avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Accident auto cu vatamare din culpa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Accident auto cu vatamare din culpa

Buna ziua.
Saptamana trecuta, masina sotului meu a derapat si a ajuns pe contrasens, unde a fost lovita de o dubita in care calatoreau 5 persoane. Singura persoana ranita a fost soferul dubitei, diagnosticat cu o fractura de peroneu in primele investigatii medicale si trimis acasa in aceeasi zi cu piciorul in atela. Dupa informatiile noastre, ingrijirile medicale in acest caz sunt de cca 21 de zile. Soferul (mai in varsta) nu s-a prezentat inca la medicul legist pt obtinerea certificatului.
Proprietarii dubitei (rudele soferului, neimplicati in accident) ne contacteaza insa cu solicitari legate de recuperarea banilor pe masina (care a suferit o dauna totala), deoarece nu sunt deloc multumiti de suma oferita de asigurator. Diferenta pe care ne-o cer ar fi de cca 7000 euro. Noi nu avem acesti bani si nici nu consideram ca ar trebui sa le platim mai mult decat asiguratorul pt duba veche de 9 ani.
Ce se poate intampla in continuare daca ei il conving pe sofer sa depuna plangere si nu ajungem la o intelegere?
Ce sanctiuni risca sotul meu?
Ce despagubiri poate stabili instanta pt persoana vatamata care s-ar constitui parte civila?
Pot ei sa ne dea in judecata pt distrugerea automobilului daca asigurarile deja i-au platit?
Va multumesc frumos si astept un raspuns

Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:42, 17 Februarie 2009
Vatamarea corporala din culpa angajeaza raspunderea penala a faptuitorului.Vor fi efectuate acte de cercetare.
Partea vatamata are dreptul la repararea prejudiciului cauzat care este contituit din : daune pt masina avariata , daune morale pt suferinta fizica si psihica ce a fost produsa(, cheltuielile de spitalizare , daune pt imposibilitatea de a muncii )
Ultima modificare: Marți, 17 Februarie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Daca accidentul nu s-a produs datorita savarsirii unei infractiuni...de ex alcool peste limita, fuga de la locul accidentului etc, atunci asiguratorul politei RCA este obligat sa despagubeasca atat pagubele autoturismului cat si daunele cu privire la vatamarea persoanei in cauza...daca pragul stabilit de catre Autoritatea Nationala in domeniul Asigurarilor este depasit atunci, persoana care a cauzat accidentul raspunde in solidar.
Dupa parerea mea si daca va depune plangere si se va ajunge in Instanta sotul dvs nu va fi obligat la o asa suma mare.
Trebuie sa mai aveti in vedere faptul ca zilele de ingrijiri medicale se mai pot schimba daca intervin complicatii ce au legatura cu acest incident...
In ceea ce priveste sanctiunea...legea prevede o pedeapsa de la 3luni-2ani sau amenda in cazul in care zilele de ingrijire nu depasesc 60. Pedeapsa ce va fi cu siguranta cu suspendare. Oricum va sfatuiesc sa apelati la un avocat din orasul dvs.


Av. Gheorghe Alexandru
Cauza producerii accidentului ar fi, dupa constatarile preliminare ale politiei, neadaptarea vitezei la conditiile de drum, in nici un caz o infractiune. Eventual si depasirea cu 20 km/h a vitezei legale pe acel segment de drum. Nu era sub influenta alcoolului, i-a ajutat pe ocupantii dubei sa iasa din masina, a cooperat din toate punctele de vedere.
Va multumesc frumos pentru raspuns.
Daca este vorba de dauna totala inseamna ca repararea autovehiculului nu mai renteaza intrucat depaseste valoarea autovehiculului la respectiva data. Proprietarul autovehiculului avariat este indreptatit sa fie despagubit cu valoarea acestuia la respectiva data.
Numai bine va doresc.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier- dosar penal Georgyana230 Georgyana230 Buna. In primul rand nu stiu sigur daca am ales bine domeniul acesta , daca are legatura cu intamplarea aceasta. In al doilea rand am nevoie de cineva din ... (vezi toată discuția)
Dosar penal-accident rutier Georgyana230 Georgyana230 Buna. In primul rand nu stiu sigur daca am ales bine domeniul acesta , daca are legatura cu intamplarea aceasta. In al doilea rand am nevoie de cineva din ... (vezi toată discuția)
Accident circulatie, o speta interesanta, amenda administrativa sau penala ? utilizator1111 utilizator1111 Va supun atentiei un accident destul de ciudat cel putin pentru mine ca si sofer, la care in masura posibilitatilor si a cunostintelor celor de pe acest forum ... (vezi toată discuția)