avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rugaminte sfat succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rugaminte sfat succesiune

Buna seara,
Am si eu o intrebare cu privire la modul de desfasurare a succesiunii.
Bunica mea a murit acum 9 ani, lasand in urma un apartament proprietate comuna cu bunicul meu. Singurul mostenitor este tatal meu, unicul lor copil.
Pana in acest moment, bunicul meu nu a facut succesiunea, iar acum cand a mers la notar sa deschida succesiunea, acesta i-a spus ca trebuie actionat in instanta. A mers la alt notar care de asemenea i-a spus ca nu poate sa ii deschida succesiunea, si ca trebuie sa rezolve treaba in instanta.
Intrebarea mea este: chiar nu se poate face succesiunea la notar? Din cate stiu eu, la notar se face.
Si inca o intrebare: dupa cat timp daca nu se prezinta tatal meu la succesiune isi pierde dreptul asupra mostenirii? Sau nu poate pierde dreptul asupra mostenirii?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si sfaturi,
Razvan.
Cel mai recent răspuns: Florentina Paven , Avocat 10:53, 19 Februarie 2009
Dreptul de acceptare a mostenirii se prescrie in 6 luni. acceptarea, insa, nu trebuie facuta expresa(la notar) ci poate fi si tacita, prin diferite acte de dispozitie(plata impozitului, locuirea si renovarea imobilului...etc). Teoretic se mai poate dezbate si la notar, dar in Instanta poate fi facuta o actiune fie de dezbatere succesorala(sa se stabileasca mostenitorii si cotele lor) fie partaj succesoral(se stabilesc mostenitorii, cotele lor, si imobilul se atribuie la unul din mostenitori, care va fi obligat sa achite o sulta catre ceilalti).
Atentie daca se constata ca nu ati acceptat tacit mostenrea poate ramane vacanta si o ia Statul....

Av. Gheorghe Alexandru
Cu menţiunea că nici plata impozitelor, nici folosirea şi renovarea bunului nu sunt acte de dispoziţie, ci de administrare.

Nu văd de ce ar refuza notarul dezbaterea succesiunii. Dacă moştenitorii (soţul supravieţuitor şi descendentul) nu îşi contestă drepturile succesorale, notarul poate lua act de existenţa actelor/faptelor de acceptare tacită şi poate elibera certificatul de moştenitor.
ma rog...ma refeream la faptul ca in practica judecatoreasca in mod consecvent se admite solutia aprobata de autori (Stanciu Capenaru, Valeriu Stoica, Francisc Deak ), potrivit careia, plata impozitelor (pe cladiri, terenuri, autovehicule, etc.) valoreaza acte de acceptare tacita a mostenirii. Trib.S. S. Civ. Decizia nr. 490/1970; Trib. S. S. Civ. Decizia nr. 1154/1986; Trib. S. S. Civ. Decizia nr.1792/1989; Trib. Suceava Decizia civila nr. 1092/1983.
Daca explicam prea cu termeni juridici nu inteleg utilizatorii de rand, daca divagam si ne folosim de un limbaj pe intelesul omului ne sar altii in cap, fara sa fiu rau intentionat :)
Aş vrea să mai pot sări. Chiar şi în cap. Dacă n-o mai fac, e din cauza vîrstei. :)

Nici eu nu mi-am propus să supăr pe cineva.

:bow:

Trebuia sa dau niste amanunte...
In apartamentul respectiv traieste acum bunicul meu, care nu a mai vorbit cu tatal meu de la moartea bunicii mele, adica acum 9 ani. Nici nu se pune problema ca tatal meu sa locuiasca acolo, deci nu intelg cum ar putea sa accepte tatal meu tacit partea sa. Intrebarea mea este, nu exista nici un termen de timp legal in care daca tatal meu nu se prezinta la notar (pentru ca altfel nu vad cum) sa isi accepte partea dupa succesiune ( 3/8 din cate am inteles ) sa fie scos din drepturi? Pt ca aceasta este problema bunicului meu, ce se face el daca tatal meu nu vrea sa vina la succesiune (in ideea in care va deschide totusi succesiunea la notar)? Tatal meu nu ar avea ce sa conteste, doar sa refuze sa se prezinte la succesiune sau mai stiu eu ce.
In speranta ca m-am facut inteles, astept raspunsurile dumneavoastra.
Razvan.

Alte discuții în legătură

Termen mostenire inti inti Tot citesc legile, intreb la notari, dar....nu mi-e clar, deci: 1.succesiunea se deschide prin deces; 2. in termen de 6 luni trebuie sa te prezinti pentru ... (vezi toată discuția)
Procedura succesiune maria dinca maria dinca Buna ziua. Am urmatoarea situatie:in urma decesului parintilor au ramas mostenitori 7 copii dintre care 2 au decedat ramand la mostenire copiii si sotiile ... (vezi toată discuția)
Intrebare referitoare la succesiune boudica boudica Buna seara, Mama a decedat in urma cu 6 luni. Ea a cumparat locuinta impreuna cu tatal meu vitreg (eu nu sunt adoptata de catre el). As dori sa stiu ce se ... (vezi toată discuția)