Nu există "cedare casă". Puteţi face un act de înstrăinare - vânzare, donaţie, contract de întreţinere, rentă viageră... fiecare contract cu specificul lui.
Eu vă recomand să încheiaţi actul real: dacă îi plătiţi mamei un preţ pentru apartament, faceţi vânzare. Dacă vi-l dă gratuit, faceţi donaţie.
În niciunul dintre cazuri nu este necesar acordul celorlalte fete ale mamei. De fapt, nu numai că nu este ncesar, dar nici nu pot să îl dea, întrucât ele nu au un drept de proprietate, iar la dreptul pe care l-ar avea la moştenire nu pot renunţa de pe acum.
Dar atenţie: celelalte două fiice sunt moştenitoare rezervatare. Asta înseamnă că dacă mama dumneavoastră nu mai are avere suficientă (prin suficientă trebuie să înţelegeţi atâta cât prevede legiuitorul ca şi rezervă succesorală, în funcţie de moştenitorii acceptanţi), atunci ele pot să facă reducţiunea donaţiei.
Ideea este că dacă dobândiţi gratuit, pot manifesta pretenţii şi ceilalţi, aflându-vă pe picior de egalitate. Dacă nu dobândiţi gratuit, înseamnă că aţi plătit sau prestat ceva în contul bunului primit, şi ceilalţi moştenitori nu mai pot emite pretenţii (este vorba despre moştenitorii rezervatari, pt. că, ceilalţi, oricum nu puteau).
Dacă doriţi să vă puneţi la adăpost, atunci încercaţi să faceţi ceva pentru mamă. Mergeţi pe varianta unui contract de întreţinere, dacă oricum locuiţi împreună cu aceasta şi dacă o îngrijiţi.
Subliniez încă o dată importanţa actului real. Dacă faceţi vânzare sau întreţinere şi, după caz, nu plătiţi preţul sau nu prestaţi întreţinerea stipulată, actul vă poate fi desfiinţat, în situaţia în care se poate dovedi acest lucru.