrea sa stiu cum ar fi mai bine,mostenire,act vanzare-cumparare sau donatie mama mea e recasatorita actualul ei sot cu care este de 30 de ani ... (vezi toată discuția)
Pot pierde propietatea ? Nilmarcu Nilmarcu In anul 2014, mama mi a facut act de vanzare_cumparare ptr apartamentul in care locuiesc. Eu, mai am 4 frati. Mama mea, a murit in dec 2018. Mi a zis cineva, ... (vezi toată discuția)
Cedare, donatie sau vanzare cumparare Pigro Pigro Ce se intampla in urma unei donatii? Cel care primeste donatia devine proprietar de drept? Este vorba despre despre o cota parte dintr-un apartament si o ... (vezi toată discuția)