avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperare restante intretinere+cheltuieli
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperare restante intretinere+cheltuieli

Buna ziua,

Suntem asociatie de proprietari a unui bloc. Dorim sa recuperam datoriile la intretinere ale unor locatari care nu doresc sa participe la bunul mers al lucrurilor in asociatia noastra.

Avem urmatoarele neclaritati:

1. "Asociatia are dreptul de a actiona in justitie pentru neplata cotelor mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit". Cand actionam in instanta actionam pentru suma datorata la zi, sau pentru restante mai vechi de 90 de zile?

2. Am demarat procedurile pentru inscrierea privilegiului imobiliar pentru sumele restante, in cartile imobilelor. Cheltuielile pentru aflarea cartii funciare(100 RON) si a numarului cadastral(100 RON) pentru fiecare imobil le vom putea imputa restantierilor?

3. Pentru depunerea in instanta a dosarelor vom apela la un avocat, pe care va trebui sa il platim. Onorariul perceput de catre avocat va putea fi recuperat de la datornici?

4. Daca apelam la o firma de recuperare creante, acestia taxeaza 150 RON la preluarea dosarului de restanta+10% din suma recuperata, in momentul recuperarii acesteia. Pot fi aceste cheltuieli imputate datornicilor, peste suma pe care o datoreaza la intretinere, astfel incat asociatia sa recupereze 100% din restanta?

Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs, avizate si la subiect.

Toate cele bune!
Ultima modificare: Luni, 25 Februarie 2013
Randadan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:44, 26 Februarie 2013
1. puteti cere datori la zi nu mai vechi de 3 ani toul este sa fie mei mult de 90 de zile de cand nu au platit
2. Da, puteti sa solicitati in cadrul cheltuielilor de judecata ( ca toate cheltuielile pe care le veti avanda dvs.)
3.Acelsai raspuns ca la pc. 2. Da.Dvs, platiti onorariul si se va recupera la cheltuielile de judecata solicitate.

4.intrebati firma daca puteti recupera.
Buna dimineata.

1. In instanta veti actiona pentru obligarea debitorului la achitarea tuturor sumelor datorate la data nasterii dreptului dvs. de creanta, adica la zi.

2. In teorie, cheltuielile efectuate cu inscrierea privilegiului imobiliar nu reprezinta cheltuieli de judecata (nu reprezinta o cheltuiala procesuala), astfel incat nu pot fi solicitate in cadrul procesului ce va fi intentat pentru obligarea restantierilor la plata cotelor de intretinere. Aceste cheltuieli pot fi recuperate doar pe cale separata, intr-un proces care sa aiba acest obiect.
In practica, chestiunea este discutabila, iar aceste sume vor putea fi solicitate si in conditiile unor cheltuieli de judecata, ramanand la latitudinea instantei sa decida.

3. Onorariul avocatial reprezinta o cheltuiala de judecata, astfel incat instanta va obliga paratul la plata acestei cheltuieli prin hotararea pe care o va pronunta.

4. Onorariul societatii de recuperare a crentelor este asimilabil onorariului avocatial, astfel incat acesta va fi solicitat (si acordat de catre instanta) in aceeasi forma ca si cel de la pct. 3.

Mult succes
Ultima modificare: Luni, 25 Februarie 2013
Andrei Dina, Avocat
1. Pentru toate sumele restante, chiar daca ele sunt sub 90 zile, cu conditia ca data scadenta a primei liste de intretinere restante sa fie mai veche de 90 zile.

2. Da, se imputa restantierilor in cadrul cheltuielilor de judecata. Veti incasa aceste cheltuieli dupa ce se da hotararea judecatoreasca definitiva in care vi se aproba pentru incasare de la restantieri. Deci aveti grija ca in cheltuielile de judecata sa cereti si aceste sume, atasand copii ale documentelor de plata (facturi, chitante).

3. si 4. Idem ca la punctul 2.
Ultima modificare: Luni, 25 Februarie 2013
elga50, moderator
Nu veti putea recupera la zi cheltuielile.

In primul rand pt ca ultima list aafisata nu este inca scadenta, iar legea impune sa treca cele 90 de zile. In plus, de cand depuneti actiunea si pana va judecati si se redacteaza sentinta, trec cel putin 6-9 luni de zile.
Prin urmare, apartamentul respectiv va mai acumula restante, nefiind posibila adaugarea la actiunea initiala, luna de luna a sumelor restante care se afiseaza ulterior.

Tot ceea ce cheltuiti in vederea recuperarii restantelor si pt care aveti chitante doveditoare, le solicitati in instanta ca si cheltuieli si le veti obtine cu siguranta.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri!

Alte discuții în legătură

Somatie catre datornic tincostache tincostache Buna ziua Fiind profan in probleme juridice va rog sa ma lamuriti in trei probleme. 1. Asociatia de proprieteri (locatari) este sau nu obligata sa ... (vezi toată discuția)
Abuz asociatie de propietari EmiM EmiM Buna ziua, Am o mare problema cu asociatia de locatari. In anul 2009 s-a descoperit ca administratorului blocului ii lipseau din gestiune 100 000 lei. Noul ... (vezi toată discuția)
Costuri actionare in instanta rau platnici intretinere randra51 randra51 Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc in care cel putin 3 proprietari au datorii la intretinere mai mari de 5000 de lei/fiecare. Ca urmare a acestor datorii, au ... (vezi toată discuția)