avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Decadere drepturi parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Decadere drepturi parintesti

Buna ziua.am si eu o intrebare.concubinul meu a plecat in afara fara acordul meu si ma lasat pe mine si pe coopil singuri.ce drepturi am? Il pot decade din drepul de tata.sau ce ii pot face.ca nu mai vreau sa am nici o treaba cu el.il pot da in judecata .si daca da pot primi pensie alimentara?.multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 20:31, 27 Noiembrie 2016
Bună ziua. Presupunând că tatăl a recunoscut copilul, putem vorbi despre drepturile părintești. Copilul recunoscut are dreptul la pensie întreținere de la tatăl lui, însă, pentru a o obține, va trebui ca dvs., în calitate de reprezentant legal al copilului să fați demersurile necesare. În acest sens, aveți la îndemână încercarea unei medieri cu tatăl, ori, dacă nu vă reușeșste, o acțiune judecătorească. Cu privire la decăderea din drepturile părintești, pentru a obține așa ceva, ar trebui să demonstrați că tatăl se face vinovat de unul dintre motivele înscrise în lege pentru care se poate dispune această decădere, respectiv:
CAPITOLUL IV
Decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti
Art. 508
Condiţii
(1) Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.
(2) Cererea se judecă de urgenţă, cu citarea părinţilor şi pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie.

Detalii: [ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 27 Noiembrie 2016
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Mai știți ceva de tatăl copilului, puteți lua legătura cu el?
Buna ziua,
1. Formulati plangere in instanta pentru stabilirea unei pensii de intretinere in favoarea minorului.
2. Nu il puteti decadea din dre[turile parentale.
3. Nu trebuia sa plece cu acordul dumneavoastra nici daca erati casatoriti avand in vedere ca este major.
maryusmara88 a scris:

Il pot decade din drepul de tata.sau ce ii pot face.ca nu mai vreau sa am nici o treaba cu el.il pot da in judecata?

LEGAL vorbind, părintele unui copil nu poate cere decăderea din drepturile părintești ale celuilalt părinte.
JURISPRUDENȚĂ și sursa articolului:
[ link extern ] /
`
CITAT: "Pe rolul instanțelor din Cluj au fost în ultimii ani acțiuni depuse de părintele unui copil pentru decăderea din drepturile părintești ale celuilalt părinte. Acțiunile au fost respinse pe motiv că părintele nu poate cere așa ceva, ci doar Direcția de Protecție a Copilului, însă aceasta nu are niciun proces demarat în acest sens."

"Dăm exemplu motivarea unei sentinței în carezul unei mame care a cerut decăderea din drepturi a tatălui. Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei, mama Andreea C., în contradictoriu cu tatăl pârât Octavian R., a solicitat instanței decăderea acestuia din drepturile părintești și plata pensiei alimentare.

În motivarea cererii, reclamanta a arătat că din relația de concubinaj cu pârâtul a rezultat minorul R.A.O., născut la data de 04 mai 2010. A mai precizat că din luna februarie 2011 pârâtul nu s-a mai interesat de copil, deși acesta se află la Grădinița Specială……, jud. Cluj, având retard întârziat și limbaj excesiv. Totodată, în această perioadă nu a contribuit la întreținerea și educația copilului (a dat o singură dată 50 de lei).

In 2012, Judecatoria Cluj-Napoca a obligat pâtâtul la plata catre minorul nascut in data de 04 mai 2010 a unei pensii de intreținere in cuantum de 167,5 lei pe lună.

Conform art. 508 Cod civil, părinții unui minor pot fi decăzuți din drepturile părintești dacă aceștia manifestă o neglijență gravă, inclusiv plata pensiei de întreținere."

”În aceste împrejurări, deoarece pârâtul s-a sustras de la exercitarea obligațiilor părintești, inclusiv plata pensiei de întreținere, reclamanta a solicitat decăderea pârâtului din drepturile părintești.”, a precizat instanța.

Mama a solicitat in probațiune administrarea probei cu înscrisuri și proba cu martori, iar tatăl nu a formulat întâmpinare fata de cererea introductiva de instanță.

Instanța, din oficiu, a invocat excepția lipsei calității procesual active a reclamantei."

”Conform dispozițiilor art. 508 din Codul civil, instanța de tutela, la cererea autoritatilor administrației publice cu atributii in domeniul protectiei copiului,poate pronunța decăderea din exercițiul drepturilor părintești dacă părintele pune în pericol viața,sănătatea sau dezvoltarea copilului prin rele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool și stupefiante,prin purtarea abuziva,prin neglijenta grava in indeplinirea obligațiilor parintesti ori prin atingerea grava a interesului superior al copilului.

Astfel,in temeiul acestor dispoziții legale, instanța arata ca unul din parintii minorului nu are calitate procesual activa pentru a solicita decaderea din drepturile parintesti a celuilalt parinte. Calitatea procesual activa, pentru promovarea cererii cu care reclamanta a investit instanța- decaderea din drepturile parintesti apartine autoritatilor administrației publice cu atributii in domeniul protectiei copiului. Față de aceste considerente instanța va admite excepția lipsei calitatii procesual active, cu consecinta respingerii cererii, conform dispozitivului.”, se arată în motivarea sentinței.

În alt proces similar, parhectul a fost cel care a invocat aceeași excepție, astfel că instanța a hotărât: ”Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active, invocate de reprezentantul Ministerului Public, şi pe cale de consecinţă: Respinge acţiunea formulată de reclamant S.M, în contradictoriu cu pârâta SMM, ca fiind introdusă de către o persoană fără calitate procesuală activă.”

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decaderea din drepturile parentale alinutza2705 alinutza2705 poate fi tatal decazut di drepturile parentale,daca de aprox 2 ani si jumatate n-a platit pensie alimentara?sau poate merge la inchisoare? (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturi a unui parinte tuty tuty buna ziua, as dori sa stiu daca tatal copilului meu ,cu care nu sunt casatorita,poate decadea din drepturi atata timp cat nu participa in nici un fel la ... (vezi toată discuția)
Am un băiețel de aproape 4 ani, pe care de 3 ani îl cresc singură. c de 3 ani singură. cum pot să îl decad pe “tatăl “lui din drepturi? gabistoica gabistoica Am un baietel de aproape 4 ani il cresc de 3 ani singura ...cum pot sa il decad pe “tatal “copilului din drepturi? Mentionez ca nu am fost casatoriti nu il ... (vezi toată discuția)