avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu minor in varsta de 9 luni
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu minor in varsta de 9 luni

Buna ziua! Sotul meu a plecat de acasa in timp ce eu eram in vacanta cu bebelusul la tatal meu in afara localitatii. Fara vreun motiv intemeiat mi-a trimis un mesaj in care a mentionat ca a parasit caminul conjugal. Care ar fii procedura in acest sens? Pot avea custodia copilului doar eu, il pot da in abandon familiar? Mentionez faptul ca el nu lucreaza si nu are venit.
Cel mai recent răspuns: Ionita Cristina Avocat , Avocat 16:59, 3 Iulie 2018
Buna ziua,
Mai intai trebuie deschisa actiunea de divort.
Dupa pronuntarea divortului, prin care, ca accesoriu, il obliga si pe el la plata pensiei de intretinere datorata minorului, daca acesta nu-si va plati debitul timp de 3 luni consecutiv, puteti face o plangere penala pentru abandon de familie.
Buna ziua,

Conform art. 398 din Codul civil. Exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte
(1) Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.
(2) Celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.

Dacă nu există alte motive temeinice, nu veti putea exercita autoritatea parinteasca doar dvs.

Au fost considerate motive temeinice de catre instanta:
- lipsa oricărei cooperări din partea tatalui în luarea deciziilor importante din viaţa minorilor;
- comportamentul abuziv al tatalui cu copilul.

Ati putea formula o Cerere prin care sa soliciti instanței să dispună exercitarea exclusivă a autorității părintești de către dvs. Dacă se va constata, în urma administrării probatoriului în cauză (înscrisuri, martori, prezumții, expertize, mijloace material de probă, mărturisiri, interogatorii), că această masură este în interesul superior al minorului, atunci instanta va admite cererea.

Potrivit art. 508 din Codul civil (1) Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului. Dupa cum puteti observa, aceasta cerere nu poate fi formulată de dvs.

O zi buna,
Avocat Ionita Cristina
Ultima modificare: Marți, 3 Iulie 2018
Ionita Cristina Avocat, Avocat
Buna ziua,

Legat de savarsirea intractiunii de abandon de familie, este mai greu de dovedit pentru ca tatal nu lucreaza. Ar trebui sa dovediti intentia tatalui de a nu plati pensia de intretinere si faptul că acesta, desi este apt de munca, nu doreste sa se angajeze.

O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie exclusiva amandina20 amandina20 buna ziua.as avea o intrebare,am un copil de 3luni si m-am despartit de tatal lui,nu am fost casatoriti,copilul este pe numele lui si as vrea sa il dau in ... (vezi toată discuția)
Sunt tata vreau sa divortez am și un copil minor as vrea sa știu ce șanse am pentru cistigarea custodiei? St3l1 St3l1 Căsnicia nu mai merge de mult timp ea este neglijenta și cu copilul noroc cu mama mea ca o supraveghează (vezi toată discuția)
Decaderea tatalui din drepturi din cauza lipsei de interes fata de copil AndreeaCristina03 AndreeaCristina03 Cum pot sa-l decad pe tatal copilului din drepturile parintesti pentru ca de cand sa nascut copilul nu a contribuit cu nimic la cresterea copilului si nici nu ... (vezi toată discuția)