avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Trebuie pusa centura de siguranta in TAXI / calator pe ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Trebuie pusa centura de siguranta in TAXI / calator pe scaun dreapra sofer?

Buna ziua,
Circul mereu cu masini TAXI mici. Calatorind pe scaunul din dreapta soferului, de fiecare data caut sa-mi pun centura, pentru siguranta mea si pentru ca , zic eu este legal obligatoriu, altfel sunt obligat sa achit eu amenda, daca nu o port, si nu soferul.
Unii conducatori auto blocheaza locatia unde trebuie introdusa cheia centurii de sigurantii. Altii atrag atentia calatorului ca nu este necesar. Altii spun ca distanta / lungimea calatoriei este prea mica.Altii spun ca legea nu spune ca este obligatorie in regim de taxi.
As vrea sa ma lamureasca cineva de legalitate acestei centuri de siguranta si legea care reglementeaza situatia. Mereu ma contrazic cu conducatorii de taxi.
Multumesc anticipat. sa auzim de bine
Cel mai recent răspuns: zdanut , utilizator 20:29, 24 Iunie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Le puteti mentiona soferilor de taxi, art 97, alineat 4 din Legislatia rutiera, iar solutia pentru dvs este sa va asezati in spate, evitand "scaunul mortului". Si in spate trebuie sa purtati centura de siguranta.

Art. 97 (4) "Se excepteaza de la obligatia de a purta centura de siguranta:
a) conducatorii de autoturisme pe timpul executarii manevrei de mers inapoi sau care stationeaza;
b) femeile in stare vizibila de graviditate;
c) conducatorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, in regim de taxi, cand transporta pasageri;
d) persoanele care au certificat medical in care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea centurii de siguranta;
e) instructorii auto pe timpul pregatirii practice a persoanelor care invata sa conduca un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autoritatii competente in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere;
(5) Persoanele prevazute la alin.(4) lit.d) sunt obligate sa aiba asupra lor certificatul medical, in continutul caruia trebuie sa fie mentionata durata de valabilitate a acestuia;
(6) Afectiunile medicale pentru care se acorda scutire de la portul centurii de siguranta, precum si modelul certificatului medical se stabilesc prin ordin al ministrului sanatatii publice, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei."
multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Centura de siguranta matheendre matheendre este obligat politistul rutier sa poarte centura de siguranta in masina politiei cind circula pe drumul public? (vezi toată discuția)
Centura de siguranta totolino totolino [b]purtarea centurii de siguranta de catre un sofer de maxi-taxi, care face transport public de persoane este obligatorie???? [/b]am luat 2 amenziX-(mi se ... (vezi toată discuția)
Conducere auto fara centura de siguranta cardase cardase Buna ziua! Poate sa-mi dea cineva un motiv plauzibil de-a contesta un proces verbal contraventional pentru lipsa centurii de siguranta? Contravenientul a ... (vezi toată discuția)