avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ranirea grava a demnitatii personale.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ranirea grava a demnitatii personale.

Un coleg de facultate mi-a zis de fata cu colegii ca "Vreau sa te fxxx pana cand iti sar masele din gura". Pot sa-l actionz in instanta? As avea ceva sansa?

Apreciez ca mi-a ranit grav demnitatea persoanala!
Ma ajuta ceva daca inca sunt virgina? Si si penticonstala!

Daca daca nu imi vine nimeni de martori, insa mi-a scris aceeasi chestie pe Yahoo Messenger?
Ultima modificare: Duminică, 24 Februarie 2013
denisa90, utilizator
Cel mai recent răspuns: denisa90 , utilizator 15:25, 24 Februarie 2013
Teoretic ,daca apreciati ca prin afirmatiile facute la adresa dvs au fost aduse atingere imaginii,demnitatii,onoarei ,reputatiei dvs,aveti dreptul prevazut si garantata de legea fundamentala de liber acces la justitie
Practic,dvs sunteti singurul arbitru care poate analiza prejudiciile cauzate - in raport de efortul unei eventuale actiuni in instanta care nu garanteaza o hotararea favorabila initiatorului acesteia
Bine, dar am ceva sanse pe civil ? Ca am vaziut ca Becali l-a facut pe unul homosexual si a inventat ca era cu doi in pat iar instanta i-a dat castig de cauza pe motiv ca ala nu e cunoscut ca si familist.....

Ca sa primes daune ranirea demnitatii/onoroare sau atingerea imaginii trebuie sa fie ceva "Grav"? Adica se ia in considerare ca si pe penal, sa fie grav, sau si atingerea minima conteaza?
In art. 73 din Codul civil se prevede că orice persoană are dreptul la propria imagine.
În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a infaţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispoziţiile art. 75 rămân aplicabile.

Conform art. 30 alin. 6 din Constituţia României, libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.

[ link extern ]
Deci in acest caz "toate femeile sunt curve" este vorba de lezarea demnitatii cuiva, sau despre o convingere, fiind vorba in speta de toate femeile, nu de una singura!

desi daca i se zice uneia in mod express se poate sub intelege ca defapt mesajul este adresa ei.

cunoasteti spete pe asemenea probleme?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Toate femeile sunt ..... denisa90 denisa90 Expresia \\\\"toate femeile sunt .... \\\\" folosita in privat, fata de o anumita persoana sau folosita in public ... Este calomnie/insulta, ranirea ... (vezi toată discuția)
Dreptul la imagine AndreiEmil AndreiEmil Un persoana a pus pe internet un filmulet cu persoana mea, acel filmulet fiind negativ si care nu imi face placere, mai ales ca dupa vizionarea lui am primit ... (vezi toată discuția)
Defaimare de catre angajator camiutza7 camiutza7 Buna ziua, Am fost concediata cu suspendarea postului, mi s-a dat preaviz legal pe care nu l-am respectat , am anuntat ca plec , mi s-a desfacut ... (vezi toată discuția)