avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Litigii cu societate asigurari RCA,daune,prejudicii.
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Litigii cu societate asigurari RCA,daune,prejudicii.

Buna ziua,in Octombrie 2010 am cumparat un autoturism an fabricatie 2006 inmatriculat RO.in acelasi an,autoturism pe care nu am reusit sa i-l inmatriculez pe numele meu pana in prezent deoarece imediat dupa achizitionare a fost avariat de un asigurat RCA al unei societati de asigurare care a tergiversat plata despagubiri contravalori daunei pana in Februarie 2013 cand s-au supus unei hotarari judecatoresti. Am primit ca despagubire contravaloarea reparatiei + 0,1% pe zi penalitati de la data convocari la conciliere Februarie 2011(data primului refuz de plata fiind Decembrie 2010) pana la data achitari + cheltuieli de judecata. In prezent pentru a inmatricula aceasta masina trebuie sa achit taxa de timbru de mediu ,taxa care la momentul accidentului chiar si al primului refuz de plata a daunei nu exista. In aceiasi perioada de 2 ani am platit impozit pe o masina pe care nu am pututo folosi.In perioada de 2 ani a trebuit sa tin masina intr-un service pentru a nu fi descompletata unde a trebuit sa platesc. Intrebarea mea este daca se justifica din punct de vedere legal o noua actiune in instanta in care sa cer ca societatea de asigurari pe care o consider raspunzatoare de situatia actuala tergiversand plata daunei sa suporte prejudiciile urmatoare:
1-Contravaloarea taxei timbru de mediu pe care inca nu am platito
2-Contravaloarea impozitului platit
3-Contravaloarea devalorizari masini in 2 ani (cred ca se poate stabili aceasta valoare chiar di n tabelul lor de calcul dupa care stabilesc cuantumul despagubiri la daune totale)
4-Daune morale (daca pot cere,in ce conditii,echivalent a ce-cat si cum)
Daca penalitatile de 0,1% se platesc de la data primului refuz sau de la data convocari la conciliere care este cu 2 luni mai tarziu.
Multumesc anticipat pentru raspuns si ce sanse credeti ca am.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 18:24, 27 Februarie 2013
Eu zic la prima vedere ca aveti sanse bune sa mai primiti niste bani + cheltuieli de judecata
Pentru a afla ce puteti sa solicitati, cum si cat, pana in dec. 2011, era in vigoare Ord.CSA nr.5/2010, conform caruia ati primit si despagubirile de 0,1% zi, iar termenul de inceput nu are legatura cu concilierea, ci cu data la care ati depus cererea de despagubire pentru suma solicitata:
"Art. 36. (1) Despagubirea se plateste de catre asiguratorul RCA in maximum 10
zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si
cuantificarii daunei, solicitat in scris de catre asigurator,"

Ar mai putea interveni si o intarziere, daca sunt intrunute conditiile alin. urmator:
"(2) Asiguratorul RCA poate desfasura investigatii privind producerea
accidentului, in termen de cel mult 3 luni de la data avizarii producerii
evenimentului asigurat, in conditiile in care respectivul accident nu face
obiectul unor cercetari efectuate de autoritatile publice."
Ce nu puteti solicita ca despagubire, gasiti in Art. 25 si Art 26, unde nu se regasesc pct 1 si 2 ale intrebarii, punctul 3 este exclus iar punctul 4 are aplicare doar in legatura cu eventuale vatamari de persoane produse/suferite.
Buna seara,in Octombrie 2010 am depus la sediul daune al asiguratorului cererea-constatarea amiabila in urma careia sa intocmit dosarul de daune.In Decembrie 2010 m-au instiintat scris ca se respige la plata dosarul pe motiv ca descrierea evenimentului nu corespunde cu realitatea (acesta era raspunsul la momentul respectiv pentru marea majoritate a cazurilor).In zilele urmatoare am facut cerere de reexaminare,am mere la fata locului cu un inspector al societati de asigurari,am pus ambele masini implicate in eveniment in pozitia de contact (am reconstituit evenimentul) si a facut poze(in instanta expertiza ceruta de societatea de asigurari a fost facuta pe aceste poze si mi-au dat castig de cauza) din care se vedea clar punctele comune de contact.In urma acestei actiuni mi-au raspuns foarte repede ca i-si mentin pozitia nesolicitandu-mi nici o alta proba. Asta a fost tot pana in Februarie 2011 cand a fost convocarea pentru conciliere la care si-au mentinut pozitia si apoi lungul proces.
Si opinia mea e ca aveti sanse sa castigati bani de la societatea de asigurari, dar nu cu titlu de daune morale. E greu de dovedit stresul la care ati fost supus, pentru ca alte motive de daune morale nu vad.
Din descrierea cursului nevenimentelor, inteleg faptul ca nu a existat o solicitare efectiva privind suma pretinsa decat la data concilierii.Marea greseala pe care o fac pagubitii (din necunostinta a normelor) si de care profita unii asiguratori tergiversand, este acel "ultim document" depus la dosar, reprezentat de "Cererea de despagubire" pentru suma de x lei, platibila in contul: YYYY (al pagubitului sau al reparatorului).De la aceasta data incepe calculul termenului de la care urmeaza sa se aplica penalitatile(10 zile). Ca urmare, instanta s-a pronuntat corespunzator.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2013
nucu$, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Societatea de asigurari nu vrea sa plateasca dauna adycostea adycostea sunt pagubit intr-un accident auto si soc de asigurari nu vrea sa plateasca dauna pe motive subiective! vreau sa ii dau in judecata si sa ma reprezint ... (vezi toată discuția)
Dobanda conform normelor csa dextar dextar Salutare tuturor masina unui prieten a fost implicat intr-un eveniment rutier in urma cu 1 an si ceva, cei de la firma de asigurari [EDITAT] au refuzat sa il ... (vezi toată discuția)
Cum obtin penalizarea de intarziere de la rca? dorin85 dorin85 am sa explic cronologic sirul evenimentelor: -28-08-2011 data accidentului, eu nevinovat; -02-09-2011 instiintarea mea , precum ca dosarul este oprit pt ... (vezi toată discuția)