avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale impozit pe vanzare apartament
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

impozit pe vanzare apartament

Buna ziua!
Vreau sa vand apartamentul ce-l detin din anul 2000. Ce impozit voi avea de platit la finante?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 12:04, 23 Februarie 2013
In cazul vanzarii unui imobil taxele aferente vanzarii le calculeaza notarul.
Taxe se calculeaza in functie de tipul apartamentului, zona in care se afla.
Mergeti la un birou notarial si cereti sa va calculeze care sunt costurile pe care trebuie sa le platiti dumneavoastra si care sunt costurile pe care le suporta cumparatorul in cazul vanzarii.
Calculul impozitului pe venitul realizat din vanzarea apartamentului se calculeaza in conformitate cu prevederile art. 77 indice 1 Cod fiscal.
Impozitul nu se calculeaza in functie de tipul imobilului care se vinde sau zona unde se afla, aceste criterii servesc numai pentru determinarea pretului minim de vanzare, adica se stabileste ca un apartament de un anumit tip situat intr-o anumita zona nu se poate vinde la un pret inferior celui stabilit prin norme.
Domnule Lucian dorind sa ma contraziceti ati facut doua afirmatii si anume :
-impozitul se calculeaza conform codului fiscal, deci este un procent dintr-o valoare si
-un apartament nu poate fi vandut sub pretul stabilit in functie de zona si tipul de apartament.
Tinand cont ca rareori un apartament se vinde peste valoarea minima stabilita ( statul a supraevaluat apartamentele, dandu-le o valoare mult peste pretul pietii ), impozitul se aplica la aceasta valoare.
Concluzia este ca impozitul este diferit pentru un tip de apartament dintr-o zona centrala fata de unul de acelasi tip dintr-o zona periferica.
In momentul vanzarii, notarul calculeaza : impozitul pe venit din vanzare pe care il plateste vanzatorul , onorariu si taxele aferente vanzarii pe care le plateste cumparatorul. Deci daca d-na Ana merge la un notar afla toate costurile vanzarii .
Am indicat baza legala in temeiul careia notarul public calculeaza impozitul datorat de vanzator, adica persoana care realizeaza venituri. Notarul public are un nomenclator al preturilor imobilelor situate in zona sa de competenta si nu poate incheia un act de vanzare - cumparare la un pret mai mic decat este stabilit in acel nomenclator. Mai mult de atat impozitul se aplica in mod direct la pretul de vanzare stabilit de parti, nu la cuantumul minim stabilit pentru un imobil de un anumit tip situat intr-o anumita zona, pretul de vanzare poate fi mai mare decat cuantumul minim stabilit, nimic nu opreste partile sa stabileasca un asemenea pret.
Cu privire la afirmatia dumneavoastra conform careia statul a supraevaluat apartamentele, nu sunt de acord din considerentul ca statul prin procedura de stabilire a preturilor minime de vanzare a imobilelor a pus punct evaziunii fiscale care s-a facut in anii anteriori cand apartamentele se vindeau fictiv la pretul de 10 lei tocmai pentru a nu se plati impozit pe venitul realizat din instrainarea bunului.
Asadar, nu v-am contrazis si nu doresc sa contrazic o doamna (de altfel nu este politicos), ci doar mi-am expus punctul de vedere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista pret impus la vanzare-cumparare? ContSters54646 ContSters54646 Buna ziua, Ma intereseaza daca legea imi impune un pret minim pentru vanzarea unui apartament. Daca exista o valoare minima, as dori sa-mi spuneti care este ... (vezi toată discuția)
Schimb intre doua apartamente - variante BX BX Situatie: doi proprietari de apartamente aflati in alte orase vor sa faca efectiv schimb intre ei. Cum se poate realiza legal asta, in afara de vazarea si ... (vezi toată discuția)
Costuri vanzare cumparare apartament. nic s nic s Doresc sa vind apartamentul in care locuiesc si vreau sa stiu urmatoarele : 1.Inteleg ca trebuie sa platesc impozit 3% din valoarea declarata de cele doua ... (vezi toată discuția)