Este obligatorie stipularea in contractul de achizitii -lucrari a penalizarilor de plata in cazul neachitarii la termen a obligatiilor de catre AC?
Mentiunea din contract, referitoare la penalizari, este obligatorie prin lege?
Este obligatorie stipularea in contract a avansului?
Este prevazuta in lege o cota maxima a avansului acordat? ... maxim 10%.
In legislatia achizitiilor publice nu am vazut sa existe referinte la problema. Doar in FIDIC am vazut, dar nici acelea nu sunt imperative, cu atat mai putin sa stabileasca o cota.
Personal am vazut contracte de lucrari unde nu se acorda avans si nici nu se stabilesc penalitati pentru AC.
Intre timp am descoperit Ordinul 1034/2011 pentru aprobarea conditiilor contractuale speciale privind contractele pentru echipamente si constructii. Inca il studiez.
Din experienta, ce se intampla cu ofertantii castigatori care nu-si recupereaza sumele in urma lucrarilor?
Ma intereseaza mai mult anunturile pt lucrari publicate in TED/ JOUE care depasesc pragul de 5M Euro si care sunt finantate, in cea mai mare parte din Fonduri europene (AC publica). Contractele de acest gen prevad in general avans de pana la 10% si prevad si penalizari, grafic de lucrari+plati.
Si totusi, sunt cazuri in care ofertantii sunt obligati sa opreasca lucrarile sau dupa terminarea acestora sa astepte luni pana cand AC achita facturile.
Mai este si Directiva 2011/7/UE privind combaterea intarzierii in efectuarea platilor in tranzactiile comerciale, despre care nu se mai aude mare lucru, si pe care Romania trebuie sa o implementeze undeva pe la jumatatea lunii martie, termen limita.