Suntem asociatie de proprietari a unui bloc. Dorim sa recuperam datoriile la intretinere ale unor locatari care nu doresc sa participe la bunul mers al lucrurilor in asociatia noastra.
Avem urmatoarele neclaritati:
1. "Asociatia are dreptul de a actiona in justitie pentru neplata cotelor mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit". Cand actionam in instanta actionam pentru suma datorata la zi, sau pentru restante mai vechi de 90 de zile?
2.Am demarat procedurile pentru inscrierea privilegiului imobiliar pentru sumele restante, in cartile imobilelor. Cheltuielile pentru aflarea cartii funciare(100 RON) si a numarului cadastral(100 RON) pentru fiecare imobil le vom putea imputa restantierilor?
3.Pentru depunerea in instanta a dosarelor vom apela la un avocat, pe care va trebui sa il platim.Onorariul perceput de catre avocat va putea fi recuperat de la datornici?
4.Daca apelam la o firma de recuperare creante, acestia taxeaza 150 RON la preluarea dosarului de restanta+10% din suma recuperata, in momentul recuperarii acesteia. Pot fi aceste cheltuieli imputate datornicilor, peste suma pe care o datoreaza la intretinere, astfel incat asociatia sa recupereze 100% din restanta?
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs, avizate si la subiect.
1.Vedeti ca este obligator ...medierea
2.daca aveti documentele in regula,la ce va trebuie avocat? Presedintele reprezinta asociatia in procese,mandatat de comitet . In cazul in care pierdeti,cine va plati aceste cheltuieli?
Procedura de informare privind medierea este teoretic obligatorie, insa nerespectarea acesteia nu este inca sanctionata cu inadmisibilitatea. Prevederile legale se vor aplica peste 6 luni.
Teoretic nu au nevoie de avocat, practic este mai bIne sa apeleze la serviciile unui avocat specializat. Nimeni nu garanteaza ca presedintele va cunoaste termenele procedurale pana la care trebuie sa indeplineasca anumite acte sau termenii juridici.
Plus ca eu una nu cred ca presedintele isi va asuma aceasta responsabilitate.
Un alt argument va fi acela ca nu va putea pune concluzii in instanta, nefiind avocat/consilier juridic.
Nu vad nici de ce s-ar pierde un dosar atata timp cat debitorul nu face dovada achitarii cotelor de intretinere.
@gerberga...nu e obligatoriu inca,dar exista posibilitatea ca instanta sa amendeze,parca asa spune legea,nu?
Iar pierderea unui dosar ... mai trebuie facuta dovada si a sumelor restante,nu numai listele de plata
iar pt proces , cu asociatia nu este nevoie de un avocat,doar daca nici un membru din com.executiv nu stie sa citeasca.. notele trimise de instanta. E oare asa de greu?
Nu e greu pentru cine stie dar e imposibil pentru cine nu stie, nu are experienta castigata pe langa avoicati in alte procese asemanatoare. Si nu e vorba de a sti sa citesti, 4 clase elementare.
Ca sa faci o cerere de chemare in judecata, aceasta trebuie sa aiba cap si coada, o anumita forma s.a.m.d. In aceasta cerere trebuiesc aratate si solicitate anumite lucruri pe care uneori nu le mai poti solicita dupa aceea. La aceasta cerere se anexeaza documente, dovezi sau sa face mentiunea ca se va face proba cu documente, cu martori...
Iar pentru unii oameni (indiferent de functia pe care o au in comitet), daca nu au pregatire juridica, este foarte greu sa inteleaga si sa se exprime in fata judecatorului cand i se spune, de exemplu, sa raspunda la exceptia invocata de avocatul paratului.