avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Tergiversarea urmaririi penale.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Tergiversarea urmaririi penale.

Poate va amintiti, pe 01 martie 2012 a "explodat" o ancheta a PICCJ inceputa din anul 2011. Este vorba de dosarul 710/P/2011, in baza caruia niste functionari de la ANC, de la starea civila, precum si de la serviciul comunitar de evidenta au fost arestati preventiv, impreuna cu niste intermediari care ar fi corupt acesti functionari. Este vorba de operatiunea "Pasaport romanesc" asa cum a numit-o presa, in urma careia a murit de inima, absolut nevinovat, directorul de la starea civila a sect 1. Concret, dintre dosarele de cetatenie depuse la ANC,in 2011, se pare ca mai multe au fost depuse prin intermediari "atenti" decat de catre titulari. Motivele au fost multiple: se obtinea greu o viza pentru a intra in Romania, care se aflau in strainatate nu puteau sa depuna la un consulat romanesc fara a avea un permis de sedere permanent in tara resspectiva etc.Cu ocazia unei perchezitii la sediul ANC, s-au ridicat cca 4000 de dosare de redobandire a cetateniei romane, dosre despre care PICCJ a aflat ca au fost depuse prin intermediar, cu incalcarea legii 21/1991, art 13. Nu stiu daca incalcarea acestu articol din Legea 21 constituie o infractiune grava, parerea mea este ca puteau sa le refuze cererea pentru aceasta incalcare. Urmarirea penala dureaza deja din 01 martie 2012, desi dosarul a fost deschis mai devreme, in 2011. Intre timp, functionarii arestati preventiv au fost eliberati (chiar de raspundere penala) si sunt bine mersi in vechile locuri de munca, exceptandu-i pe cei care au demisionat. Doar cei cca 4000 de moldoveni ale caror dosare au fost ridicate de PICCJ, sunt in suferinta, fara sa stie ce calitate procesuala au. Am scris si am telefonat la PICCJ pentru a solicita informatii despre acel dosar. Raspunsul il pastez, ca pe o mostra de birocratie si de lipsa de interes pentru oameni." Referitor la solicitarea dumneavoastră telefonică de astăzi, am contactat-o pe doamna procuror şef ........., care a solicitat relaţii la Secţia de urmărire penală şi criminalistică, de unde i s-a comunicat faptul că în dosarul la care faceţi referire nu s-au finalizat cercetările. Numărul mare al faptelor şi persoanelor faţă de care se efectuează cercetări implică un volum mare de probe de administrat. Cercetările se efectuează ritmic." In timpul asta, moldovenii in cauza nici nu pot depune alt dosar pentru actiunea ar fi permisa doar dupa sase luni de la refuzul cererii anterioare. Un avocat a facut un memoriu catre PICCJ, cu cazuri concrete, solicitand intoarcerea dosarelor la ANC daca oamenii pe care ii reprezinta nu au o calitete procesuala definita.Nu a primit raspuns, desi termenul prevazut de lege a fost depasit cu mult.
Intrebare: Se poate face ceva impotriva PICCJ, in cazul acesta? Stiu ca legea nu limiteaza urmarirea penala intr-un termen oarecare, dar nu se poate face nimic pentru cei in necaz? Se poate vorbi de un termen rezonabil?
PS Doamna ...... adjunt al procororul general, mi-a sugarat ca oamenii pot apela la art 275-278 din CPP, dar nu prea se potriveste, in mod special cu atacarea in instanta de judecata.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Februarie 2013
Gabriela Mihai, Avocat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 01:05, 23 Februarie 2013
Situatia este neplacuta.
Avocatii trebuie sa se ocupe de acest caz si sa insiste in mod deosebit.
Sfatul meu ar fi sa incerce toti sa isi angajeze un avocat care sa se ocupe de aceste probleme.
Va sugerez sa plateasca toti un avocat pentru ca avocatul va avea foarte mult de furca in acest caz si probabil ca va fi ca si cum ar avea vreo 50 de cazuri...

Avocatul ar trebui sa ceara si acces la dosar si aceasta solicitare ar injecta foarte tare procurorii...
Parerea mea este ca acesta ar trebui sa fie primul pas facut de avocatul tuturor implicati in cauza si nevinovati...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constrangere morala const_be const_be După anchetă declanşată pe 01 martie a. c de Parchetul de pe lângă ICCJ, ancheta cunoscută sub numele « operaţiunea paşaport », mai ... (vezi toată discuția)
Citatie diicot feel4rap feel4rap Am primit o citatie de la DIICOT Ploiesti in data de 6.04.2016 si ca trebuia sa ma prezint pe 12.04.2016, eu sunt plecat din tara si astazi 18.04.2016 am aflat ... (vezi toată discuția)
Despre urmarirea penala gabitzu1ro gabitzu1ro Buna. Intrebarea este. O data ce sa facut prezentarea dosarului dupa cercetare a invinuitului (adica sa lecturat detaliat de catre invinuit dosarul) se mai ... (vezi toată discuția)