avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Decaderea tatalui din drepturi din cauza lipsei de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Decaderea tatalui din drepturi din cauza lipsei de interes fata de copil

Cum pot sa-l decad pe tatal copilului din drepturile parintesti pentru ca de cand sa nascut copilul nu a contribuit cu nimic la cresterea copilului si nici nu la vizitat niciodata ?
Ce acte am nevoie pentru a face asta si unde ar trebui sa merg ? Precizez ca nu am fost casatoriti iar copilul este pe numele meu si recunoscut de el . Am ancheta sociala din care reiese ca nu a fost la copil niciodata , ca nu a contribuit la cresterea lui si ca a fost crescut de mine de la venirea acasa din maternitate si pana in prezent . In prezent sunt casatorita ar putea fi o problema la depunerea actelor?
Ati cerut plata pensiei de intretinere?
Nu pentru ca nu mai stiu nimic de el de la nasterea copilului . El nu doreste sa stie nimic de copil , mi-a spus dua ce am facut certificatul sa nu il caut ca el nu doreste sa contribuie la cresterea lui de niciun fel .
Nu poate opera decaderea din drepturile parintesti.


Cererea prin care se solicit instanței să dispună exercitarea exclusivă a autorității părintești de către unul dintre părinți este admisibilă, dacă se constată, în urma administrării probatoriului în cauză (înscrisuri, martori, prezumții, expertize, mijloace materiale de probă, mărturisiri, interogatorii), că admiterea ei este în interesul superior al minorului, consfințit de art. 263 din Codul civil și de art. 2 și 6 lit. a) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

(se considera motive intemeiate pentru ca instanta sa decida ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, condamnarile pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti).


(Legea nr. 257/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 607 din 30 septembrie 2013.)


In practică, pot interveni şi situaţii obiective, care să facă imposibilă exercitarea autorităţii părinteşti de ambii părinţi, caz în care se impune ca instanța să dispună exercitarea acesteia de unul singur dintre părinţi, indiferent dacă părinţii sunt căsătoriţi sau nu.


Instanța poate dispune, dacă apreciază că este în interesul superior al copilului și că există motive temeinice de natură a periclita dezvoltarea fizică, psihică, spirituală, morală sau socială a copilului, inclusiv a copilului din afara căsătoriei în cazul căruia părinții nu conviețuiesc, ca drepturile părintești să fie limitate unui părinte sau chiar exercitate exclusiv de unul dintre părinți.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Septembrie 2016
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Nu este un motiv temeinic pentru decăderea acestuia din drepturile părintești, și în plus nici nu v-ar folosi la nimic.
Dar nici nu puteți cere dvs decăderea, e treaba asistenței sociale din cadrul primăriei, și/sau a DGASPC - Protecția Copilului, și chiar de s-ar da curs, e temporară pentru un termen de numai 6 luni, după care poate reintra în drepturile părintești.

Ancheta socială nu valorează 2 bani în acest demers, deoarece conține declarații subiective neverificate și neprobate.
Ancheta socială are scopul de a verifica condițiile locuinței unde domiciliază copii, și vă poate ajuta cel mult în stabilirea domiciliului acestora la dvs, prin decizie judecătorească.

Dacă tata minorului refuză să se implice în creșterea și educarea acestuia, puteți cere în instanță să exercitați exclusiv autoritatea părintească.
Ultima ancheta sociala a fost facuta pentru a vedea daca este adevarat ca tatal nu are grija de copil , au fost vecinii intrebati si restul membrilor familiei mele neputand lua legatura cu familia lui . Unde ar trebui sa merg prima data si ce acte am nevoie?

Alte discuții în legătură

Decădere din drepturi tata Puiut1982 Puiut1982 Buna dimineata. Am un copil dintr-o relație de concubinaj. Il cresc de 3 ani fara nici un ban de la tata copilului meu spuneti-mi va rog frumos ar putea fi ... (vezi toată discuția)
Sunt tata vreau sa divortez am și un copil minor as vrea sa știu ce șanse am pentru cistigarea custodiei? St3l1 St3l1 Căsnicia nu mai merge de mult timp ea este neglijenta și cu copilul noroc cu mama mea ca o supraveghează (vezi toată discuția)
Decadere drepturi parintesti maryusmara88 maryusmara88 Buna ziua.am si eu o intrebare.concubinul meu a plecat in afara fara acordul meu si ma lasat pe mine si pe coopil singuri.ce drepturi am? Il pot decade din ... (vezi toată discuția)