avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Atributii Responsabil SSM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Atributii Responsabil SSM

Salut,
Am si eu o intrebare lucrez intr-un Parc Eolian ca Responsabil SSM din partea Beneficiarului si as dori sa stiu daca am dreptul sa verific daca o persoana are contract de munca incheiat sau daca pot sa cer un contract ca sa ma conving ca este incheiat intre 2 societati? Ma refer la o firma de paza.
Exista vro lege care imi da acest drept??? Va rog sa ma ajutati am nevoie de un raspuns.
Va multumesc anticipat, Cristian !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:48, 25 Februarie 2013
Nu exista nicio lege care va da acest drept ...
pai si in cazul unui accident aflu ca respectiva persoana nu avea contract de munca eu nu sunt tras la raspundere de catre autoritati ca nu am verificat acest lucru ???
Nu sunteti dvs tras la raspundere , ci angajatorul acelei persoane.
ok cu contractul de munca am inteles. Insa vineri m-am confruntat cu o problema legata intre contracte si am aflat ca firma de paza dorea sa instaleze un post de paza la o alta societate dar nu avea nici un contract semnat intre cele 2 societati. Nici in acest caz nu pot interveni? Legea 333/ 2003 actualizata spune ca paza se poate face doar de firmele specializate si de cei pregatiti in acest domeniu. Poti angaja o persoana pe postul de paznic fara ca acesta sa aiba atestat, urmand ca pe parcurs acesta sa obtina atestatul?
Fiind resposabil ssm, aveti ca atributii - instruirea generala a tertilor care executa lucrari pe teritoriul firmei dvs., inclusiv a lucratorilor firmei de paza.
Solicitati firmei de paza sa vina la instruirea generala cu un tabel nominal, semnat de catre angajatorul firmei de paza, cuprinzand nominal, toti lucratorii care vor desfasura activitati de paza pe teritoriul firmei dvs.
Puteti la nivel de firma pe care o reprezentati sa faceti o instructiune interna, aprobata de angajatorul firmei dvs.(poate fi chiar instructiunea referitoare la planificarea pentru instruirea generala), in care printre altele sa mentionati si emiterea unor legitimatii, pe care treceti nr. de marca al lucratorilor firmei de paza, instruiti sa lucreze pe teritoriul firmei dvs.
O verificare directa a dvs. pentru lucratorii firmei de paza, daca au CIM inregistrat la ITM nu poate fi obligatorie, decat daca in sarcinile de serviciu/ fisa postului, aprobata de angajator, aveti mentionata aceasta obligatie. Daca DA, puteti cere, ca pe tabelul nominal cu care se prezinta tertii la instruirea generala, anuala, sa se treaca si nr. de inregistrare la ITM al CIM ale lucratorilor firmei de paza. Este atunci problema angajatorului firmei dvs. sa spuna angajatorului firmei de paza de ce se doreste acest lucru.
Nu este direct implicata firma dvs. in angajarea de personal la firma de paza. Deci nu firma dvs. are obligatia legala sa inregistreze CIM ale lucratorilor firmei de paza, la ITM.
In contractul de prestari servicii, firma dvs. poate mentiona obligatia firmei de paza de a trimite pentru paza numai lucratori angajati cu CIM, nu alta forma (conventii civile, zilieri, etc.).
Pentru a fi linistit dvs. ca persoana, o copie dupa tabelul nominal cu lucratorii instruiti de la firma de paza, il puteti trimite la ITM.
Firmele de paza serioase emit ecusoane pentru lucratorii proprii, pe care trec si numarul de marca (care in mod normal ar trebui sa corespunda cu numarul de inregistrare, intern, al firmei de paza, de pe CIM).
Cand aveti alte nelamuriri este bine sa deschideti o noua discutie, altfel nu o sa existe coerenta in raspunsuri.
Pentru a 2-a intrebare, ce lagatura aveti dvs. ca responsabil ssm la o firma beneficiara, daca firma de paza nu are contract si duce oameni de paza la alta societate, respectiv daca isi angajeaza lucratori cu respectarea prevederilor Legii nr. 333/ 2003 actualizata sau nu respecta prevederile respective?
Dvs. puteti fi tras la raspundere numai in legatura cu atributiile responsabilului ssm mentionate de Legea ssm nr. 319/ 2006, respectiv cu atributiile mentionate in fisa postului dvs., aprobata de catre angajator, pe care ati semnat-o de luare la cunostinta si ati pus data.

Alte discuții în legătură

Obligatii legale lucrator desemnat santier_hg300 Akhenaton81 Akhenaton81 Obligatii legale lucrator desemnat santier , HG 300 Exista specificat in legislatia de ssm, in special HG 300, ca responsabilul ssm al Antreprenorului ... (vezi toată discuția)
Conventie ssm dorintabirta dorintabirta Bună ziua, În situația în care compania contractează o firmă pentru executia unor lucrări și s-a semnat convenție SSM cu această firmă, iar firma ... (vezi toată discuția)
Instructaj ssm. buna ziua. o institutie de stat a achizitionat ... hdanny hdanny Instructaj SSM. Buna ziua. O institutie numita \"X\" a achizitionat prin contract, servicii de reparatii si renovari la sediu ei de la o alta firma ... (vezi toată discuția)