avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rugaminte sfat succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rugaminte sfat succesiune

Buna seara,
Am si eu o intrebare cu privire la modul de desfasurare a succesiunii.
Bunica mea a murit acum 9 ani, lasand in urma un apartament proprietate comuna cu bunicul meu. Singurul mostenitor este tatal meu, unicul lor copil.
Pana in acest moment, bunicul meu nu a facut succesiunea, iar acum cand a mers la notar sa deschida succesiunea, acesta i-a spus ca trebuie actionat in instanta. A mers la alt notar care de asemenea i-a spus ca nu poate sa ii deschida succesiunea, si ca trebuie sa rezolve treaba in instanta.
Intrebarea mea este: chiar nu se poate face succesiunea la notar? Din cate stiu eu, la notar se face.
Si inca o intrebare: dupa cat timp daca nu se prezinta tatal meu la succesiune isi pierde dreptul asupra mostenirii? Sau nu poate pierde dreptul asupra mostenirii?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si sfaturi,
Razvan.
Cel mai recent răspuns: Florentina Paven , Avocat 10:53, 19 Februarie 2009
chiar nu stie nimeni?
chiar nimeni?
Saftul meu este ca bunicul sa mearga la notar sa solicite deschiderea succesiunii, tatal dvs. va fi anuntat de notar la ce data sa se prezinte, daca nu se va prezenta, notarul va emite o incheiere de sus[pendare a procedurii notariale si va veti adresa instantei pentru a se face dezbaterea pe cale judcatoresca, in cadrul procesului putindu-se invoca inclusiv neacceptarea in termen a succesiunii.
Si in cazul in care se face o dezbatere pe cale judecatoreasca, se poate cere ca toate cheltuielile de judecata sa fie platite de parat? SI mai exact care sunt aceste cheltuieli?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Razvan
Se achita o taxa de timbru de 19 lei si timbru judiciar de 0,30 bani,( aceasta in cazul in care se cere doar stabilirea calitatii de mostenitor si a amasei succesorale) iar daca alegeti sa va reprezentati singur atunci nu vor mai fi alte cheltuieli. De regula, partea care cade in pretentii este obligata la plata cheltuielilor de judecata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen mostenire inti inti Tot citesc legile, intreb la notari, dar....nu mi-e clar, deci: 1.succesiunea se deschide prin deces; 2. in termen de 6 luni trebuie sa te prezinti pentru ... (vezi toată discuția)
Procedura succesiune maria dinca maria dinca Buna ziua. Am urmatoarea situatie:in urma decesului parintilor au ramas mostenitori 7 copii dintre care 2 au decedat ramand la mostenire copiii si sotiile ... (vezi toată discuția)
Intrebare referitoare la succesiune boudica boudica Buna seara, Mama a decedat in urma cu 6 luni. Ea a cumparat locuinta impreuna cu tatal meu vitreg (eu nu sunt adoptata de catre el). As dori sa stiu ce se ... (vezi toată discuția)