avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... conducere auto fara centura de siguranta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

conducere auto fara centura de siguranta

Buna ziua! Poate sa-mi dea cineva un motiv plauzibil de-a contesta un proces verbal contraventional pentru lipsa centurii de siguranta? Contravenientul a semnat dar vrea sa conteste. Ce motiv ar putea invoca?
Cel mai recent răspuns: cardase , utilizator 13:08, 25 Februarie 2013
Art. 97. - ..........
.
(4) Se excepteaza de la obligatia de a purta centura de siguranta:
a) conducatorii de autoturisme pe timpul executarii manevrei de mers inapoi sau care stationeaza;
b) femeile in stare vizibila de graviditate;
c) conducatorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, in regim de taxi, cand transporta pasageri;
d) persoanele care au certificat medical in care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea centurii de siguranta;
e) instructorii auto, pe timpul pregatirii practice a persoanelor care invata sa conduca un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autoritatii competente in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere.



In ceea ce priveste persoanele din categoria d) , acestea sunt obligate sa aiba asupra lor certificatul medical, in continutul caruia trebuie sa fie mentionata durata de valabilitate a acestuia.

Afectiunile medicale pentru care se acorda scutire de la portul centurii de siguranta sunt prevazute in Ordinul MS nr. 1246/2011 privind aprobarea Listei bolilor pentru care se excepteaza de la portul centurii de siguranta ocupantii unui autovehicul cu o capacitate mai mica de 3,5 tone si a formularului Certificatului medical de scutire pe motiv medical grav.

Astfel, potrivit acestui act normativ, afectiunile care contraindica purtarea centurii de siguranta sunt:

•sindroame hemoragipare;
•sindroame tumorale abdominale (splenomegalie, organomegalie, adenopatii masive);
•leucemii acute si cronice;
•mielom multiplu;
•limfoame maligne;
•ciroza hepatica si cancerul hepatic cu ascita voluminoasa;
•status post toracotomie si sternotomie pentru diferite operatii toracice, 3 luni postoperator;
•by-pass extraanatomic axilo-femural;
•pace-maker cardiac recent montat;
•afectiuni acute ale sanului;
•obezitate care impiedica inchiderea centurii de siguranta.
Ordinul MS mai precizeaza ca certificatul medical de scutire pe motiv medical grav se elibereaza intr-un singur exemplar, la cerere, de catre medicii din orice unitate sanitara in evidenta careia se afla persoana care solicita acest act.

De asemenea, potrivit actului normativ citat, medicul care a eliberat certificatul medical de scutire pe motiv medical grav nu este raspunzator pentru consecintele neutilizarii centurii de siguranta.



Sanse de reusita....0 ! Purtati centura de siguranta, e mai bine !
Ultima modificare: Duminică, 24 Februarie 2013
intabulare, utilizator
Multumesc foarte mult pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trebuie pusa centura de siguranta in taxi / calator pe scaun dreapra sofer? zdanut zdanut Buna ziua, Circul mereu cu masini TAXI mici. Calatorind pe scaunul din dreapta soferului, de fiecare data caut sa-mi pun centura, pentru siguranta mea si ... (vezi toată discuția)
Centura de siguranta matheendre matheendre este obligat politistul rutier sa poarte centura de siguranta in masina politiei cind circula pe drumul public? (vezi toată discuția)
Centura de siguranta totolino totolino [b]purtarea centurii de siguranta de catre un sofer de maxi-taxi, care face transport public de persoane este obligatorie???? [/b]am luat 2 amenziX-(mi se ... (vezi toată discuția)