Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un model de notificare privind somatia pentru plata salariilor restante. Nu am dat firma in judecata, deci nu exista vreo sentinta judecatoreasca sau altceva de genul acesta, ci este primul pas legal pe care doresc sa-l fac. Nu stiu ce temei legal trebuie sa mentionez in text? CIM, vreun articol anume de lege, Codul Muncii, alta lege ...? Va multumesc.
Subsemnatul _________________, domiciliat in ________________ ,in conformitate cu dispozitiile art. 39 alin.1 coroborat cu art.40 alin.2 lit. c din Legea nr. 53 / 2003 privind Codul Muncii , formulez urmatoarea :
NOTIFICARE
prin care va somez sa-mi platiti in termen de 15 zile de la primirea prezentei notificari drepturile salariale aferente perioadei ________________, in cuantum de .......... lei.
In cazul in care nici dupa primirea prezentei nu veti intelege sa-mi achitati sumele mentionate mai sus , va comunicam ca voi face uz de toate mijloacele legale in vederea recuperarii banilor ce mi se cuvin.
Puteti sa trimiteti o notificare angajatorului, dar in cazul in care nu raspunde notificarii nu puteti sa-l chemati direct in instanta pentru valorificarea dreptului dumneavoastra. Legislatia actuala prevede obligativitatea informarii privind procedura medierii inainte de a sesiza instanta de judecata.
Mediatorul va poate ajuta sa incheiati un acord cu angajatorul, acord prin care angajatorul se obliga sa va plateasca salariile restante, indicand si atat modalitatea cat si termenul de plata. Acordul incheiat la mediator se investeste cu formula executorie de catre instanta si astfel capata valoare de titlu executoriu . Daca angajatorul nu-si respecta obligatiile asumate in acord, dumneavoastra puteti sa incepeti executarea silita prin executorul judecatoresc si sa va recuperati banii din contul angajatorului.
In cat timp este obligat patronul sa plateasca salriile restante , presupunand ca este chemat deja in judecata? Patronul meu imi rade in nas spunand ca orice as' face el va castiga pt ca dureaza cateva luni pana fac eu demersurile si cateva luni pana va fi el obligat sa plateasca. Este vorba despre despre Ilfov Bragadiru.
Nu exista niciun termen in sensul mentionat de dvs.
Daca aveti o hotarare judecatoreasca definitiva prin care angajatorul este obligat la plata drepturilor salariale restante si acesta nu va achita drepturile in termen de 15 zile de la data inregistrarii cererii, atunci puteti formula o plangere penala impotriva acestuia.
Plata salariului
mariam2014
Buna ziua,
Am fost angajata la o firma de paza pana la mijlocul lunii martie si nu mi-au fost platite drepturile salariale aferente lunii feb si pana la ... (vezi toată discuția)
Recuperare salariu
mihai2207
Ma numesc Grigorita Carmen si am lucrat cu contract de munca program de 4 ore pe zi la o firma ,care refuza sa-mi plateasca salariul pe ultima luna si zilele ... (vezi toată discuția)