Dupa ce zilele trecute am adresat niste intrebari legate de mediere, pensie alimentara si custodia exclusiva a copilului meu, si am primit raspunsuri de aici favorabile, am fost
sa vorbesc cu un avocat pe viu, i-am expus situatia mea (necasatorita, copil de 6 ani cu un barbat cu care nu am locuit niciodata impreuna, doar 1 an in afara tarii si atunci nu aveam copilul, nu s-a implicat material sau afectiv in cresterea copilului, betiv notoriu cu care nu se poate intelege un om matur si nu l doresc in preajma copilului) avocata imi sugereaza azi sa nu cer custodie exclusiva ca este in dezavantajul meu :O si ca acum instanta da custodie comuna parintilor, conform noii legi. Cum se poate sa fie asa, cum sa dea custodie comuna cuiva pe care copilul abia il stie si are probleme mari de tot cu bautura? A adaugat ca sa depun dosarul, sa vedem cum decug lucrurile, etc.etc. si mai vedem pe parcurs. Ce fel de avocata este asta? Eu nu joc la loterie viata copilului meu si nu-mi permit sa fac niste lucruri care l-ar afecta pe micut si e care nu sunt sigura, in conditiile in care el are liniste, educatie, buna crestere, camin, etc. Ma intelege cineva? Asa stau lucrurile, va rog? Mi-a mai spus, de asemeni, ca sedinta de inormare nu e obligatorie (abia dupa 15 august ac), ma rog...asta am vazut si eu pe net. Pe mine ma intereseaza sa merg la sigur cu custodia, nu doresc sa cer parerea unui betiv daca ies din tara, la ce scoli va merge fiul meu..pentru noi, e un strain. Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
P.S. Am povesit un pic pentru ca situatia mea e un pic diferita, nu a existat casatorie, convietuire, implicare, etc., si trebuie inteles exact. Multumesc!
Da, de regula se solicita si se acorda custodia comuna ...
insa evident ca puteti cere custodia exclusiva ... Codul civil permite ca pentru "motive intemeiate" sa se dispuna ca autoritatatea parinteasca sa se exercite numai de catre unul dintre parinti art. 398 Cod civil.
Motive intemeiate se pare ca aveti:"necasatorita, copil de 6 ani cu un barbat cu care nu am locuit niciodata impreuna, doar 1 an in afara tarii si atunci nu aveam copilul, nu s-a implicat material sau afectiv in cresterea copilului, betiv notoriu cu care nu se poate intelege un om matur si nu l doresc in preajma copilului", dar va trebui in instanta sa si dovediti
Cred ca este in interesul superior al copilului - in conditiile de fata - sa aveti custodia exclusiva pentru a lua la timp deciziile care se impun in legatura cu copilul dv.
Din ce descrieti dvs, avocata v-a expus limitaruile legale, raportat la asteptarile dvs.
Este vorba despre niste principii care decurg din Titlul IV din Codul Civil ( art 483 - 512) dedicat "autoritatii parintesti". Chiar la art. 483 este specificat ca autoritatea parinteasca este un ansamblu de drepturi si indatoriri etc. Asdar, este si un drept a parintelui.
V-am facut trimiterea la textul de lege ( pe care va invit sa il parcurgeti - se gaseste usor pe net) in ideea ca va puteti doza asteptarile dvs in raport cu aceste prevederi obiective.
Strict teoretic, ceea ce asteptati dvs ( sa fiti singurul parinte care exercita autoritatea parinteasca) se poate face doar daca celalat parinte este decazut din exercitiul drepturilor parintesti, reglemantata de art 508:
"ART. 508
Condiţii
(1) Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă
părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.".
Ca sa obtineti asta, trebuie sa si dovediti instantei pericolul pe care il manifeste tatal, sau neglijenta grava a lui.
Fara motive temeinice, celalalt parinte nu poate fi inlaturat de la acest drept al exercitiului autoritatii parintesti.
In egala masura are si obligatii care decurg de aici. Dumneavoastra cunoasteti mai bine daca neglijarea unor obligatii vine din refuzul lui explicit, sau pur si simplu din indiferenta (sau chiar necunoasterea legii). In functie de situatia reala si de nuantele concrete ale situatiei, se pot invoca neglijentele grave in indeplinirea acestor obligatii, insa aprecierea gravitatii este la latitudinea judecatorului, si doar pe baza probelor. Posibil ca acest lucru sa se referit avocata - pe parcurs ar fi constat ce probe ati putea aduce dvs in interesul cauzei , si in ce masura ele sunt infirmate de alte probe ale tatalui etc. In astfel de situatii cu dovezi aproximative, exista loc de interpretare iar rezultatul este mai putin previzibil cert.
Raman la sugestia unui acord amiabil intre dvs si tatal copilului.
Cel mai probabil, cu greu il puteti decadea din dreptul pe care il are prin simpla relatie de paternitate, insa il puteti convinge sa accepte in scris ca dvs sa va ocupati de educatia copilului, de alte aspecte ce tin de alegerile curente din cresterea copilului, de alet aspecte la care v-ati gandit.
Privind deplasarile in afara granitelor ale copilului, puteti conveni cu el ca sa va puna la dispozitie o procura privind un cadru mai general si o perioada mai lunga, care sa va permita sa il insotiti doar dvs pe minor.
mediator_Constantinescu a scris: Privind deplasarile in afara granitelor ale copilului, puteti conveni cu el ca sa va puna la dispozitie o procura privind un cadru mai general si o perioada mai lunga, care sa va permita sa il insotiti doar dvs pe minor.
Declaratia acord pentru iesirea din tara a copilului doar cu unul dintre parinti, in cazul in care se exercita in comun autoritatea parinteasca, nu se poate da decat pentru cate o calatorie iar in declaratie se mentioneaza ruta deplasarii, tara de destinatie si durata calatoriei.
Nu se poate da o declaratie in termeni generali.
Apoi, pentru exercitarea drepturilor parintesti exclusiv de catre un parinte, nu e necesar sa-l decadeti pe celalalt din drepturi.
Luati alt avocat, cereti ce doriti in legatura cu copilul, apoi cautati sa va dovediti motivele
Va multumesc din suflet pentru acest raspuns. :) Singura mea problema (sper sa gasesc o solutie) este cum sa dovedesc si cu probe ca acest om bea dimineata in loc de cafea, votca sau gin.....adica lucru este cert si adevarat, a avut probleme mari in trecut (hepatita) si tot nu a renuntat...oricum, multumesc mult. :)
Multumesc mult! E vorba de baietel. Credeti ca ar scadea sansele in cazul acesta? Multumesc anticipat! Numai bine.
Motivul cel mai real si intemeiat (printre altele) este ca nu-mi pot lasa copilul sa interactioneze cu un om care nu l-a vrut, nu l-a acceptat si este alcoolic. Trebuie sa ma gandesc (poate imi sugerati Dvs. cum s-a mai procedat in alte cazuri) la o modalitatea de a demonstra instantei ca este alcoolic si de la ora 11-12 (a.m) este in stare de ebrietate zilnic.
Va multumesc!